“АТОшник” і “мажор”. Хлопці сім років воювали у судах через бійку на Соборній

“АТОшник” і “мажор”. Хлопці сім років воювали у судах через бійку на Соборній
Отримав п'ять років тюрми за давню бійку на Соборній. Про несправедливість суду над добровольцем Андрієм Сарвірою (27) постійно пишуть у групах “Свободу Санчесу” у соцмережах
Друга сторона медалі. Андрій Сарвіра в АТО отримав позивний «Санчес». А Сергій Семенчук виправляв за кордоном наслідки порізу «розочкою». Сім років минуло від бійки, де ці хлопці були по різні боки. Тепер один у СІЗО, а другий - зітхає з полегшенням

З написами на листках «Волю Санчесу» фотографуються чоловіки у формі, жінки й навіть діти. Вконтакті і Фейсбуку регулярно розміщують такі знімки. Їх не підписують. Паралельно збирають передачі в слідчий ізолятор…

Із соцмереж Вінниця дізнала про Андрія Сарвіру з позивним «Санчес», досвідом волонтерства та служби в АТО. Патріота засудили - це резонанс. Взяли під варту після вироку суду першої інстанції й не дали змоги оскаржити арешт? Резонансно удвічі.

Про це пишуть в групах підтримки “Санчесу” в Фейбсбуці і у Вконтакті. Звідти інформація про вирок, яким 27-річному юнаку дали п’ять років тюрми за бійку семирічної давнини, розійшлася по місцевих газетах. 

Де тільки не писали про Санчеса. Інакше, як патріотом, ув’язненим без вини, хлопця не називали. А коли суди ще ішли, про Андрія Сарвіру широкий загал не знав.
 



Історія одного носа
Сарвіра з однокласником зіткнувся на Соборній з трійцею юнаків у листопаді 2008 року. Там мало не відрізали носа «розочкою» (розбитою пивною пляшкою) сину власника заводу “Іванівські ковбаси”. В чиїх руках та пляшка була – у кожного своя правда. Спершу, як кажуть адвокати “Санчеса”, свідки вказували на однокласника, але за роки судів все перевернулося з ніг на голову.

- Сарвіра тієї пляшки навіть в руках не тримав. На ній немає його відбитків, але експертизу або не проводили, або приховали, - кажуть адвокати Санчеса.

Цікаво, що товариша Андрія судили раніше. Звинувачували лишень у хуліганстві і врешті звільнили від відповідальності за строками давності. Такі строки у Сарвіри настали б через три роки, бо його злочин тяжчий. Тепер колишній однокласники між собою не спілкуються.

- Бо він вчинив не по-чоловічому, - пояснив батько Андрія ставлення сина до товариша і допомогти знайти його контакти відмовився.




Третє коло слухань
Андрія Сарвіру забрали в СІЗО одразу із зали Вінницького міського суду 23 вересня. Зараз захист оскаржує рішення першої інстанції й називає незаконною зміну підписки про невиїзд на арешт. В СІЗО юнак буде до набрання вироком чинності (до рішення апеляційного суду).

– За сім років у цій справі було не одне рішення, але жодне не набрало чинності, - каже адвокат Тетяна Дмитришина. – Невідомо, скільки людина буде сидіти, бо невідомо, скільки буде тривати розгляд. Тим більше - невинна людина.

Кілька років тому Андрія Сарвіру вже судили за той самий злочин, але захист домігся повернення справи на дорозслідування. Ще був суд, який дав хлопцеві умовне покарання. Прокуратура оскаржила. Зараз третє коло слухань і апеляційних скарг.

Відео дня

На суди, як на роботу
- Суд написав у рішенні, не соромлячись, що Сарвіра порушив умови підписки про невиїзд і самовільно залишав місце проживання, - каже адвокат Валерій Шалагінов. - Підписка зобов’язує з’являтися на першу вимогу, що він і робив. Не пропустив жодного слухання, хоча займався волонтерством. Суду надавали його посвідчення, він приїжджав у формі. Але питання зміни запобіжного заходу не ставилося. Ми також надавали суду документи, що він є бійцем Збройних сил України. І знов не йшлося про порушення умов підписки про невиїзд. А тут раптом у вироку – під варту. 


