Вдерся до чужого помешкання та відкрив вогонь. Який запобіжний захід для стрільця обрав суд?

Вдерся до чужого помешкання та відкрив вогонь. Який запобіжний захід для стрільця обрав суд?
  • Через особисту неприязнь до сусідів чоловік наважився взяти до рук рушницю та піти з’ясовувати з ними стосунки.
  • Свідками конфлікту стали п’ятеро дітей. Тепер стрільцю загрожує до семи років ув’язнення.
  • Сьогодні, 18 січня, в апеляційному суді оскаржували арешт стрілка. Розповідаємо, яким було це засідання.

На початку січня 20minut.ua розповідав про жителя села Каташин Гайсинського району, який, добряче прийнявши на груди, вирішив розібратися зі своїми сусідами. Діставши рушницю та взявши набої, він вдерся посеред ночі до їхньої оселі. 

Спочатку чоловік приставив зброю до голови господаря будинку, потім лаявся на сонних сусідів та вимагав, щоб вони покинули межі села, а потім двічі вистрелив у двері. Цього йому не вистачило, тому він перезарядив рушницю та вистрелив ще раз. 

Зібравши відстріляні гільзи, зловмисник вийшов на подвір’я та ще двічі вистрелив. Цього разу у повітря. Потім втік. Господар, господарка, п’ятеро її племінників, четверо з яких неповнолітні, залишилися вдома. Жінка викликала поліцію. 

Відео дня

Стрільця приїхали затримувати спецпризначенці підрозділу «КОРД». Він переховувався у нежитловому будинку у тому ж селі. Вийшов та здався на вимогу поліції. Його помістили в ізолятор тимчасового тримання. Пізніше правопорушник визнав свою вину.

Обвинуваченим виявився 47-річний Олександр Карплюк. Чоловік раніше не судимий. Постійного місця роботи не має. А його постраждалими сусідами стали люди ромського походження. Він пояснив свої дії давньою неприязню до цієї родини, звинувачував їх в отруєнні його тещі. 

Під час досудового розслідування до Карплюка застосували запобіжний захід у вигляді тримання під вартою. Пізніше суд замінив його на цілодобовий домашній арешт із застосуванням електронних засобів електронного контролю строком на 60 діб. Прокуратура подала апеляцію.

Розгляд апеляційної скарги прокурора відбувся сьогодні, 18 січня, у Вінницькому апеляційному суді. Обвинувачений знаходився у судовій залі Бершадського районного суду та спілкувався з вінницькими суддями через відеозв’язок. Прокуратура просила для стрільця запобіжний захід у вигляді тримання під вартою.

На думку обвинувачення, в іншому випадку Карплюк може переховуватися від суду, незаконно впливати на свідків, становить небезпеку для суспільства. Захист Карплюка, як і він сам, не погоджуються з цим. Вони просили суд обрати більш м’який запобіжний захід. 

— Чому ви розпочали стрілянину? — запитав обвинувачуваного суддя Анатолій Кривошея.

— Був випившим, — відповів Карплюк.

— У вас що ненависть до осіб ромської національності?

— Не те щоб ненависть (далі нерозбірливо, — авт.)… Я не можу цього пояснити. 

— А теща ваша покійна тут до чого, що ви їх звинувачуєте у її смерті?

— Стрілянина тещі не стосується.

Після повернення з нарадчої кімнати суд повідомив, що відмовляє прокуратурі і залишає запобіжний захід без змін. Обвинувачений Олександр Карплюк й надалі знаходитиметься під цілодобовим домашнім арештом із застосуванням засобів електронного контролю. 

Нагадаємо, що Карплюка підозрюють у вчиненні кримінальних правопорушень, передбачених частиною першою статті 162, частиною першою статті 129, частиною четвертою статті 296 Кримінального кодексу України. За такі правопорушення Карплюк може відправитися за ґрати на строк від трьох до семи років. 

 

Читайте також:

Резонансне вбивство фермерів Тичуків: мисливця засудили до довічного ув'язнення

Водія, який скоїв смертельний наїзд у Кирнасівці і втік, випустили з-під варти

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі

keyboard_arrow_up