Актори Яна Глущенко, Олександр Бережок, Євгеній Сморигін, Вікторія Булітко, Макс Неліпа, Сергій Писаренко і Євгеній Нікішин напередодні Нового року поділилися перевіреними кулінарними лайфхаками і рецептами улюблених страв, які стануть окрасою будь-якого святкового столу.
Соковиті реберця і журавлиний соус до м'яса від Олександра Бережка
Харизматичний Олександр Бережок відмінно готує м'ясо, тож поділився секретами приготування соковитого стейку, смачнючих реберець і нереально смачного соусу!
Беремо реберця ягняти – розділяємо на ребра. Маринуємо!
Простий спосіб: у солі й перці. Для гурманів: у темному пиві, з додаванням спецій, 50 г рому і пів-ложечки меду.
Загортаємо кожне реберце у фольгу, але так, щоб кістку було видно.
Поміщаємо в розігріту духовку. Коли сік перестане виділятися з кістки – м'ясо готове! Аромат і смак – неймовірні!
- Мій фірмовий журавлинний соус відмінно прикрасить смак дичини і яловичини! – гарантує актор. - Для нього беремо 200 г журавлини, розчавлюємо її у ємності. Додаємо: 1 ложку солі, 2 ложки цукру, 30 г рому або мартіні, трохи води. Змішуємо і ставимо на середній вогонь. Помішуємо. Тримаємо на вогні, поки не випарується рідина, а соус не стане густим. Дайте соусу охолонути – і несіть його на зустріч хрусткому м'ясу!
А от для того, щоб отримати хрусткий стек із соковитим м’ясом всередині, Олександр Бережок радить маринувати його у оливковій олії.
- Беремо стейк (припустимо, телятину) – перчимо, солимо за смаком, занурюємо в оливкову олію і залишаємо в контейнері під кришкою. Даємо настоятися 20 хвилин. Заливаємо на сковороду трохи оливкової олії і віртуозно кидаємо кілька порізаних голівок часнику. Перемішуємо. Потім, вже добре розігріту сковороду, кладемо стейк. З однієї сторони взялося золотавою скоринкою – перевернули. З іншої взялося – відразу зняли зі сковороди! Поміщаємо стейк у розігріту духовку – 260 градусів. І через кожні 10 хвилин зменшуємо температуру на 10-20 градусів. Через 25 хвилин стейк можна діставати! Це буде хрустке, але дуже соковите всередині м'ясо!
Салат з моцарелою від Яни Глущенко
У акторки «Дизель Шоу» Яни Глущенко прекрасний смак, більше того – вона стежить за фігурою, тому поділилася рецептом легкого і корисного салату з моцареллою.
Для його приготування вам знадобиться: сир моцарелла, помідори, цибуля (зелена або ріпчаста – на ваш вибір), листи салату, рукола, оливкова або домашня соняшникова олія, соєвий соус.
- Ріжемо помідори й цибулю, рвемо руками листи салату й руколу. Додаємо моцареллу. Заправляємо олією + трішки соєвого соусу. Якщо олія соняшникова, важливо - щоб вона була домашньою і свіжою, - звертає увагу акторка. - Насолоджуємося корисним і дуже смачним салатом.
Слабосолена червона риба від Сергія Писаренко
- Беремо свіженьку червону рибку – лосось або нерку. Мінімум 1 кг. У місткий контейнер укладаємо вивернуту рибку, з якої попередньо забрали хребет і кістки. Посипаємо внутрішню частину лосося столовою ложкою солі.
Увага! Від солі залежить багато чого – вона повинна бути якісна, морська!
Далі беремо 1 столову ложку цукру і посипаємо тушку. За смаком – улюблені спеції або частинки лимона. Все укладаємо на рибку. Даємо рибці постояти (не в холодильнику!) півтори години. Нехай вона пустить сік! Через півтори години накриваємо контейнер кришкою і ставимо в холодильник ближче до максимального холоду, але не в морозилку! А вранці – встаєте, робите млинці – смачні, ситні, ароматні! Дістаєте рибку і ріжете шматочками. Кладете шматочки на млинчик, можна трохи сметанки, загортаєте – і ммммм! Ніякої дорогої ікри не потрібно з такими смачнющими млинчиками! Слабосолена рибка власного виробництва – тане на кінчику язика. Це гастрономічне блаженство!