Чим керувався суд? Тим, що є зацікавленість, - говорить адвокат Валерій Шалагінов.

Тетяна Дмитришина написала скаргу в прокуратуру з вимогою негайно звільнити Санчеса з-під варти, ув’язненого без аргументованого клопотання прокурора і судової ухвали про зміну запобіжного заходу. Вона бачить порушення прав людини в арешті на невизначений строк. Ця скарга ще на розгляді.


Фрагмент звернення адвокатів до прокурора області. Відповіді на неї ще немає  
 

Волонтество і передова
Розповсюджують інформацію про Санчеса в інтернеті - люди з інших регіонів. Вони пишуть, що Андрій був волонтером і солдатом-АТОшником, виконував завдання на передовій у складі 93-ї бригади. Редакція спробувала знайти вінничан, які б знали Сарвіру. 

Серед вінницьких волонтерів, виявилося, взагалі не знають нічого про Санчеса. І в бригаді, де нібито воював цей юнак на передовій, ми не знайшли його знайомих. Але сказали, що знайти одного добровольця -  все одно, що голку в купі сіна.  

- Я попитав у наших хлопців, з ким зміг зв’язатися, і вони не чули позивного “Санчес” серед бійців, прізвище Сарвіра їм теж не знайоме, - каже боєць 93-ї бригади Микола, що вже повернувся у Вінницю. – Усіх волонтерів, які нам допомагали, можу назвати поіменно. Вінницьких і з інших регіонів. Санчеса серед них точно не було.
 

Це цьогорічний знімок Андрія Сарвіри з соціальної мережі. Фото нижче - як він виглядав тоді, коли відкрили кримінальне провадження, сім років тому 



«За справедливість ніхто не платить»
Позиція потерпілого у справі Санчеса, Сергія Семенчука, досі в пресі не звучала. Про нього писали, як про «мажора» й не брали коментар. Журналіст RIA подзвонила адвокату Ярославу Книжнику з проханням зв’язати зі своїм клієнтом, і за хвилину Сергій передзвонив, домовилися про зустріч. 

- Те, що він сидить, це не моя примха, - каже 27-річний Сергій Cеменчук. - Він сів, бо повідомив про свій переїзд до Києва по факту. Волонтерство і служба в АТО тут ні до чого. Це не більше, ніж спроба зменшити строк. А все було, як написано у вироку. Якби винуватий був однокласник, як вони кажуть, то б він і відповідав. Винуватий Сарвіра. 

Шрам на носі в Сергія помітний. Він сказав, що робив пластику за кордоном, бо в нас такі операції не проводяться. Говорить, п’ять років перед тим страждав від пошкодженої перетинки. З носа були постійні кровотечі.

- Я про це нікому не розказую. Хто знає, той знає. І не вірить дописам в інтернеті про те, що «мажор» посадив невинуватого. За справедливість не платять, - каже юнак. – До шраму я вже звик. Від цього нікуди не подінусь. Не поверну все назад. Але якби він мене вдарив пляшкою по голові чи в шию, мене б тут зараз не було.

Фотографувати себе Сергій не дозволив. Сказав, що йому досить слави, зробленої стороною захисту. Всі їхні аргументи юнак назвав домислами. А свою родину - простими людьми. 

- Сім років ніхто не вірив, ні мама, ні тато, ні сестра, що доб’юся справедливості. Всі думали, що йому нічого не буде або дадуть умовно і відпустять, раз так довго йдуть суди, - каже Сергій. - Сьогодні я вдячний судді за справедливий вирок. Не важливо, чи це напишете. Правда все одно залишиться такою, яка вона є. І правда в тому, що просто так люди не стають волонтерами і не переїжджають в Київ. Що просто так нікого не виганяють з батальйону і влаштовують швейцарами в готелі, де автоматично двері відкриваються... Усе це - аби тільки втекти від відповідальності.  



