Пісні Френка Сінатри сьогодні оживуть у Вінниці! ТОП цікавих фактів про легендарні хіти

Пісні Френка Сінатри сьогодні оживуть у Вінниці! ТОП цікавих фактів про легендарні хіти
  • Сьогодні, 20 грудня, у Вінниці вируватиме атмосфера Америки 50-х років ХХ століття.
  • У театрі імені Садовського пройде один із найяскравіших концертів грудня — «Frank Sinatra. Вечір різдвяних хітів».
  • Культові пісні усіх часів, без яких не уявити зиму і новорічно-різдвяні свята, вінничани почують у виконанні одних із найкращих джазменів України.

Коли Френк Сінатра пішов із життя, один із журналістів написав: «До біса календарі! День його смерті — це кінець ХХ століття». Історія його життя — це історія Америки ХХ століття й уособлення американської мрії. Постійні гойдалки і ціла купа суперечностей.

Його вигнали зі школи, він не знав нотної грамоти, але став найулюбленішим співаком мільярдів. Він отримував по 20 тисяч листів на день від шанувальниць, але не був щасливим у чотирьох своїх шлюбах. Він міг спокійно розбити носа комусь зі своїх кривдників у барі та не завжди делікатно вирішував свої професійні справи, але жертвував мільйони на благодійність. Він завжди підтримував демократів, хоча знав, що його успіх залежить від консерваторів. Він втрачав кохання, гроші, роботу і найдорожче, що у нього було, — голос.

Його називали людиною минулого, але він довів, що це минуле буде актуальним і через 50, і через 100 років. Про його нестерпний характер ходили легенди, але саме цей характер допомагав йому боротися за права темношкірих і євреїв.

Відео дня

Він допомагав Кеннеді стати Президентом, а його самого звинувачували у прихильності комуністам. Він ніколи не спростовував і не заперечував своїх зв’язків з мафією, але активно співпрацював із ФБР, коли викрали його сина.

Його манера виконання, яку назвали «крунінг» (від англійського croon — наспівувати напівголосно, муркотати) стала еталонною для декількох поколінь співаків і музикантів.

Під його пісні танцюють на днях народження і плачуть на похоронах. І його особливий оксамитовий тембр неможливо сплутати із жодним іншим. У день його смерті на вулиці Лас-Вегаса загасили світло, а Емпаєр Стейт Білдінг підсвітили блакитним світлом під колір його очей.

Його називали Френкі, The Voice, Містер Блакитні очі, Chairman. А ми знаємо його як легендарного Френка Сінатру — співака, чиї пісні продовжують хвилювати серця мільярдів людей у всьому світі.

До концерту «Frank Sinatra. Вечір різдвяних хітів», що сьогодні, 20 грудня, о 20.00 розпочнеться у театрі імені Садовського, згадуємо історії безсмертних хітів легендарного Френка.

«Let It Snow!»: ні слова про Різдво

Не всі знають, що знаменитий зимовий хіт «Let It Snow!» зовсім не про Різдво, зиму чи сніг.

Історія цієї легендарної композиції розпочалася у 1945 році. Американський поет Семмі Кан і ще не відомий на той момент бродвейський композитор Жуль Стайн написали її у спекотний липневий день у Каліфорнії.

За спогадами Кана, що були опубліковані у книзі «Songwriters On Songwriting», справа була в Лос-Анжелесі, на Hollywood and Vine — так називають квартал у каліфорнійській столиці, на перетинанні Голлівудського проспекту і Вайн-Стріт, де сконцентровано багато медіа-підприємств. Стояв найспекотніший день у році, Кан запропонував своєму співавторові піти на пляж освіжитися. На що Стайн відповів: «Чому б нам не залишитися тут і не написати зимову пісню».

Вперше пісню виконав популярний у 50-х роках американський автор і виконавець Воен Монро. Після цього «Let It Snow!» переспівали два десятки зірок. Але найбільшу популярність «Let It Snow!» у 1950-му принесло її виконання суперзіркою свого часу Френком Сінатрою, який записав її за участю The Swanson Quartet. Дуже часто саме його голос ми чуємо у фільмах, де грає ця композиція.

