Магістерські ІТ-програми європейського зразка вже працюють у Вінниці

Магістерські ІТ-програми європейського зразка вже працюють у Вінниці
  • Стрімкий розвиток сучасних ІТ пропонує людству нові можливості в усіх аспектах життя. Технології активно залучають на виробництвах та буденному житті.

  • Саме тому у самій ІТ-сфері акценти поступово зміщуються з розробки фундаментальних і прикладних додатків на ефективну експлуатацію та розвиток інформаційних систем.

  • Відповідно змінюються вимоги до якості підготовки молодих фахівців.

Міжнародне європейське об'єднання освітнього проекту ERASMUS+ Capacity Building in the field of Higher Education «Establishing Modern Master-level Studies in Information Systems» (MASTIS), було створено у 2015 році.  Його мета – підвищити рівень магістерських ІТ-програм в українських вишах до європейського і таким чином вплинути на ефективність працевлаштування майбутніх спеціалістів.

До складу тридцяти партнерів проекту увійшли провідні університети Франції, Італії, Німеччини, Литви, Швеції, Норвегії, Ліхтенштейну, Словенії, Чорногорії та шість українських університетів. Серед них — Вінницький національний технічний університет (ВНТУ), а також міністерство науки і освіти України та представники найбільш знаних національних і європейських асоціацій в ІТ-галузі.

Відео дня

Завдяки участі у міжнародному проекті сім викладачів факультету комп'ютерних систем і автоматики ВНТУ здійснили робочі зустрічі MASTIS, які проводилися на базі провідних університетів Європи. Таким чином наші освітяни ближче познайомилися з європейською системою освіти та роширили міжнародні зв'язки.

До речі, на сьогодні актуальною вимогою для отримання звань професора бо доцента – є стажування в університетах Європи та участь у міжнародних освітніх проектах. Тому ця програма буде корисною не тільки для магістрів-програмістів.

Окрім того, у рамках проекту MASTIS, на факультеті комп'ютерних систем і автоматики були організовані навчальні курси з англійської мови для викладачів. Слід відзначити, що усі витрати на закордонні відрядження, проведення робочих зустрічей, закупівлю навчального обладнання та літератури, організацію навчальних курсів з англійської мови фінансуються Європейською програмою ERASMUS+.

Що стосується безпосередньо нових магістерських програм, то з вересня минулого року у ВНТУ було розпочато підготовку магістрів за спеціалізацією «Інформаційні системи та Інтернет речей» у рамках ліцензованої на ФКСА спеціальності – Автоматизація та комп’ютерно-інтегровані технології.

Особливістю експериментальної програми є її повна відповідність сучасним загальноєвропейським стандартам Робочою групою проекту на чолі з деканом факультетупрофесором Олегом Бісікало вперше у ВНТУ включено до програми магістерської підготовки такі дисципліни:

  1. 1. Розгортання і розвиток інформаційних систем (Information System Development and Deployment);
  2. 2. Інфраструктура інформаційних технологій (Information Technology Infrastructure);
  3. 3. Управління архітектурою підприємства (Enterprise Architecture Management);
  4. 4. Управління інформаційними системами і сховищами даних (MIS and Data Warehousing);
  5. 5. Безпека інформаційних систем (Information System Security);
  6. 6. Інновації та підприємництво (Innovations and Entrepreneurship);
  7. 7. Стратегія інформаційних систем (Information System Strategy);
  8. 8. Управління проектуванням інформаційних систем (Management of Information System Projects).

Інша важлива відмінність нової навчальної програми полягає у паралельному викладанні всіх дисциплін англійською та українською мовами.

Для забезпечення студентської мобільності у теперішній час проводяться підготовчі заходи для обміну студентами між ВНТУ та провідними Європейськими університетами в рамках проекту MASTIS програми ERASMUS+.

Особливо важливим напрямком роботи проекту MASTIS є щільна взаємодія з бізнесом з метою здобуття практичних навичок. Однією з основних вимог проекту є узгодження навчальних програм з потребами компаній IT-сектора та владними структурами. Тому сьогодні можна сміливо говорити про партнерські відносини та укладені угоди про співпрацю з такими компаніями як RIA Media Corp., Вінницька IT-академія, ТОВ «АГРО-ПРОМСЕРВІС», ТОВ «Вінницяелектроконтакт» та інші.

Важливим етапом реалізації проекту стало те, що факультет комп'ютерних систем і автоматики ВНТУ співпрацюватиме з Вінницькою міською радою. Договір про співпрацю підписали 17 липня ректор ВНТУ Володимир Грабко та заступник міського голови Вінниці Владислав Скальський.

У договорі про співпрацю передбачено спільну організацію партнерами наукових і науково-технічних конференцій, симпозіумів, хакатонів, конкурсів,  стартапів, інших корисних для Вінниці заходів. Започаткована партнерська співпраця безумовно сприятиме наближенню освітніх пропозицій Вінницького національного технічного університету до реальних ІТ-потреб Вінниці.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Задунайский Торонтуй

    Силен, ты, Олежек, пузыри мыльные пускать...
  • Иванов Иван

    одни перемогы аж завидно
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up