«Мамо, я збив дитину. Віддай усі гроші»: два десятки літніх жертв шахраїв місяцями ходять в суд

«Мамо, я збив дитину. Віддай усі гроші»: два десятки літніх жертв шахраїв місяцями ходять в суд
Тамара Терещук (ліворуч) та Галина Рудакова розповідали про те, як їх ошукали шахраї
  • Два десятки людей визнали потерпілими у справі про телефонне шахрайство. Вже є один вирок та довгі місяці судової тяганини.
  • Ці люди віддали останнє, бо думали, що рятують родичів із біди. А насправді стали жертвами шахраїв, які грають на батьківських почуттях.
  • Як працює шахрайська схема та що робити, якщо чуєте в слухавці: «Мамо, потрібні гроші…»

«Ходіння по мукам» — так називають свої численні походи до суду три жіночки похилого віку, які навідалися в редакцію RIA, щоб розповісти деталі слухання шахрайської справи.

Вони — потерпілі від дій злочинців, які телефоном виманюють гроші в довірливих людей. Таких, як ці жінки, у справі два десятки. Кожен постраждалий віддав шахраям по кілька тисяч гривень чи доларів, коштовні речі.

Про цю схему шахрайства ми багато разів писали: коли телефонують, представляються сином, чоловіком, донькою чи ще кимось із родичів. Кажуть, що сталася трагедія. Наприклад, родич потрапив в аварію і треба гроші на «відкуп» від потерпілих та поліції. За кілька хвилин у двері жертві вже дзвонять, забирають гроші. А коли стає зрозуміло, що сім’ю ошукали, то злочинців уже годі й шукати.

Відео дня

Але в справі, яку ми описуємо в цьому матеріалі, поліцейським вдалося знайти шахраїв, затримати їх та направити матеріали до суду.

Через 15 хвилин прийшли за грошима

Тамара Терещук, якій 73 роки, розповідає про те, як сама стала жертвою шахраїв. Діалог із її слів:

— Мамо, я попав в аварію, — сказав голос, коли жінка взяла слухавку пізно ввечері.

— Це ти, Костя?, — перепитала жінка. Вона сама назвала ім’я сина шахраям.

— Да, я, — відповіли їй.

— Що з голосом?, — Тамара запідозрила щось не те, але одразу отримала пояснення.

—Я зламав ребра, розбив губу, обличчя в мене все розбите, — відповіли жінці. —Я збив маленьку дитину. Вона зараз у реанімації, помирає. Терміново треба гроші, щоб батькам дати на лікування, бо мене посадять на 15 років.

Пані Тамара каже, що після цих слів одразу «вмикається» мама. Син живе далеко. Вона не могла з ним зв’язатися, бо він не був онлайн.

— Синок, скільки треба?, — питає жінка в шахраїв.

— Дві тисячі «зелених», — чує у відповідь. — Прийде мій друг, забере гроші.

Через 15 хвилин уже подзвонили у двері. Коли мати віддавала гроші, то знову зателефонували з попереднього номеру.

— Мамо, мало. Віддай усе, — просили в слухавці. Тамара віддала ще три тисячі доларів.

Жінка каже, сумніви про правдивість цієї історії в неї залишилися навіть коли віддала гроші. Говорить, що її син ніколи не став би плакати. І не називав долари «зеленими».

— Це настільки швидко все було, — розповідає вона. — Просто не встигаєш подумати.

Такі історії у всіх із двох десятків потерпілих у справі. Поліцейські затримали двох підозрюваних: чоловіка та жінку. Остання вже отримала вирок. Її амністували.

Антоніна Маценко говорила, що їй складно кожного разу ходити до суду. А через місяці слухань все почнеться наново

Тюремна романтика

Пошукали в судовому реєстрі документи по слуханням у суді по цій справі. З матеріалів дізналися про деталі схеми.

Виявляється, дзвонили людям із в’язниці, яка знаходиться на тимчасово непідконтрольній Україні території Луганської області. Тут, у Вінниці, злочинець мав спільників, які отримували гроші від людей. Кошти потім розподіляли між собою.

Жінка, яку затримали у Вінниці — Тетяна Порада. Вона вже отримала вирок. Тетяна отримувала гроші на свою картку та перераховувала їх далі по схемі.

На суді вона повністю визнала провину. Сказала, що кілька років тому телефоном познайомилася із чоловіком, який сидів у в’язниці. За роки спілкування між ними склалися певні стосунки, вона йому почала довіряти. Одного разу навіть їздила до нього на побачення, познайомилася та спілкувалася з його родиною. Засуджений говорив жінці, що займається бізнесом у тюрмі, продає продукти харчування.

Потім ув’язнений попросив жінку дати йому номер її банківської картки. На картку почали надходити гроші, які вона потім переказувала на рахунки, які їй давав цей її знайомий. Іноді дозволяв узяти з цих грошей певну суму для себе. Порада сказала, що у своєму злочині розкаюється.

Жінці призначили покарання — один рік ув’язнення, але одразу ж амністували. Підстава — виховує неповнолітню дитину.

 

За грошима приходив, а в суд — ні

Ще один фігурант справи, затриманий у Вінниці Руслан Колмаков. Він начебто приходив за грошима додому до ошуканих.

Взагалі, справу, у якій обвинуваченими були Руслан та Тетяна, почали слухати у вересні 2017 року. За цей час Тетяна вже отримала вирок — її матеріали виділили в окреме провадження.

А от Руслан рідко навідується на засідання. Суддя Лариса Ковальчук навіть кілька разів ухвалювала примусовий привід його до суду. Обвинуваченого навіть оголошували в розшук.

Жінки похилого віку змушені ходити кожного разу до суду й чути тільки те, що засідання знову переноситься. А нещодавно в справі змінився суддя. Замість Лариси Ковальчук тепер слухання проводить Руслан Каленяк. Зміна судді означає, що справу почнуть розглядати повністю наново. Тобто два роки «ходінь по мукам» виявилися марними.

 

Що робити, якщо надходить «тривожний» виклик

Прес-офіцер поліції області Анна Олійник розповіла про те, як реагувати на виклики від «родичів», що терміного просять грошей.

— Найперше, що треба зробити — заспокоїтися та згадати про ці поради. Глибоко вдихніть та видихніть. Скоріше за все вас намагаються обдурити — ніякі гроші віддавати не треба, — говорить Анна Олійник. — Мета шахраїв — це швидко викликати у вас почуття паніки, щоб ви не могли тверезо мислити. Ви ж навпаки маєте тягнути час. Скажіть, що вам потрібно пошукати гроші, які далеко сховані.

Олійник говорить, що одразу потрібно спробувати зв’язатися зі справжніми родичами, про яких йде мова. Далі — телефонуйте на лінію «102».

— Минулого року було кілька затримань таких шахраїв саме завдячуючи тому, що потенційні потерпілі вчасно звернулися в поліцію, — каже прес-офіцер.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Поліна Шаповалюк

    Не верь ушам своим!
  • Наталья

    В школі вивчають, як зветься столиця Буркіна-Фасо, в якому році женився князь, що жив 1000 років тому( А тренінгів з протидії шахрайству бракує! Як і уроків "як працювати в саду", "як доглядати немовлят і старих" тощо.

    Сьогун Токугава reply Наталья

    Наталю, не забудьте ще дзвінкі та глухі приголосні))), а про синус квадрат альфа + косинус квадрат альфа я взагалі мовчу))). Без таких "важливих" знань в доросле життя ні кроку...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up