Сергій Жадан: «Хочу жити в країні, у якій діють закони і є законність»

Сергій Жадан: «Хочу жити в країні, у якій діють закони і є законність»
  • У рамках всеукраїнського #ПСИхотуру, в арт-пабі Beef Eater пройшов концерт гостро-соціального ска-панк проекту «Жадан і Собаки»
  • Харків'яни презентували пісні свого нового альбому «Пси»
  • Фронтмен гурту Сергій Жадан дав інтерв’ю, у якому розповів про участь в благодійних проектах, до чого закликають його пісні, згадав свою участь у Євромайдані та спрогнозував майбутнє України

 

Якщо говорити про реакцію слухачів та критиків на новий альбом гурту, то варто зазначити, що його охарактеризували як «Апокаліптично жорсткий та біблійно-безкомпромісний як за змістом, так и за якістю звучання». Та й взагалі, у 2016 році гурт вийшов на новий рівень розвитку своєї творчості. Це відстежується у кількості фестів, концертів та інших робіт, у яких Жадан з собаками брали активну участь.

Такий інтенсив і спонукав музикантів завершити цей рік всеукраїнським туром, напередодні якого ЖіС представили нову композицію «Ракети». Про неї та багато іншого, ми поговорили з лідером і автором-виконавцем колективу Сергієм Жаданом.
 

Ми реагуємо на загальні зміни у повітрі. Нам здається, що це речі, які сьогодні дійсно важливі, які є, про які багато говорять
Сергію, у вас вийшов четвертий студійний альбом «Пси», над яким ви працювали півроку. У ньому 10 треків різної проблематики, а об'єднує їх питання вибору між страхом та любов'ю. Чому саме ці складові? Ви вважаєте, що це найголовніше, чого зараз потребують слухачі?

Відео дня

— Ми реагуємо на загальні зміни у повітрі. Нам здається, що це речі, які сьогодні дійсно важливі, які є, про які багато говорять. Важливо було показати, що страх не повинен домінувати і перемагати, що є речі, які можна йому протиставити. Це любов, надія та віра.

У цьому році вас можна було бачити і чути на десятках українських заходах. У тому числі, ви взяли участь у постановці «Тичина, Жадан і Собаки» та виступили на найбільших фестах України («Бандерштат», «Захід», «Імпульс»). А що з закордонними тусовками? Де побували?

— Щойно повернулися з Польщі. У цьому році ми були там два чи три рази. До цього дали кілька концертів у Німеччині.

У наступному році плануємо поїхати на гастролі до Америки з нашою виставою «Тичина, Жадан і Собаки». Будемо грати на протязі трьох тижнів у театрі «Ля Мама» на Манхеттені. Це буде повноцінний театральний проект.

Ви ж самі розумієте, що ми україномовний гурт, який грає досить специфічну музику і не є поп-продуктом. Як правило виступаємо у специфічних місцях. Зазвичай це клуби.
 

Я і раніше підтримував Кольченка, щось писав, передавав, говорив у його підтримку
Нещодавно ви приєдналися до акції «Подаруй Саші зустріч з мамою». Йдеться про кримського активіста Олександра Кольченка, якого разом з режисером Олегом Сенцовим незаконно утримують в колонії у Челябінській області. Ви займаєтеся збором коштів на квитки. Скільки грошей вам необхідно зібрати, щоб мама Саші приїхала у Копейськ і скільки зібрано вже?

— Ми зв'язалися з активістами, які контактують з мамою Саші, спочатку вони назвали суму в 13 000 гривень. Але з Криму туди можна дістатися тільки на літаку, вони уточнили вартість авіаквитків і вийшла сума у $1000. Я думаю ми зможемо зібрати ці кошти.

Ми ще не усе рахували. Збираємо кожен день, вчора нам накидали, сьогодні ще кинуть. Про усе звітуємо на Фейсбуці. Там усе прозоро, нічого не ховаємо, і ясна річ, що нічого не залишаємо собі.
 


У рамках компанії «В ув’язненні за мистецтво», Олега Сенцова нещодавно підтримав голлівудський актор Джонні Депп. А хто з українських знаменитостей підтримує ці акції?

— Окрім Деппа, Сенцова підтримало безліч українських музикантів та акторів. Вони вголос читали лист Олега, який він передав із зони. А хто бере участь у акції з Кольченко, я якщо чесно не знаю.

