Прокурорська перевірка в тюрмі: в'язні сидять без світла та туалету, але з крисами

Прокурорська перевірка в тюрмі: в'язні сидять без світла та туалету, але з крисами
Вінницька обласна прокуратура вимагає привести у відповідність умови тримання в’язнів у слідчому ізоляторі (ФОТО)
  • Вінницька обласна прокуратура перевірила умови в слідчому ізоляторі «Вінницької установи виконання покарань (№ 1)».
  • Там виявили нелюдські випадки утримання взятих під варту осіб.
  • Умови не відповідають жодним мінімальним стандартам поводження з в’язнями.

Під час прокурорської перевірки в черговий раз встановлено порушення щодо неналежних умов тримання.

— Виявили ув’язнених, які утримувались у камерах напівпідвального приміщення слідчого ізолятора, що взагалі не відповідають жодним вимогам законодавства. Приміщення потребують ремонту та люди перебувають в антисанітарних умовах, —  повідомляють у прокуратурі.

Відео дня

Зокрема:

  • стіни та стеля вкриті грибком і пліснявою,
  • оздоблення стін повністю відшароване,
  • підлога вкрита брудом та рештками їжі, потребує ремонту,
  • денне природне світло та свіже повітря практично відсутнє,
  • санітарні вузли брудні та непридатні для використання,
  • постільна білизна зношена та брудна,
  • повна антисанітарія призвела до появи гризунів.

— У свою чергу, поки одні ув’язнені утримуються в таких умовах, інші ув’язнені мають можливість безперешкодно утримувати та користуватись забороненими предметами, — додають у відомстві.

Варто зазначити, що Європейським судом з прав людини неодноразово констатувались порушення ст. 3 Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод щодо заборони катування осіб в установах попереднього ув'язнення та виконання покарань, у тому числі державній установі «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)», до якого прирівняне незабезпечення прав взятих під варту осіб на належні умови тримання.

— Однак, незважаючи на вимоги законодавства та попередні вказівки прокуратури, до цього часу не вжили вичерпних заходів до недопущення аналогічних порушень прав ув’язнених з урахуванням рішень Європейського суду з прав людини та забезпечення останніх належними умовами тримання, — йдеться у повідомлення прокуратури.

На вказані порушення обласною прокуратурою також неодноразово зверталась увага керівництва установи та Центрально-Західного міжрегіонального управління з питань виконання кримінальних покарань Міністерства юстиції у попередніх вказівках, однак так і не вжито вичерпних заходів для забезпечення належних режимних вимог у слідчому ізоляторі, а висновки службових розслідувань за фактами вилучення заборонених предметів (перш за все мобільних телефонів) все одно носять формальний характер без встановлення шляхів їх надходження.

— Лише впродовж двох місяців в ув’язнених виявили та вилучили понад 30 мобільних телефонів. Та яким чином й за допомогою кого ув’язнені отримують заборонені предмети не встановили у жодному випадку, — кажуть у прес-службі.

За інформацією джерела, випадки вилучення заборонених предметів в одного ув’язненого по декілька разів, незважаючи, що взяті під варту особи відповідно до законодавства про попереднє ув'язнення перебувають в камерах під постійним наглядом адміністрації слідчого ізолятора.

Вінницькою обласною прокуратурою внесено вказівку начальнику державної установи «Вінницька установа виконання покарань (№ 1)» про невідкладне усунення виявлених порушень та притягнення винних службових осіб до дисциплінарної відповідальності.

 

Читайте також:

У Гайсині спалах коронавірусу «Дельта»? Зразки відправили в Лондон

З 1 жовтня скасовують «карантинні» субсидії. У кого залишаться пільги

Нічні аварії: п’яний водій Volkswagen залетів у відбійник та зіткнення на Келецькій

Діти просять допомогти знайти вбивцю Григорія Барабаша. Нові подробиці

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (67)
  • Борис Ерёмин

    Пенсионеры в таких условиях ЖИВУТ но это никого не волнует, как не волнует, с каких шишей они должны за электричество платить. Денег нет - отключают. И крысы в подвале никого не волнуют... Еще пару реформ, и в тюрьму конкурс будет. Там государство о своих гражданах  РЕАЛЬНО заботится, в отличии от воли...
  • Roma Djan

    Давайте молитися будемо на козлів. Їх туди хто просив, хай роблять собі ремонт.
  • Владимир Демчук

    Там сидить багато не винних, але якщо людина і скоїла злочин, то держава забов'язана утримувати її в людських умовах.

    Владимир Демчук reply Владимир Демчук

    Светлана Кот зрозумійте, коли держава позбавила людину волі і запроторила її за грати, то цим взяла на себе відповідальність за утримання ув'язненого в людських умовах. Як би ми з Вами не ставились до ув' язнених, вони все одно залишаються людьми і мають право на гідне існування. А що до - 'взяли щітки в руки', це до адміністрації установи, люди знаходяться в неволі і тому самостійно щось робити не мають права. Хоча більше чим впевнений, вони б (ув' язнені), з задоволенням щось робили щоб швидше минав час, бо в СІзо на роботу не ходять, їх утримують за рахунок наших податків.

    Светлана Кот reply Владимир Демчук

    Демчук Володимир знаю таких людей які виходять з віти і назад туди  бо там годують, непотрібно думати чим зимою палити де брати гроші за світло, газ і про таких має думати держава?то щітки в руки і ремонт

    Читач58 reply Владимир Демчук

    Колись на роботу до нас в компанію хотів влаштуватись такий "не винуватий". І саме парадоксальне те, що він абсолютно спокійно розповів про те, що був судимий за наркотики, але він не винен, бо він так просто намагався заробити 🤷‍♀️

    Читач58 reply Владимир Демчук

    Чисто теоретично. Особа, яка вбила, наприклад, всю свою сім'ю, має утримуватись в людських умовах? Може ще таку людину в місто випускати?)

    Анжелика Демчук reply Читач58

    Це слідчий ізолятор, так треба інші умови.
  • Катя Михальчук

    Апартаменти їм зробіть!

keyboard_arrow_up