Запечена качка в медово-соєвому соусі з картоплею від Макса Неліпи
- Беремо качку, промиваємо, забираємо крила й гузку, сушимо паперовими рушниками.
Робимо кашку з меду, соєвого соусу й улюблених спецій, натираємо нею качку – всередині й зовні. Ставимо качку в холодильник, щоб вона промаринувалася. Можна на кілька годин, але краще на ніч.
Якщо хочете начинку – з'єднуємо горіхи, яблука, чорнослив, рисову кашу, заливаємо чарочкою коньяку. Даємо начинці настоятися 20 хвилин. Шпигуємо качку.
На лист викладаємо пергаментний папір, змащуємо його маслом. Ніжно розміщуємо качечку. Ставимо в розігріту духовку. Приблизно через півгодини - можемо відкрити духовку й докласти на лист картопельку, порізану четвертинками. Вставте у композицію шматочки сала – як щогли! – буде ще смачніше!
Тримаємо качечку півтори-дві години у духовці при 180 градусах. І – вуаля! - незабутній аромат підкаже вам, що м'ясо і картопелька готові! Вишуканої вам новорічної вечері – у колі близьких і рідних!
Корисний салат від Євгенія Нікішина
- Якщо і в новорічну ніч ви не забуваєте про свою фігуру – зверніть увагу на цей легкий салат! – каже актор.
Беремо свіжий огірочок, цибулю (краще ріпчасту), яйця (краще перепелині), кальмари і, за бажанням, інший коктейль із морепродуктів. Нарізаємо скибочками огірки, варимо яйця, ріжемо цибулю й кальмари (можна свіжі, тоді відваріть їх, можна – готові, у власному соку).
Змішуємо огірки, цибулю, яйця (візьміть 1 білок, щоб салат був божественно ніжним і легким), кальмари й інші морепродукти на ваш смак. Солимо за бажанням. Заправляємо оливковою олією, але краще – сметаною або йогуртом. Вуаля – легкий, дуже смачний салат готовий!
Царська юшка від Євгенія Сморигіна
Інгредієнти: риба червона лосось (два стейки) і голови, морквина, болгарський перець, морепродукти (креветки), 0, 5 л вершків (33%), мандарини, лимон, апельсин, оливки, мелена і свіжа паприка, часник, зелень, лавровий лист.
Приготування: рибу відварюємо 30 хвилин. Виймаємо з бульйону, ріжемо на шматочки і відкладаємо. У рибний бульйон заливаємо вершки, чистимо мандарини на часточки, апельсини - розрізаємо часточки на половину, додаємо оливки і варимо! Вичавлюємо сік лимона.
Моркву, перець - ріжемо на шматочки, паприку, морепродукти, голівка часнику - давимо, обсмажуємо все це на сковороді, кидаємо в бульйон. Додаємо ароматний лавровий лист, сіль, перець за смаком. Варимо 30 хвилин – і готово! (Шматочки червоної риби й зелень у каструлю кинути, перед самою подачею страви). І як же ця «Царська юшка» паааахне… Тільки спробуйте!
Печена картопля зі шматочками курочки й ананаса від Вікторії Булітко
- Недавно в мене з'явилася духовка. Я запитала в мами: «Порадь щось швидке». І так моєю фірмовою стравою стала печена картопля зі шматочками курочки й ананаса, - ділиться акторка.
На лист покладіть фольгу, змастіть її соняшниковою олією. Наріжте кільцями цибулю, зверху покладіть картоплю, порізану кружечками, далі шматочки курочки, порізаний ананас. Сіль та перець - за смаком. Залийте склянкою води. Все це ставте в духовку з температурою 180 градусів, на 35 хвилин. Майонез і тертий сир – наприкінці запікання. Але, хто любить підсмажену скоринку – то відразу у страву. Через 35 хвилин – смачна й ситна страва для всієї родини – готова!
Смачного і веселого вам святкування!
Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.
№ 13 від 27 березня 2024
Читати номер