Кіберполіція вчить провайдерів блокувати ресурси. Чим небезпечні VPN для користувачів

Кіберполіція вчить провайдерів блокувати ресурси. Чим небезпечні VPN для користувачів
  • Після блокування російських ресурсів "Mail.ru", "Яндекс", "ВКонтакте"  та "Однокласники", вінничани почали качати програми і браузери, які допомагають отримати до них доступ.
  • Кіберполіція та СБУ зустрілась з вінницькими провайдерами.
  • Які проблеми, які можуть виникнути в людей, читайте далі.

«Згідно статистичних даних більшість шахрайств відносно громадян здійснювалось в соціальній мережі «Вконтакте». Перші дні блокування даного ресурсу дали свій результат – кількість таких правопорушень суттєво знизилась. Завдяки блокуванню спостерігається і фактична відсутність, або поодинокість випадків потрапляння неповнолітніх в соціальні мережі, де розповсюджена діяльність «груп смерті», - зазначає керівник Подільського Департаменту кіберполіції Національної поліції України Сергій Шестопалюк.

Департамент кіберполіції Національної поліції для блокування доступу до заборонених веб-ресурсів надав рекомендації про блокування за IР-адресами, за допомогою DNS,  URL. 

В свою чергу провайдери та оператори телекомунікацій озвучили, що користувачі вживають заходів для обходу систем блокування.

Відео дня

Після блокування в Україні російських ресурсів "Mail.ru", "Яндекс", "ВКонтакте" і"Однокласники", вінничани качають програми і браузери, які допомагають отримати до них доступ.

До таких інструментів належать всілякі VPN-сервіси (підміняють реальний ip на закордонний) і браузери з уже вбудованим інструментарієм для обходу блокування російських веб-ресурсів.

Які проблеми, які можуть виникнути?

Сама по собі технологія VPN-з'єднання не становить загрози. Але великий ризик можуть нести викачані неперевірені, безкоштовні додатки, наприклад, з Play Market або AppStore.  Так, з встановленого на пристрій (смартфон або ПК) VPN-клієнт, дані користувача передаються на сервер за межами країни і невідомо, хто і з якою метою може використовувати цю інформацію.

Представник міжнародної IT-організації ISACA Гліб Пахаренко зазначає, що  не всі VPN-сервіси небезпечні, якщо ними правильно користуватися. 

 

До небезпечних браузерів телеком-експерти віднесли яндекс.браузер, новий браузер FreeU (створений ФСБ), підозри повинні викликати також і будь-які нові сервіси, які тільки вийшли на український ринок.

Експерти пропонують використовувати мережу TOR, яка не містить "прихованих дір" і дозволяє обходити блокування. Крім того, можна використовувати і браузер Opera з вбудованим VPN, Firefox, Chrome, Edge і Safari, пише UBR.

В свою чергу, учасники зустрічі в Вінниці вирішили створити ініціативну групу, яка буде вирішувати проблемні питання та технічні недоліки, які виникають при блокуванні Інтернет-ресурсів, які потрапили під санкції. В межах повноважень та компетенції працівники правоохоронних структур надаватимуть ініціативній групі консультативні пояснення та рекомендації

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (12)
  • Саша Комарницький

    Поясніть чому окрім згаданих вище сайтів блокуються також майже усі російські сайти

    Mem reply Саша Комарницький

    Не блокуються. Який провайдер у Вас?

    Які сайти крім заьоронених у Вас недоступні?
  • Anonymous

    "Интернет-прова­йдер после обыска СБУ заявил об ущербе в три миллиона"

    "В Wnet рассказали, что обыск проводился в течение 17 часов. Были изъяты маршрутизаторы, сервера и жесткие диски, обеспечивающие работу сети, более половины офисных ноутбуков, а также более 70 тысяч гривен волонтерской помощи ВСУ." - як я зрозумів допомога від кіберполіції та СБУ вже у Вінниці.    "Кіберполіція вчить провайдерів блокувати ресурси." - або я щось не розумію , або якісь дивні методи навчання у наших силовиків. Шановний авторе, що може навчити структура, у якої основні методи роботи арешт, конфіскація, та блокування? Ольго, це не навчання, це голий популізм силовиків, на підставі  "демократичного рішення"  РНБО. Рівень демократії на Україні сягнув такого рівня, що "чергову халепу" від нашої Влади, силовиків журналісти та  ЗМІ видають за перемогу.Більшість читачів, та користувачів мереж не розуміють таких  "навчань", але написати про це злочин. Дивно, як смінилось ЗМІ 20 хв за 3-4роки. Жодної критики влади, жодних запитань чи непорозумінь, чи це нове покращення із зупинками авто та блокпостами, чи нові демократичні тарифи, чи витраченні гроші з бюджету на фонтани, паркани та піар. Склалось враження що журналісти України живуть у своєму "світі" де не має проблем. Шановна, Ольга Бобрусь, хочеться хочаб трошки конкретики, а не популізму, хочаб  5 пунктів  чого навчила кіберрполіція  людей під час зустрічі?  Ваше інтервю хоча б з 1 провайдером, його враження від зустрічі, слова подяки силовикам.  Про які консультації, та пояснення від силовиків Ви пишете?  СБУ та силовики  і пояснення - це із жанру "фантастика". Маски шоу, арешт,  сумнівні  докази у судді, та корупція, я як читач бачу наших силовиків з такого боку, але це не допомога та консультації про які Ви пишете.

    українка reply Anonymous

    100%
  • Серж Волчег

    freeu хороший теперь браузер) только ним и пользуюсь.
  • Mem

    Подсказка, подымаем на роутере Заборона хелп и радуемся)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up