Про що ж насправді ця пісня, якщо не про Різдво і сніг? Насправді у ній співається про закохану пару, зокрема, про парубка, який після побачення з дівчиною не хоче йти додому, а прагне залишитися з нею, сидіти біля каміна і їсти попкорн. Тому він говорить фразу: «Let It Snow!» («Нехай сніжить»), щоб у нього був привід залишитися довше.

Цікаво, що саме «Let It Snow!» у виконанні Сінатри стала 25-мільйонною композицією, яка була продана через магазин Apple.

Популярності пісні додало ще й те, що саме її виконанням закінчуються два голлівудські бойовики «Міцний горішок» і «Міцний горішок 2».

«New York, New York» писалася «у гніві»

Прем'єра славнозвісної пісні відбулася 21 червня 1977 року, коли на екрани вийшов фільм Мартіна Скорсезе «Нью-Йорк, Нью-Йорк» — у картині її виконала Лайза Мінеллі. Автори — композитор Джон Кандер і поет Фред Ебб — розповідали, що пісня була «написана у гніві», тому що Роберт Де Ніро, який знявся у фільмі, попросив переписати її і зробити «сильнішою». Це дуже обурило авторів, але вони зробили так, як просив актор.

Фільм Скорсезе великого успіху не мав, але головна пісня до нього одержала «друге дихання» у 1979 році, коли її переспівав Френк Сінатра. Він змінив у тексті кілька слів і придумав нове аранжування. Композиція увійшла у його альбом «Trilogy: Past Present Future» і назавжди пов'язана з його іменем.

У 1993 році Френк Сінатра записав цю пісню знову — вже дуетом з Тоні Беннеттом.

У 2004 році хіт зайняв 31-е місце у рейтингу 100 кращих пісень в американському кінематографі.

Цікавий факт: щоразу після закінчення домашньої гри бейсбольного клубу «Нью-Йорк Янкіз» перемогою на стадіоні звучав «New York, New York» у виконанні Френка Сінатри, при поразці ж — у виконанні Лайзи Міннеллі. Після того, як шанувальники співачки справедливо образилися, традицію припинили. А у грудні 1990 року на своєму ювілейному концерті Сінатра позвав на сцену Мінеллі, і вони проспівали цю пісню разом.

Френк Сінатра зробив «New York, New York» негласним гімном найбільшого у світі мегаполіса: протягом чотирьох десятків років щороку 1 січня о 00.00 вона звучить на Тайм-Сквер, маючи неофіційний статус нью-йоркської новорічної традиції.

«Strangers in the Night» вважав найгіршою

Автор цього хіта — німецький композитор, аранжувальник і керівник популярного у 60-ті роки естрадного оркестру, Берт Кемпферт. Споконвічно «Strangers in the Night» була записана як частина саундтреку до фільму 1965 року «Людина, яку могли вбити». Але через рік пісня стала хітом № 1 завдяки виконанню Френка Сінатри. У травні 1966 року співак випустив однойменний альбом, який став платиновим — у США було продано більше мільйона його копій. Артист одержав за нього дві премії «Греммі» — як «кращий запис року» і за «краще інструментальне аранжування». Сингл «Strangers in the Night» протягом тижня посідав перше місце у списку кращих пісень журналу Billboard.

Незважаючи на те, що це одна з найвідоміших пісень Френка Сінатри, він її вкрай не любив. Його буквальна цитата: «The worst fucking song I've ever heard» («Найгірша, ****** пісня, яку я коли-небудь чув»).

Слова пісні здавалися йому занадто «солодкими» і неглибокими — «на поверхні», як він виражався. Від концерту до концерту його просили виконувати цю пісню і щоб хоч якось скрасити свою ворожість до неї, він усіляко дуркував, перекручував слова, манеру виконання і після пісні майже завжди говорив про те, як він її ненавидить.

«Fly Me to the Moon» стала знаковою для космонавтів

Пісню, що стала «джазовим стандартом» і входить у топ тих, які найчастіше виконуються, написав композитор Барт Ховард. Вперше її виконала кабаре-співачка Феліція Сандерс у клубі «Блакитний Ангел» у Манхеттені, під акомпанемент самого композитора.

