Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!

Мер Козятина Пузир заборонив усім підлеглим спілкуватися з журналістами. Суд на сторонi влади!
Олександр Пузир побував на грудневому з'їзді партії ВО "Батьківщина". Там він отримав відзнаку - "За перемогу на виборах"
У Козятині міський голова Олександр Пузир заборонив своїм підлеглим спілкуватися з журналістами. Міський суд встав на його сторону, визнавши рішення, що прямо суперечить Конституції, законним.

Наказ мера у  Козятинському суді оскаржували представники RIA. Адже це обмежує  права журналістів на вільний доступ до інформації. І як наслідок - читач залишиться без достовірних новин.

- Це переходить всі рамки законів нашої держави, - пише журналістка газети “RIA-Козятин” Анастасія Квітка. - На жаль, до Козятинської влади це не доходить.

Представники мера Олександра Пузиря казали, все навпаки зроблено для того, що зробити роботу журналістів більше зручною і ефективною, адже прес-служба допомагає журналістам подавати достовірну інформацію.

Відео дня

Рішення Козятинського міського суду, який став на сторону мерії,  RIA буде оскаржувати у Вінницькому апеляційному адміністративному суді.

- Це є порушення статті 34 Конституції України про вільний доступ, збір, обробку та розповсюдження інформації., - наголосив юрист Олександр Цісар, що представляє RIA.

Обмежив журналістів зі старту

Редактор “RIA-Козятин” Тетяна Лозинська каже, що нові порядки у мерії з’явились після місцевих виборів 25 жовтня 2015 року. Обмеження для журналістів новий міський голова ввів через місяць після свого обрання.

- Я теж була кандитатом у мери, - каже Тетяна. - Вибори виграв Олександр Пузир. Після того, нас запрошували на кілька прес-конференцій. І мабуть, новому керівництву не сподобалось, як ми пишемо.

В листопаді 2015 року, на офіційному порталі міської влади Козятина виходить розпорядження голови - “Про порядок надання інформації посадовими особами та працівниками міської ради”. А там:

“Надавати інформацію друкованим ЗМІ виключно через відділ з питань внутрішньої політики та зв’язків з громадськістю” (витяг з розпорядження №56-р, від 30.11.2015)”

За словами Лозинської, тепер журналісти Козятину працюють у режимі “офіційних запитів”: надсилають список питань, чекають відповіді п’ять-сім днів, а потім отримують “відписки”.

- Навіть у директора школи не можемо взяти коментар, бо це тепер не в його “юрисдикції”, - розповідає редактор Лозинська. - Вільний збір інформації у преси “забрали”, тепер дуже важко робити аналітику, змістовне розслідування. І як цю інформацію перевірити, якщо з інших джерел її не можна отримати? Все тільки від міської прес-служби.

 

“Міський голова порушив право своїх колег”

Олександр Лютий, медіа-юрист ГО “Інститут розвитку регіональної преси”:

- Дуже важливо наголосити на помилковому твердженні, що містить розпорядження міськради - стосовно недостовірної інформації. Законодавчо закріплено, що недостовірна інформація має бути спростована у ідентичній до порушення формі (тобто, якщо недостовірну інформацію містить стаття у газеті - має вийти стаття зі спростуванням), тому обмежувальні заходи тут - незаконні.

Відбувається порушення ст. 10 Конвенції про захист прав людини та ос­новних свобод. У ній зазначено: «Кожен має право на свободу вира­ження своїх поглядів. Це право включає свободу дотримува­тися своїх поглядів, одержувати і передавати інформацію та ідеї без втручання з боку державних органів і незалежно від державних кордонів». У нашому випадку міський голова порушив право своїх колег на висловлювання своїх поглядів, а журналістів - на права одержувати інформацію у зручний для них спосіб.

Справа у тім, що будь-які коментарі, що бере журналіст у особи - це її особиста думка, на яку вона має право, і яка може не збігатися з думкою керівництва.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Нефёдов Николай

    Так вже ж не має злочинної влади.
  • Igor Lesiv

    Не вижу ничего противозаконного, есть ораган власти, есть лица уполномоченные общаться от этого органа общаться с прессой,что то раздули это все...
  • Анонім

    Значить є чого боятися .
  • zerro

    >> І як наслідок - читач залишиться без достовірних новин...

    Достовірних новин... ну да... канєшно... зовсім достовірних
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди Від читача 14:18 Маленьким вінничанам про реалії сучасності: 4 нові дитячі книжки 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up