Нове шахрайство. Двох вінничан «кинули» на 378 тисяч гривень

Нове шахрайство. Двох вінничан «кинули» на 378 тисяч гривень
У Вінниці є жертви нового шахрайства – валютного. Двоє вінничан купилися на пропозицію перевести в долари великі суми грошей і «попали» на 378 тисяч гривень. Їх «кинула» злочинна група немісцевих аферистів.


Іменем якого банку користуються злочинці, коли пропонують нелегально конвертувати великі суми, правоохоронці не розголошують. Обміняти гривні на іноземну валюту, за даними слідства, обіцяють шляхом переводу коштів через банківський рахунок, «клієнтів» шукають за допомогою оголошень. Щойно покупці переводять гривні міняйлам - зв’язок з ними зникає.

Як розповіли в прокуратурі області, зловмисники розміщують в інтернет або ЗМІ оголошення про обмін гривні на іноземну валюту шляхом переведення коштів через картки банку.

- Шахраї повідомляють номер картки, на яку необхідно перерахувати кошти в гривнях, і стверджують, що валюту в еквівалентному розмірі люди отримають в касі одного з відділень банку, - розповіли в прес-службі прокуратури. - Після перерахування коштів злочинці своїх зобов’язань щодо обміну на іноземну валюту не виконують, на телефонні дзвінки потерпілих не відповідають.

Відео дня

У Вінниці відомо про двох постраждалих. У грудні написали заяви два чоловіки. 34-річний вінничанин перерахував на картку шахраїв 126 тисяч гривень, розраховуючи отримати натомість п’ять тисяч доларів США. І 56-річний юрисконсульт ризикнув перевести 252 тисячі гривень за 10 тис доларів.  

Обидва чоловіки тепер потерпілі в кримінальному провадженні про шахрайство, вчинене повторно і у великих розмірах. Як сказали в поліції, ця афера - справа рук злочинної групи, організатора якої от-от затримають.

- Працівники карного розшуку встановили групу осіб з числа мешканців інших регіонів, які обґрунтовано підозрюються в скоєнні цих двох злочинів, - розказала 20minut.ua начальник відділу комунікації обласного управління Нацполіції Анна Олійник. - Особи зловмисників встановили, але підозри їм ще не оголосили. Зараз проводяться всі необхідні заходи для того, щоб затримати основного учасника – організатора цієї злочинної групи. 

Тим часом в прокуратурі області застерігають від обміну грошей у невідомих людей та попереджають про відповідальність за незаконні валютні операції:

«Стаття 162 Кодексу України про адміністративні правопорушення за незаконні скуповування, продаж, обмін, використання валютних цінностей, як засобу платежу або як застави, передбачає відповідальність у вигляді попередження або накладення штрафу від 30 до 44 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян з конфіскацією валютних цінностей (від 510 до 748 гривень, - авт.)».


Редакція спробувала знайти оголошення в інтернеті про обмін валюти. Виявилося – функціонує кілька сайтів, де пропонують такі послуги.

На одному з таких веб-ресурсів таблиця вінницьких пропозицій протягом дня мінялася. Одні оголошення зникали, інші додавалися. Схоже, незаконні валютні операції тут проводять не менш активно, ніж на «Урожаї» чи Центральному ринку. Одні й ті самі номери телефонів повторюються в оголошеннях з «Продам» і з «Куплю».

- Скажіть, а вас турбують правоохоронці чи інші контролюючі органи? – вдалося нам розговоритися з одним із авторів оголошень.

- Я мало працюю на цьому сайті, в мене немає великого стажу. Займаюся недавно і міняю невеликі суми, - сказав 38-річний чоловік, який назвався Іваном. – Купую мілкими сумами долари для себе і для роботи, бо оплачую товар в доларах. Я не валютник.

Іван-«невалютник» підтвердив існування маси сайтів «чорного ринку валюти», де можна домовитися про великі суми доларів чи євро. У Вінниці, за його словами, популярні три ресурси. Два з безкоштовними оголошеннями, один – платний. На останньому, впевнений чоловік, менше шахраїв.

- Мене міліція, звісно страшить, - додає Іван. - Але органи контролюють тих, що продають не сто доларів. А я не відношуся до тієї категорії, що обертають тисячами.     

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Анонім

    Интересно, добыть деньги ума хватило, а так лоханулись... Наверное они эти деньги просто украли, а не заработали.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up