Споконвічно пісня називалася «In Other Words», однак зовсім скоро прижилася «народна» назва «Fly Me to the Moon» — за першим її рядком. Ще до Сінатри на неї було записано близько ста каверів, а до кінця XX століття їхня кількість уже перевалила за три сотні. Пісню виконували Нат Кінг Коул, Елла Фіцжеральд, Тонні Беннет, Джулія Лондон, Аструд Жільберто, Доріс Дей. У 1964 році її переспівав і зробив суперпопулярною Френк Сінатра.

Кажуть, що саме запис Сінатри взяв із собою в космос один із учасників «місячної місії» — Едвін «Базз» Олдрін. Вважається, що 20 липня 1969 року, ступивши на поверхню Місяця, космонавт включив «Fly Me to the Moon» на портативному магнітофоні.

Пісня стала знаковою для американської космонавтики. Її співав Сінатра на святковому барбекю із приводу повернення «Аполлона-11» і Даяна Кралл на 40-річному ювілеї космічного агентства NASA.

У 2008 році Квінсі Джонс вручив командиру «Аполлона» Нілу Армстронгу платиновий диск, отриманий за альбом «It Might as Well Be Swing». А у 2012-му «Fly Me to the Moon» звучала вже на похороні знаменитого космонавта.

«Luck be a lady»: з «підколами» Марлона Брандо

Пісня «Luck be a lady» була написана Френком Льюссером спеціально для кіномюзиклу «Хлопці і ляльки». У стрічці Френку Сінатрі, на жаль, дісталася не головна роль, як він хотів, а роль другого плану. Головну роль виконав Марлон Брандо.

При всій зовнішній брутальності у Марлона був «смішний» голос. І пісня «Luck be a lady» у його виконанні звучала зовсім не так, як собі уявляв її Френк. Коли закінчився прокат, Сінатра взяв цю пісню у свій репертуар, у чудовому аранжуванні Квінсі Джонса.

Під час концертів Френк не раз підколював Брандо фразами типу: «Марлон — прикольний хлопець, але співати йому не варто».

«Moon River»: два «Греммі» і «Оскар»

Пісня «Moon River» була написана у 1961 році і вперше пролунала у фільмі «Сніданок у Тіффані». Споконвічно пісня писалася спеціально для Одрі Хепберн, чия героїня Холлі Голайтлі співає хіт, сидячи з гітарою на пожежних сходах. У якийсь момент зйомок продюсери хотіли вирізати цю сцену, але Хепберн категорично заявила, що це відбудеться «тільки через її труп». Проте, пісню у виконанні акторки так і не включили в оригінальний саундтрек фільму.

Згодом музична тема була випущена синглом і увійшла у список 40 головних хітів року. Композиція одержала дві премії «Греммі» — як «запис року» і «Оскар» за кращу пісню до фільму. Її виконували Френк Сінатра, Луї Армстронг, Барбара Стрейзанд та інші знамениті співаки. Тільки у 1993 році, вже після смерті Хепберн, був випущений альбом із записом за назвою «Music from the Films of Audrey Hepburn», куди увійшла оригінальна версія пісні «Moon River».

«Got You Under My Skin» перезаписував кілька разів

Цю пісню у 1936 році для мюзиклу «Народжений танцювати» написав американський композитор Коул Портер. Френк Сінатра вперше виконав «Got You Under My Skin» у 1946 році на радіо. Через 10 років він створив аранжування для біг-бенду — саме це виконання пісні вважається класичним.

Після цього Сінатра перезаписував пісню ще двічі. У 1963 вона увійшла у його альбом «Sinatra's Sinatra» з улюбленими композиціями артиста. А у 1993-му вийшла ще одна версія — з альбому «Duets», у парі з ірландським рок-музикантом, вокалістом групи «U2» Боно.

«It Was a Very Good Year» про головних жінок життя

Цю пісню композитор Ервін Дрейк написав у 1961 році. Споконвічно її виконувала група The Kingston Trio, але популярність композиція одержала саме у версії Френка Сінатри.

Пісня завоювала два «Греммі» і увійшла до альбому Сінатри «September of My Years» (1965). У пісні розповідається про стосунки чоловіка з дівчатами у різні періоди його життя: у 17, 21 і 35 років, і всі вони виявляються «по-своєму гарні, як витримане вино».

