Олександр Суворов, Ліст та Чайковський: як генії гостювали на Вінниччині

Олександр Суворов, Ліст та Чайковський: як генії гостювали на Вінниччині
  • На сторінці «Гастрогід Вінниччини» у фейсбуці Олена Павлова розповідає про знаменитих чайоманів, які гостювали на Вінниччині.
  • Сир зі сметаною для Пана Отамана УНР та пироги з грибами для генералісімуса. Чим ще могли снідати видатні особистості?
  • Вінничанка пише, що «продовжує фантазувати, спираючись на цитати та описи життя відомих людей, що в свій час жили в різних куточках Вінниччини»

— Завдячуючи Oleksandr Fedoryshen до мене потрапив один архівний документ,а саме «Обахунок по курії Пана Головного Отамана за 1-е грудня 1920 року». Тож, фантазувати не довелося, там написано, що пан Отаман снідав сиром з сметаною та чаєм з хлібом, — йдеться в дописі на сторінці «Гастрогід Вінниччина».

Немає опису світлини.

Юзеф Пілсудський висловлював промову з Речі Посполитої

Картинки по запросу "Юзеф Пілсудський у вінниці"

Відео дня

Так само на сніданок полюбляв чай, при чому багато і солодкий інший відомий діяч, але вже з Речі Посполитої — Юзеф Пілсудський, що, як ми знаємо, зупинився у Вінниці і виголошував тут свою славну промову.

До чаю він полбляв свіжі булочки і мед, або варення. Коли дозволяв час і розпорядок дня маршал снідав двічі — один раз в ліжку, а другий, більш поживний сніданок вжі з'їдав за столом.

«Первый раз маршал просыпался в 10 часов утра, завтракал в постели (стакан крепкого горячего чая, булочка с маслом, иногда с медом) и читал «Курьер поранны» и «Экспресс», после чего часто снова засыпал до полудня. Рядом с кроватью всегда должна была стоять тарелка с фруктами и леденцами. В 12 часов он съедал второй, более плотный завтрак» (Матвеев Г. Ф. «Пророчества отшельника»).

Олександр Суворов рік жив на Вінниччині

Картинки по запросу "Олександр Суворов тульчин"

Олександр Суворов, що прожив під Тульчином з березня 1796 по березень 1797 року і створив свою найвідомішу працю «Наука перемагати», був людиною дуже набожною.

Снідав теж двічі — перший раз рано вранці пив «пустий» чай, стояв заутреню службу в церкві і вже близько десятої ранку снідав вдруге, але величав те «обідом».

Взагалі Суворов був фанатом чаю, виписува його з Москви.

 «По цене купи, как бы тебе дорог ни показался, выбери его через знатоков, да перешли мне очень сохранно, чтобы постороннего духа он отнюдь не набрался, а соблюдал бы свой дух весьма чистый», — писав він своєму камердинеру Прохору.

Полюбляв полководець пироги з грибами, перед їжею випивав рюмку горілки, настояної на тмині. Дуже полюбляв супи, а найдужче - прямо з горщика, як в поході.

Чайковський гостював у Браїлові

Картинки по запросу "Петро Чайковський"

Так само чайоманом був і композитор, навіть прізвище якого свідчило про любов до цього напою Петро Ілліч Чайковський.

Композитор гостював у Браїлові декілька років поспіль, писав тут музику, збирав гриби і смакував місцевим «варенцем» — кисломолочним напоєм, що і досі готують місцеві господині.

Снідав також двічі — рано вранці, перед прогулянкою: чай з молоком, булочки або інша солока випічка і вже опівдні — баликом, фаршированою рибою або щ колтелами з щуки. Якщо вдалося «тихе полювання», то і грибочками ласував.

Ференс Ліст знайшов кохання біля Хмільника

Картинки по запросу "Ференс Ліст"

Ще один видатний композитор, піаніст-віртуоз жив, працював і кохав на Вінниччині — Ференц Ліст. Відомий усьому світу, обласканий сценами і приватними господами, де йому платили шалену кошти за виступи.

Гурман і солодкоїжка, затятий курець, він знайшов тут своє кохання, у маленькому селі Вінниківці на Хмільниччині, з Кароліною Вітгенштейн, виступав у маєтку Болеслава Потоцького у Немирові, за легендою, грав заради гарного настрою і у кав'ярні у Вінниці, яка стояла на місці нинішнього головпоштамту на Соборній. Також дуже любив чай, міцний і солодкий.

Тож, найсолодший сніданок з усіх, що мені довелося нафантазувати — профітролі і міцний чорний чай з цукром для геніального Ференца Ліста.

На жаль, закоханим не судилося бути разом, а у своєму заповіті Ферен Ліст написав:

«Всем, что я сделал за двенадцать последних лет, я обязан Женщине, которую я страждал назвать своей супругой, чему однако, мешали зло и мелкие интриги отдельных людей. Имя этой любимой мною Женщины — княгиня Каролина Витгенштейн, урожденная Ивановская. Я не могу без трепета произнести это имя. Она — источник всех моих радостей и исцелительница всех моих страданий! Ей я обязан всем тем духовным и моральным, что есть во мне, равно как и всеми моими материальными средствами».

 

Читайте також:        

Три школи у Вінниці на карантині: для кого припиняється навчання з понеділка?

В Андрія виявили рак та лікарі дають шанс. Для життя треба 210 тисяч гривень

Три простих кроки: як вінничанам змінити постачальника газу (Інструкція)

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО 12:02 Втекли з частини зі зброєю та вбили патрульного: деталі та версії злочину в Гайсинському районі play_circle_filled photo_camera 12:00 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 11:34 Почастішали випадки укусів кліщів. Як уберегтися?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up