Розслідування вибухів на Калинівському арсеналі: експерт сказав, кого покарають

Розслідування вибухів на Калинівському арсеналі: експерт сказав, кого покарають
  • Допитали 3 тисячі людей, але жодного підозрюваного у справі вибухів на Калинівському арсеналі ще немає.
  • Про розслідування дещо знає колишній працівник військової прокуратури, адвокат Валерій Бахур.
  • Він розповів, що версія диверсії не підтверджується, тому знайдуть «крайнього».    

На круглому столі в Будинку офіцерів сьогодні, 7 лютого, обговорювали питання криміналу в армії, розповідали про порушення презумпції невинуватості військовослужбовців та називали останні затримання військових чинів «показухою» для народу.

У процесі обговорення проблеми, яка накипіла людям у погонах, прозвучало питання про розслідування вибухів на Калінівському військовому арсеналі, які гриміли у вересні минулого року.

– Буду говорити по тій інформації, якою я володію з відкритих джерел, і з того, що розказував мій колега, який здійснює захист начальника військового арсеналу. Дуже гарно навчилися ховати кінці у воду, – сказав правозахисник Валерій Бахур, який раніше працював у військовій прокуратурі, а зараз займається адвокатською практикою. – Одразу була підслідність визначена СБУ. Процесуальне керівництво здійснювала прокуратура Вінницького гарнізону. Зверху над ними знаходиться прокуратура Центрального регіону в місті Києві, тому отримати якусь інформацію, наразі не можливо. Спочатку оголосили версію. Диверсії, що літали безпілотники… Геращенко озвучував, радник міністра внутрішніх справ, що є така інформація і що її досліджують. В цю версію зарилися, було допитано десь 3 тисячі чоловік, але на сьогоднішній день немає головних підозрюваних. Я даю на сьогодні відсотків 70, що все закінчиться халатністю якоїсь військової посадової особи.

Відео дня

Тобто, що знайдуть крайнього, думає адвокат. Так само раніше говорили інші експерти, про що 20minut.u писав в матеріалі «Чому зірвалась Калинівка? «За» халатність та розкрадання і «проти» диверсії». А сьогодні Валерій Бахур сказав те, про що раніше не говорили. За його словами, в матеріалах справи є ось які дані: на території Калинівського військового арсеналу хтось із цивільних орендував приміщення й тримав там своє майно.

– Як вони його отримали (приміщення – авт.), я не знаю. Але є особи цивільні, які туди отримали доступ, – сказав адвокат. 

Він, та кілька присутніх на круглому столі військовослужбовців та військових журналістів, які бували на території арсеналу, спростували версію, котру багато обговорювали одразу після надзвичайної ситуації в Калінівці. Тоді говорили і писали так: на територію арсеналу запросто можна було пройти сторонній людині, найбільше називали його прохідним двором мешканці сусідніх сіл.

– Арсенал має перше коліно – це військова частина, а в середині – технічна територія, – пояснює Валерій Бахур. – Тут мова йде безпосередньо про технічну територію, яка доволі обмежена, під контролем. Там перевіряють все, звіряють зі списком, в плоть до того, що вивертають кишені й забирають сигарети, запальнички, все інше залишають на поличці. Й те, що там були порвані проволоки і не було освітлення – я не знаю. Можу стверджувати, що до 2008-2009 року все було. Потім, коли гроші не виділялися або виділялися не в необхідному обсязі, все могло прийти в занепад.

Дещо сказав адвокат і про версії підпалів боєприпасів на відкритій площадці та у закритому сховищі:

– Площадка – це ділянка лісу, де все вирубане, чагарники і дерева. Вона оббудована земельними валами у понад 2 метри. Посередині іде бетонна або грунтова підсилена площадка, на якій зберігаються боєприпаси. Специфіка така, що зайти на цю площадку з каністрою бензину і почати лити, не можливо, бо це побачать патрулі на вишці, чергові побачать, що хтось там зайшов і щось ллє. І як пронести таке, щоб воно загорілося? Не можу знайти відповіді на це питання. А версія про займання закритого сховища – це взагалі! Якщо там відповідальний Іванов Іван Іванович, то крім Іванова Івана Івановича більше ніхто не відкриє це сховище. Там кожний відповідає за свій об’єкт на технічній території. Тому, якщо зараз підозри нікому не пред’явили, значить немає доказів. Ні групи диверсантів, ні умисного підпалу чи якихось інших дій.

«Прохідний двір» на арсеналі прокоментував також майор Сергій Мельник з Військової служби правопорядку:

– У травні я там був, комісія була. Периметр території там значний, не знаю відстань в кілометражі. Потім читав у ЗМІ про дірки в заборі, що можна проникнути без проблем. Так, була стара загорожа, її треба було капітально ремонтувати, але чергова частина її постійно латала. Там місцевість лісиста і кабани бігають. Вони рвали сітку. Військові обходили територію – доповідають, і одразу команда робоча направляється на місце. Такого, щоб там був прохідний двір, немає!

У всіх версіях виникнення пожежі на Калинівському арсеналі восени минулого року розбирався наш журналіст Віктор Скрипник. Прочитати зібрану ним інформацію можна в статтях:


Читайте також: 

Романюку з банди «Заверуха і КО» знов продовжили арешт. Що він сказав суддям?

Справа Шефа «зависла» в апеляції. Чому скарги на вирок зятю Бровка не слухають?

Вирок по справі на 2 мільйони. Хлопців, які спалили бутік «Париж», не посадили
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Порошок

    саме СБУ у змові з військовими підірвали арсенал, аби замести сліди розкрадання. Україна торгує зброєю, при тому майже нічого не виготовляючи. Укрспецекспорт офіційно продав вагон снарядів, а по лівому іще десять. А потім з яких офіційних джерел керівництво укрспецекспорту, сбу чи вищих військових чиновників їздять на дорогих тачках, при тому, що у них зарплата не дозволить.

    Знаю одного працівника, такого агенства у якого новенька Skoda Octavia, звідки гроші? Плюс все таємне покрите мраком у вигляді секретності, бо в Україні проводиться АТО.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up