До слова, сам Френк Сінатра був одружений чотири рази — на Ненсі Барбато, зірці Голівуду Аве Гарднер, акторці Мії Ферроу, а також манекенниці й танцівниці Барбарі Маркс.

«Something stupid» співав із дочкою

Автор цієї простої і милої пісні — співак і композитор Карсон Спаркс. У 1966 році він записав її в дуеті з дружиною. Роком пізніше «Something stupid» Френк Сінатра виконав разом зі своєю дочкою від першого шлюбу Ненсі.

Ненсі Сінатра — успішна поп-співачка. Вона добилася популярності вже з першого ж синглу «These Boots Are Made for Walkin’», що очолив Billboard Hot 100 і використовувався потім у десятках фільмів. Вершиною її кар'єри окрім треку з батьком можна вважати саундтрек до фільму про Джеймса Бонда «You Only Live Twice», а новий сплеск інтересу до співачки почався після виходу фільму «Убити Білла», де однією із ключових пісень була «Bang Bang» у її виконанні.

«My Way» з реальними діалогами мафіозі

Не всі знають, що цей знаменитий хіт, що став візитівкою Френка Сінатри — версія французької пісні, що була написана у 1967 році відомим французьким шансоньє Клодом Франсуа, якого ще називали Клокло. В оригіналі вона називається «Comme d'habitude», тобто — «Як звичайно».

До варіанту, який виконав Френк Сінатра, слова написав американо-канадський автор і виконавець Пол Анка.

Англійський і французький тексти зовсім не пов’язані один з одним. Французька версія «My Way» — це історія про пару, що живе разом, але змушена постійно прикидатися й обманювати один одного, тому що любов пішла. Сінатра ж проспівав про людину, що підводить підсумки наприкінці свого життєвого шляху і приходить до думки, що раз завжди чинив так, як відчуває і вірить — це найголовніше у житті.

Розповсюджена легенда, що Пол Анка спеціально спілкувався з мафіозними угрупованнями, щоб послухати сленг і мовні обороти, якими користуються люди цього кола. І такі фрази як «When I bit off, more than I could chew», «I ate up and spit it out» були взяті з реальних діалогів мафіозі.

Френк Сінатра записав студійний варіант пісні 30 грудня 1968 року, а на початку 1969 року пісня була представлена публіці й довго посідала високі місця в музичних чартах США й Великобританії. У британському ТОП-40 провела цілих 75 тижнів!

У 70-х роках Френк Сінатра не дуже любив співати цю пісню. Вона ніби наближала його до фіналу життя. Проте, незадовго до смерті, лежачи на лікарняному ліжку, співак попросив включити запис саме цієї пісні і заплакав. Дійсно, ця пісня дуже добре характеризує весь життєвий шлях Френка Сінатри і його життєву філософію.

Подальша її доля ще вигадливіша — у Великобританії саме ця пісня виконується на кожному сьомому похороні, як гімн сильних духом людей, їхній своєрідний «заповіт» близьким.

«My Way» переспівували величезну кількість разів. Зокрема, Елвіс Преслі виконав її у 1973 році — сингл вийшов за кілька тижнів до його смерті. А лідер «Sex Pistols» Сід Вішеc замінив ненормативною лексикою ті частини тексту, які не знав.

Приходьте сьогодні, 20 грудня, о 20.00 у театр імені Садовського на концерт «Frank Sinatra. Вечір різдвяних хітів» насолодитися улюбленими хітами легендарного співака, послухати бездоганну гру кращих джазменів України, відволіктись від щоденних турбот і сповна відчути, що свята наближаються!

Квитки на концерт коштують від 240 гривень. Придбати їх можна онлайн і у всіх касах міста.

Крім того, на сайті afisha.vn.ua за квитки можна розрахуватися коштами програми «єПідтримка».

 

Читайте також:

У січні Вінницю чекає містика Гоголя і вистава-свято від одного із найстаріших театрів України

Друге життя олЕнів та Оленів. «ТІК» та Джері Хейл перезаписали легендарну пісню

Улюблені актори-земляки. Розповідаємо про вінничан, які зіграли яскраві ролі в кіно

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up