У головній ролі Жанна д’Арк: що вже відомо про нову виставу театру ім. Садовського

У головній ролі Жанна д’Арк: що вже відомо про нову виставу театру ім. Садовського
Прес-конференція щодо відкриття театрального сезону
  • Старт нового театрального сезону пройде 19 вересня. Цього дня у театрі ім. Садовського відбудеться прем’єра нашумілої історії про Жанну д’Арк. Ми вже встигли дещо про це дізнатися і готові про це розказати.

На календарі середина вересня, а це означає, що вже от-от розпочнеться черговий театральний сезон. Цьогоріч він стане 85-м для театру ім. Садовського і для вінничан, які з нетерпінням чекають цієї дати.

Напередодні відкриття, ми побували у театрі та дізналися наскільки подорожчають квитки, які прем’єри відбудуться цього сезону і поговорили про «Білу ворону» – виставу, з прем'єри якої і розпочнеться театральний сезон.

– Ми дуже скрупульозно готувалися до цього сезону, – розповідає директор театру Володимир Лозовський. – Чому? Тому що минулий сезон був напрочуд вдалим як у творчому, так і в усіх інших аспектах. І ми просто не маємо права не дотримуватися цієї тенденції й надалі.

Володимир Лозовський, директор театру ім. Садовського

Головною темою прес-конференції стала, звичайно, нова вистава театру, «Біла ворона». Як ми писали вище, з неї і почнеться сезон. Але чи почнеться він вдало (тьфу-тьфу) невідомо. Тому що вперше в історії, у стінах вінницького театру, поставили рок-оперу. І як до цього поставиться глядач, передбачити доволі складно.

– Усе змінюється і театр також має поступово змінюватися, – говорить головна режисерка театру Таїсія Славінська. – Наш глядач, особливо старше покоління, звикли до чогось помірного, романтичного, українського і співочого, але на дворі XXI століття і ми не можемо стояти на одному місці. Іноді варто трохи перевиховувати вподобання глядача і почати готувати його до трішки іншого театру.

Таїсія Славінська, головна режисерка театру

Іншим театром і має стати «Біла ворона» – рок-опера, що перенесе глядача на п'ятсот років назад. У часи, коли господарює жорстокість, немає нічого святого, спалахують вогнища інквізиції і живе та сама Жанна д'Арк.

Не дивлячись, що аналогічні спектаклі ставилися в Україні вже багато разів, вінницька трупа запевняє, що своєю варіацією вистави, зможе донести до глядача трохи інший сенс.

– Справа не в тому, що це рок-опера. Я би ставив цю виставу, навіть, якщо б вона була «поп-оперою» або «диско-оперою». Діло в тому, що матеріал близький, він зачіпає. – говорить режисер-постановник «Білої ворони» Тарас Мазур. – Вистава цікава не тільки з художньої точки зору, але з актуальності і з гостроти на сьогоднішній день. Можливо, ми вставили десь не тільки рок, але й шматочки «хеві-металу», – жартує режисер.

Працювати над виставою почали майже рік тому. Восени 2017 розпочалася підготовча робота, а вже з травня 18-го пішла активна фаза. За словами Мазура, вистава буде, передусім, про особистість і про визначення окремо взятої людини.

– Тобто про те, чого вона прагне, чи є вона особистістю, чи готова вона нести той тягар білої і неприйнятної суспільству людини? – продовжує режисер. – У виставі йтиметься про боротьбу Жанни д'Арк за свободу і, цілком ймовірно, що хтось розгледить там сьогодення. Але ми намагалися не прив'язувати до вистави зовнішніх атрибутів, щоб у ній не було яскравих маркерів, які б змушували сприймати спектакль за конкретною ситуацією.

Тарас Мазур, режисер-постановник «Білої ворони»

Щодо акторського складу, то полегшити його відбір, допомогли певні умови самого жанру: тобто музика і ноти. Не тягнеш ту чи іншу партію або не маєш слуху – не граєш у «Білій вороні». Себто вокал – перш за все. А акторська майстерність, додавалася.

– Як мені у ролі Жанни д'Арк? Незвично. Хоча б тому, що це рок-опера, – розповідає виконавиця головної ролі Ольга Буга. – А рок-опера – це коли все відбувається дуже швидко. Інколи за 30 секунд потрібно прожити те, що в драматичній виставі проживаєш за дві або три години.

Акторка розповідає, що для неї цей образ цікавий, хоча на перший погляд і може здатися доволі простим. Але за простотою завжди приховується багато складнощів, з якими актор намагається боротися, щоб досягти бажаного результату і поставлених режисером завдань.