Я і раніше підтримував Кольченка, щось писав, передавав, говорив у його підтримку. Ясна річ, що для нас це цілком нормальна й органічна підтримка.

А наскільки ця акція ефективна?

— Подивимося. Мені здається, що якщо про це не говорити і нічого не робити, тоді у нас точно не буде шансів витягнути наших співгромадян і політв'язнів з російських в'язниць. А якщо будемо щось робити, то цілком ймовірно, що будуть результати. Наприклад з Надією Савченко — це дало результати і вона зараз на свободі.
 

Мені здається, що якщо про це не говорити і нічого не робити, тоді у нас точно не буде шансів витягнути наших співгромадян і політв'язнів з російських в'язниць
У одному з видань у вашому блозі написано, що рон-н-рол — це відмінний спосіб говорити відверто про серйозні й принципові речі: свободу, гідність, солідарність. Ваша остання пісня «Ракети», нагадує нам, що Україна — «це країна, яка не боїться зважитись і говорити». Який її конкретний меседж?

— Спробувати розібратися, що з нами з усіма відбувається, що відбувається з цим часом, що відбувається з цим суспільством. Це пісня, у якій є надія. Пісня, яка закликає бути трохи уважнішими один до одного, бути більш людяним, вірити в себе, вірити тим, з ким живеш в одній країні, вірити у цю країну.

За великим рахунком можна сказати, що це патріотична пісня. Просто ми патріотизм розуміємо по-своєму. Нам здається, що патріотизм — це не розмахувати державними прапорами, а все-таки робити щось для цієї країни.
 

Це пісня, у якій є надія. Пісня, яка закликає бути трохи уважнішими один до одного, бути більш людяним, вірити в себе, вірити тим, з ким живеш в одній країні, вірити у цю країну
Слова, якими ви наповнили цю пісню викликають у мене питання. Це заклик до патріотизму чи якихось конкретних дій?

— Це заклик до того, щоб спробувати зрозуміти свою країну, зрозуміти і почути один одного. Сьогодні є велика проблема розірваних комунікаційних зв'язків, через що ми не чуємо один одного.

За три роки революції і війни, українці звикли до монологів та власного крику. А коли ти кричиш, у тебе мало шансів почути когось іншого.
 
Що таке патріотизм у вашому розумінні?

— Патріотизм — це робити те, що ти можеш робити, щоб стало краще тим, кому ти можеш допомогти.
 

 

У 2014 році, коли ви були активістом Харківського Євромайдану, при штурмі ОДА вам розбили обличчя, а потім били ногами. Після цього, у своєму відеозверненні ви заявляли, що на мітинги ходять ті, у кого є свої погляди на майбутнє України. Які погляди у вас були тоді і наскільки вони виправдовуються зараз?

— Мої погляди сформувалися десь на початку 90-х років і з тих пір нічого не змінилося. Я хочу жити у нормальній країні, у якій не страшно жити, діють закони і є законність, громадяни захищені, а зв'язки між різними верствами справедливі та прозорі.
 
 
01.03.14. Побитого Сергія Жадана виводять з Харківської ОДА. Фото censor.net.ua
Ви часто зустрічаєтеся з переселенцями з Донбасу. Сьогодні ви також планували зустрітися з переселенцями, які живуть у Вінниці, але затрималися у дорозі. Про що ви розмовляєте на таких зустрічах?

— Нам є багато про що поговорити. У минулому році я зустрічався зі студентами Донецького національного університету, коли у мене була презентація книги «Життя Марії». Саме з цими студентами, у нас була спеціальна зустріч у Вінниці.

Я постійно зустрічаюся з людьми, які виїхали з окупованих територій, згадуємо те, що було і пробуємо спрогнозувати те, як буде далі.

Ви можете спрогнозувати, якою Україна стане у найближчому майбутньому? Куди ми рухаємося?

— Найближче ні, а те, що буде далі можу. Навряд чи це буде у найближчі місяці, але я переконаний, що окуповані території повернуться і Україна відновить свої державні кордони.
 
 
 

 

Читайте також:

«Фіолет»: Для мене "Слава Україні" вже давно не показник патріотизму 

Pianoбой: «Я вивчав мови, мав намір звалити в Америку і вчитися в Берклі» 

 

Фото та відео Valentyn Rachinsky

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up