Жмеринського колекціонера пограбували на 300 тисяч гривень

Жмеринського колекціонера пограбували на 300 тисяч гривень
Міліція за кілька днів затримала підозрюваних, але вже без колекції. Її продали у Одесі. Чи знають про це більше вінницькі колекціонери? Перше, що спитав знавець раритету Володимир Козюк, до якого звернулися, як до експерта: «А що, у Жмеринці є колекціонери?»

Нападників було троє. Прийшли до скупника старовинних речей під приводом продати ікону. Побили 55-річного колекціонера і винесли з його дому все, що той збирав 30 років.
У міліції кажуть, що у Жмеринці знали 55-річного колекціонера, бо він давав оголошення в газеті про те, що скуповує монети, годинники, медалі, ікони та інші предмети старовини. Чоловік їздив на ринок раритетних речей у столицю. І на обліку в міліції він був. Як колекціонер старовинних речей.

- У Жмеринському райвідділі міліції була заведена база даних, де зберігалися фотознімки усіх речей, які знаходилися у колекції цього чоловіка. Щомісяця ця база поновлювалася, - каже старший інспектор сектору зв’язків з громадськістю обласної міліції Ірина Добровольська.

Сліди шукали серед клієнтів
Ввечері 18 січня у двері подзвонив незнайомий чоловік. Сказав, що має старовинну ікону і хоче її продати. Скупник старовини не побачив ніякої ікони у руках, тому хотів зачинити двері. Але не вийшло. Був різкий удар у обличчя, і незнайомець увірвався в квартиру, а за ним ще двоє чоловіків.
- Вони побили господаря та за лічені хвилини винесли з його квартири майже все, що він збирав понад тридцять років, - каже Ірина Добровольська. - Ордена, медалі, ікони, срібні та золоті монети царської чеканки, обрядні хрести та інші старовинні речі. Потерпілий оцінив свою викрадену колекцію у 300 тисяч гривень.

Оперативними заходами правоохоронці встановили особи причетних до розбійного нападу. Перевірили усіх, з ким спілкувався потерпілий і вийшли на слід зловмисників.
Перепродали у Одесі
Затримали 24, 28 та 39-річного чоловіків. Двоє з них – мешканці району. Третій - житель сусідньої держави, що розшукувався там за злочин. Один з трійці нападників раніше продавав колекціонерові якійсь речі. Він і був ініціатором пограбування з метою перепродажу. Покупця знайшов у Одесі.

Одразу після злочину награбовані цінності нападники сховали у запущеному костьолі Жмеринського району. Частину з них двоє спільників повезли до Одеси, де на них чекав купець. На зворотному шляху і затримали їх правоохоронці. Обидва – раніше судимі з збут наркотиків.

- За продану частину колекції зловмисники отримали близько 30 тисяч гривень та чотири тисячі доларів США, - каже Ірина Добровольська. - У скоєнні злочину вони зізналися. Третього підозрюваного затримали за місцем проживання. Також оперативники Жмеринського райвідділу знайшли та затримали чоловіка, який придбав і викрадені речі. 34-річний одесит зараз дає покази у міліції.
Як сказав начальник Жмеринського райвідділу міліції Геннадій Ткачук, порушили кримінальну справу про розбій. Санкція статті передбачає від восьми до 15 років позбавлення волі.
Вінницький протокол колекціонера
- А що, у Жмеринці є колекціонери? - перше, що спитав вінницький колекціонер Володимир Козюк, до якого звернулася редакція, як до експерта. - Я не знаю, про кого йдеться, але моя думка така: людина, яка стоїть на ринку і дає оголошення в газету, це скоріше скупник, а не колекціонер. Така людина свідомо наражає себе не небезпеку. Я розумію, що так намагаються придбати цінні речі на вигідних умовах, і нікого не засуджую. Але у такому випадку, не знаєш, з ким контактуєш, чи не крадену річ купуєш.
- Є протокол своєрідний, - говорить Володимир Козюк. – У моєму понятті колекціонера не допустимо колекціонувати ордени, за які людина кров проливала. Це кощунство. Якщо колекціонуєш, то по схемі. Проводиш виставки, показуєш у публікаціях людям свою колекцію. В енциклопедії написано, що колекціонування – це хобі з метою популяризації. І таких людей у нас одиниці. Хтось карточки телефонні колекціонує, хтось листівки, живопис, нумізматику. Не всі у сфері моєї діяльності, але знаю колекціонерів зо 20 різного направлення.
Ще Володимир Козюк каже, що жоден колекціонер не застрахований він покупки краденої речі, але купувати на ринку разів у 10 небезпечніше. Та що найбільше здивувало Володимира Козюка, так це база міліції зі знімками речей пограбованого жмеринчанина, яка щомісяця поновлювалася.
- Ні, я, як колекціонер, на обліку в міліції не стою, - каже він. - Мене знають, я консультую. Просили оглянути ікони, які нещодавно вкрали з церкви. І раніше запрошували подивитися як експерта, фахівця. Але обліку колекціонерів я ніколи не бачив. Вперше чую, що таке є.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    козюк возомнил себя большим цб, и должен знать что коллекционеры люди не публичные, и их колличество для козюка станет большим удивлениям. А вот козюка мазня впариваемая лохам с денежными мешками - являеться полной фигнёй. Тоже мне експерт - експертишка начинающий и то не к каждому предмету коллекционирования его пожна подпускать.
  • Anonymous

    а шо? козюк эксперт?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як бути без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up