– Найлегше у цій виставі, напевно, працювати з колективом, який ти чудово знаєш, розумієш, чого від них можна очікувати, і де протягом репетиції можна зімпровізувати. Це довіра і розуміння, що тебе підтримають, – говорить Ольга Буга. – А от найскладнішим було поєднати драматичну частину з музичною. Тому що в цьому випадку ти не просто виходиш і співаєш. Тобі потрібно співаючи зіграти.

Ольга Буга, виконавиця головної ролі

Іншу важливу роль у виставі про Жанну д'Арк зіграє Максим Какарькін. Він буде її нареченим Жульєном. Втім, свою роль актор отримав не за призначенням режисера, а через свої внутрішні відчуття і велике бажання.

– Я зробив творчу заявку. Тобто підійшов до режисера і спитав: «Не будет ли любезен многоуважаемый режисер...», – жартує Какарькін. – Він сказав: «Ну йди, подивимося, що ти там зробиш». І так я почав відспівувати партії у репетиційній залі. А бажання грати у цій виставі виникло в мене тому, що цю рок-оперу я затер до дірок ще будучи школярем. Тобто у мене це було, як ностальгія за чимось близьким.

Максим Какарькін, виконує роль Жульєна

Ще кілька цікавих думок про виставу «Біла ворона»:

Валерій Прус, Народний артист України,

– Виставу можна буде дивитися не під режисерським кутом, а під своїм власним. Тобто кожен глядач буде бачити те, що він хоче бачити.

Світлана Фицайло, керівниця літературно-драматургічної частини

– Тішить, що з кожним новим сезоном, актори все більше розкриваються. Наприклад у «Білій вороні» ви побачите, як вони співають і грають на музичних інструментах. Більшість глядачів і не здогадувалися про це.

Анатолій Вольський, Заслужений артист України

– У цій виставі у мене маленька роль. І для мене, як для актора – шлях до досконалості нескінченний. Тут мені важливо не просто сказати віршований текст під музику. Мені потрібно зіграти так, щоб глядач повірив, що я вклав у виставу свою душу.

Поза тим, з нового сезону зміняться ціни на квитки. Найдешевші так і залишаються на позначці 50 грн, а от найдорожчі скакнуть з 200 грн до 250 грн.

Цінник на оренду також не стоятиме на місці. Для бюджетників вартість оренди буде у межах 8 тисяч грн, а для комерційних заходів – 10-20 тисяч грн.  

Ознайомитися з повним репертуаром та придбати квитки на вистави можна на сайті театру ім. Садовського.

Інші прем'єри:

1 листопада

«Селфі зі склерозом»

Режисерка – Народна артистка України Таїсія Славінська

17 грудня

«Русалонька»

Режисер – Григорій Сиротюк

Більш детально згодом

Також, після Нового року, відбудуться прем'єри двох комедійних вистав. Які саме це будуть вистави у театрі поки що відмовчуються, але обіцяють про все завчасно повідомити.


І наостанок, якщо вам цікава історія нашого театру, то зазирніть сюди.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Задунайский Торонтуй

    Ну, Курдюков? Люди спрашивают, кого играет Жанна д'Арк?

    Михаил Курдюков reply Задунайский Торонтуй

    Тю, так себе ж і грає)

    З.А.Глядач reply Михаил Курдюков

    Вона зомбі? Який жах...

    Задунайский Торонтуй reply Михаил Курдюков

    Круто.
  • Наталья

    Оренда!!! По-украински пишется. Автор, учите родной язык!

    Михаил Курдюков reply Наталья

    Наталя, дякую , що помітили помилку. Вже виправив. Просто через великий обсяг тексту, недогледів)

    Задунайский Торонтуй reply Михаил Курдюков

    ==недогледів

    Эта пять. Тоже выпускник сельхозакадемии?

    Михаил Курдюков reply Задунайский Торонтуй

    Ага

    Задунайский Торонтуй reply Михаил Курдюков

    И тоже 7 лет и 3 месяца? Зоотехник?

    З.А.Глядач reply Задунайский Торонтуй

    Швидше,зооінженер. На техніка так довго не вчаться :)

    Задунайский Торонтуй reply З.А.Глядач

    Ну почему. Ольга Бобрусь именно столько и училась на зоотехника.
  • Наталья

    Оренда!!! По-украински пишется. Автор, учитель родной язык!

    З.А.Глядач reply Наталья

    УчітЄ,а не учітєль. Грамар-наці знайшлася...
  • Roman Yakir

    Тарас Мазур чудовий режисер, нам дуже пощастило бачити його вистави у Вінниці.

    Вася reply Roman Yakir

    І що в ньому чудового.

    Михаил Курдюков reply Roman Yakir

    Безумовно)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні Від читача 16:59 Із фестивалю у Сочі на псевдовибори у Луганськ: пропагандистські контрасти для іноземної молоді 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up