ВР прийняла закон про віртуальні активи. Як будуть регулювати їх обіг і кого штрафуватимуть

ВР прийняла закон про віртуальні активи. Як будуть регулювати їх обіг і кого штрафуватимуть
  • Український парламент у середу, 8 вересня, прийняв закон про криптовалюту — його підтримали 276 народних депутатів.
  • Документ, в першу чергу, закріплює поняття віртуального активу. Це буде нематеріальне благо, у якого є вартість, і виражене воно сукупністю даних в електронній формі.
  • При цьому віртуальний актив може засвідчувати майнові права та права вимоги на інші об'єкти цивільних прав.

Автори законопроекту визначили також і поняття віртуального гаманця — програмного забезпечення, що надає користувачеві інформацію про належні йому віртуальні активи. Відзначається, що для участі в обороті віртуальних активів суб'єкти повинні бути зареєстровані на території України або мати тут постійне представництво. Однак закон не буде застосовуватися до операцій з випуском, обігом або зберіганням електронних грошей, а також цінних паперів і деривативних контрактів.

У законі прямо сказано: віртуальні активи не є засобом платежу на території України і не можуть бути предметом обміну на майно (товари) або роботи (послуги).

Обіг віртуального активу починається з моменту його створення, а створенням вважається момент, після якого перший власник отримує можливість ним розпоряджатися. Умови придбання віртуального активу встановлюватимуть алгоритми та цифрові функції системи, в якій відбувається обіг. Важливе уточнення: людина, якій належав віртуальний актив в минулому, буде мати на нього законне право до відповідного рішення суду. Крім того, суд може накласти арешт на такий актив, і обіг його буде обмежений.

А ось вартість віртуальних активів суб'єкти будуть визначати самі, держава в це питання поки не планує втручатися. Ті, хто хоче продати або купити такі активи, повинні будуть дотримуватися норм законів «Про запобігання та протидію легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом, фінансуванню тероризму та фінансуванню розповсюдженню зброї масового знищення» і «Про валюту і валютні операції»

Відео дня

Хто буде постачальником послуг

Постачальником послуг, пов'язаних з обігом віртуальних активів, не можуть бути:

  • компанії, зареєстровані на території держави-окупанта і держави-агресора;
  • керівники, бухгалтери, власники значної частини компаній і їх кінцеві бенефіціари, які є громадянами країни-агресора;
  • особа, яка володіє прямо або побічно (через іншу фізичну або юридичну особу) будь часткою резидента іноземної держави, визнаного державою-агресором.

Розмір статутного капіталу для резидентів України, які є постачальниками послуг із зберігання або адміністрування віртуальних активів або ключів віртуальних активів, повинен бути не менше 350 тисяч неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (майже 6 млн грн). Розмір статутного капіталу для переказів віртуальних активів для резидентів України складе 35 тисяч неоподатковуваних мінімумів (595 млн грн), а для нерезидентів — 175 тисяч мінімумів (майже 3 млн грн).

Іншим важливим уточненням є той факт, що постачальники послуг з обміну віртуальних активів мають право змінювати їх тільки на віртуальні активи або на національну валюту (гривню). Національний банк України в майбутньому повинен визначити випадки, коли можливий обмін і на інші валютні цінності.

Як продати віртуальні активи

Щоб продати віртуальні активи, необхідно підготувати та опублікувати таку інформацію:

  • назва юрособи, адреса сайту, загальну інформацію про активи;
  • умови їх придбання, продажу, вилучення з обігу;
  • інформацію про можливі ризики.

Розмістити ці дані компанія повинна у себе на сайті українською мовою, а також на будь-якому іншому мовою на вибір.

Широко прописані в законі та повноваження НБУ щодо віртактивів. Передбачається, що він буде регулювати їх оборот, визначати список валютних цінностей, на які можна обміняти віртактиви; встановлювати обмеження обороту, проводити планові та позапланові інспекції постачальників послуг, пов'язаних з віртуальними активами. Авторизувати постачальників послуг, встановлювати правила для емітентів віртактивів і стандарти інформаційної безпеки буде Нацкомісія з цінних паперів та фондового ринку. У неї також буде можливість проводити планові та позапланові перевірки постачальників послуг.

Штрафи та відповідальність

Прописані в законі і покарання за порушення визначених ним норм. Ось вони:

  • За діяльність, пов'язану з віртуальними активами без відповідного дозволу від держави, буде загрожувати штраф від 34 до 119 тисяч грн.
  • Якщо ж ліцензований постачальник послуг буде проводити дії, на які у нього не було дозволів, його покарають штрафом від 17 до 85 тисяч грн.
  • За обман в документах при подачі заяви на надання послуг штраф складе від 8,5 до 17 тисяч грн.
  • За відсутність звітності або подання неповних даних з боку постачальника послуг — штраф в 17 тисяч грн.

Що ж стосується оподаткування операцій з віртуальними активами, в прийнятому Верховною Радою законопроекті немає відповідної статті. Однак почати діяти він повинен в день вступу в силу закону України про внесення змін до Податкового кодексу України щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами. Відповідний законопроект у парламент поки не подано, а попередні його версії так і не дійшли до залу голосувань.

За інформацією delo.ua

 

Читайте також:

Накрили міжрегіональну групу торговців метадоном. Серед них гайсинчанин

Смерть дітей через отруєння та інше важливе за 7 вересня на 20minut.ua

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)

keyboard_arrow_up