Яка  бійка стала кримінальною справою Санчеса
За давню бійку на Соборній покарали тюрмою єдину людну з п’яти її учасників. Андрія Сарвіру звинуватили в хуліганстві із застосуванням предмета, спеціально пристосованого для нанесення тілесних ушкоджень, та умисному несенні тяжких тілесних ушкоджено одному з учасників конфлікту. Чому поріз носа – це тяжкі тілесні? Бо наслідки травмування - непоправні.
На підході до “Макдональдса” (тепер це через дорогу від входу в Скайпарк) двоє йшли назустріч трьом і крайні зіштовхнулися плечима. Почалася бійка, в процесі якої пивна пляшка перетворилася на «розочку», якою під час сутички надрізали ніс сину бізнесмена. Хлопець не одразу зрозумів, що клапоть теліпається, а не впав на тротуар…
Ніс врешті пришили в лікарні швидкої допомоги. Через п’ять років була пластична операція в Чехії, компенсувати витрати за яку присудили засудженому.  
 

 


 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Анонім

    Вибачте, не розібралась з технікою подачі коментаря - не мала на увазі входити анонімно, адже зазначений мною мейл, необхідний для ідентифікації, - на моє справжнє ім'я. Думала, цього достатньо. Попередній коментар - від Світлани Сарвіри, мами Андрія Сарвіри.
  • Анонім

    Доброго дня, Наталіє!



    У Вашій статті є свідчення Миколи, бійця 93 бригади, про те, що ніхто у Вінниці не знає про те, що мій син був волонтером і бійцем АТО. Принаймні, ніхто із знайомих цього Миколи, людини без прізвища і фото.  

    Про те, що мій син пішов у волонтери, не відразу взнала і я.

    Він же пішов туди не піаритись.

    А людям допомогти. Побачив стільки страждань, що вистачить не на одне життя.  

    Дуже переймався долями своїх однополчан, їздив їх відвідувати по госпіталях.

    Як він переживав після цього, знаємо ми, його сім'я.  

    В Андрія з'явилося багато друзів з усієї України і не тільки.

    Не просто друзів - однодумців.

    В тому числі, Сергій Притула, який допомагав бійцям зібрати кошти на тепловізор.

    Який, можливо, спас комусь життя чи здоров'я.  

    Журналіст із Чехії спілкувався з Андрієм англійською декілька годин на передовій.

    Розумієте, це - дві життєві позиції:

    хтось всерйоз живе тут і зараз - разом з усією країною, приймає участь в розбудові її майбутнього, а хтось займається здирництвом і лікує носа в Чехії за чужий рахунок.

    І радіє тому, що посадив Сарвіру.

    Мені Сергія Семенчука шкода. Ця людина - глуха, сліпа і нещасна.

    Там душу треба лікувати, а не носа.

    І не в Чехію їхати, а до церкви йти.

    Якщо Сергія в цьому підтримує ще й родина, в тому числі, мама і сестра...

    Мені прикро.

    Бідні люди. Я на них зла не тримаю - хай їх Бог простить.  

    Мене зрозуміють мами інших бійців АТО.

    Які не сплять ночами, коли протягом декількох днів не мають жодних новин від своїх дітей.

    В той час, як інші спокійно сплять вдома і далі свого носа нічого не бачать.

    Бо живуть за принципом "Моя хата - скраю".  

    Зв'яжіться, будь ласка, з Сергієм Притулою - він, на відміну від Миколи вінницького, підтвердить, що-таки бачив Андрія Сарвіру на передовій.

    На минулому тижні, до речі, Андрієві на картку перерахували зарплату як бійцеві АТО. За красиві очі, напевно…    



    https://www.facebook.com/groups/freesanchez/

  • Дарья

    Один говорить одне, інший розповідає свою історію, незрозуміла ситуація. Багато хто в соц.мережі за Санчеса, він волонтер, боєць АТО, хоча ніхто не може його згадати ні там, ні там, також все мутно. Навіть не знаю на чиєму боці правда.

    Анонім reply Дарья

    На чиєму боці правда? Якби правду хотіли знати, то запитали б про Санчеса у цього хлопця. Він би згадав...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up