Яка буде заробітна плата вінницьких лікарів первинної ланки?

Яка буде заробітна плата вінницьких лікарів первинної ланки?
  • Одне з найхвилюючих питань, це те як зміниться заробітна плата лікаря після реформи.
  • З огляду на те, що в 2018 році відбувається реформа первинної ланки медичної допомоги, то і зміну заробітної плати найпершими відчують лікарі первинки.

Стара модель фінансування та управління закладами охорони здоров’я передбачала розрахунок заробітної плати в відповідно до тарифної сітки та деяких інших показників. Тепер же після автономізації закладів та переходу їх на пряме фінансування від Національної служби здоров’я (НСЗУ) питання розміру оплати праці буде вирішуватись колективом лікарні в межах трудового договору. Заклад зможе самостійно вирішувати, які показники мають враховуватись при формуванні заробітної плати.

За умови, коли фінансування закладу здійснюється в залежності від кількості декларацій, то і цілком логічним буде встановити залежність між кількістю підписаних декларацій та заробітною платою, але конкретні формули мають формуватись локально в залежності від обставин, в яких працює заклад. Одна справа, коли у закладу низькі операційні, комунальні, адміністративні та інші витрати, а інша справа, коли заклад має неефективний менеджмент.

Очікується, що перші 149 закладів, що підписали договори з НСЗУ почнуть змінювати колективні трудові договори вже з липня-серпня місяця, хоча для деяких закладів цей  процес може зайняти декілька місяців.

Відео дня

За словами заступника Міністра охорони здоров’я Павла Ковтонюка, медичні заклади, які працюватимуть із НСЗУ, не будуть обмежені старими тарифними сітками, штатними розкладами та іншими актами, які регулювали це.

— Коли до них прийде більше фінансування, то тільки дві людини будуть знати, скільки заробляє лікар: головний лікар та сам лікар, тому що заклади самі будуть встановлювати ті зарплати, які вони можуть встановити у себе, відповідно до тих доходів, які у них є, — зазчначив Павло Ковтонюк.

В свою чергу експерт з освітньої реформи проекту “Медіашкола з Децентралізації. Курс-ІІ”, який реалізує Центр “Ейдос” за підтримки програми U-Lead Євгеній Гончар пояснює, що для того, щоб отримати збільшення заробітної плати необхідно, щоб заклад підписав договір з НСЗУ.

— В свою чергу лікарі закладу мають підписати достатню кількість декларацій з пацієнтами і найголовніше вони мають украсти новий трудовий договір, — підкреслює Євген Гончар.

Він звертає увагу на те, що якщо керівники закладів не будуть поспішати з новими трудовими договорами, то це буде сприяти зміні місця роботи лікарів.

— Це призведе до втрати коштів для закладу від підписаних з цими лікарями декларацій. Вже зараз можна побачити ілюстрацію неефективності старої системи охорони здоров’я, коли в одному закладі, в сусідніх кабінетах працюють лікарі, у яких 100 і 1000 декларацій хоча заробітни платня в них однакова. Тепер же це має змінитись, — додав Євген Гончар.

Читайте також:

Серед головних лікарів вінницьких медзакладів є мільйонер (ІНФОГРАФІКА)

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Vova Orlov

    вони мають украсти!!! новий трудовий договір
  • Татьяна Адамова

    ну-ну, вчителям вже підняли
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу play_circle_filled
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up