«Ощадбанк» пропонує іпотеку переселенцям. А люди кажуть — це здирництво

«Ощадбанк» пропонує іпотеку переселенцям. А люди кажуть — це здирництво
Фото з інтернету
  • Державний «Ощадбанк» пропонує переселенцям придбати житло на спецумовах
  • Кредит строком на 30 років під 20% річних. А перший внесок — 10% від вартості житла
  • Але переселенці кажуть, що це дуже багато. І треба зовсім інші умови

Нещодавно, на сайті «Ощадбанку» з’явилося новина про іпотечне кредитування вимущених переселенців:

«Кредит надається строком до 30 років. Відсоткова ставка становить 20% і є фіксованою протягом усього строку кредитування. Кредит можна отримати в розмірі до 90% вартості нерухомості, що виступатиме забезпеченням. У свою чергу в забезпечення за кредитом можна надати як житло, що придбаватиметься на вторинному ринку, так і іншу нерухомість, яка належить поручителю (наприклад, родичам переселенця) чи безпосередньо позичальнику», — зазначають на сайті фінустанови.

У порівнянні з іншими іпотечними програмами держбанку, іпотека для переселенців дійсно здається більш вигідною. Зазвичай, банк пропонує іпотеку під 23% річних строком на 20 років.

Відео дня

Порахували на калькуляторі «Ощаду»

За звичайною програмою, якщо купуєте житло за 1 мільйон гривень, то доведеться щомісяця сплачувати 19 370 гривень. Для переселенців — 19 444 гривні щомісяця. Але строк оплати кредиту збільшений до 30 років.

Проте вимушені переселенці зі Сходу, що проживають у Вінниці, негативно оцінили таку іпотеку. Голова організації переселенців «Спільна справа» Юрій Зиков каже, що це «справжнє здирництво»:

— У нас немає таких грошей: 10% початковий платіж, 20% річних, кредит на 30 років. Ми витратили всі гроші на дороговартісну оренду житла у Вінниці, а потім ще держава хоче нам таку іпотеку дати, нажитися на нас. Ідеальним варіантом було б — 3% річних з відстрочкою першого платежу на півроку. Держава має підтримувати тих, хто заради неї поїхав зі свого дому.

— Настрожує ще й питання застави житла. Родичі, які б вони чудові були, навряд чи погодяться віддати своє житло від заставу банку. А купувати житло, щоб потім ці ж метри віддавати під заставу — якось не дуже. Дуже дивна ситуація виходить — змушені були виїхати ні з чим, а потім ще й останнє хочуть відібрати, —  сказала заступниця голови ГО «Спільна Справа» Світлана Дмитрієва.

Економіст, президент «Українського аналітичного центру» Олександр Охрименко також каже, що кредит, м’яко кажучи, не буде користуватися попитом серед переселенців:

— Це дуже багато, умови програми нереальні. У переселенців не так багато грошей, як вважають в «Ощадбанку». Щоб такі іпотеки користувалися попитом серед переселенців зі Сходу та Криму, треба зробити цільову емісію гривні та тоді держбанки видаватимуть кредит під 5-7% річних. У цьому випадку НБУ видає держбанкам цільові кредити для іпотечних кредитів. Другий варіант: за рахунок Держбюджет компенсувати частину кредиту. Якщо сім'я без дітей, то 10% компенсації, якщо одна дитина - 20%, більше дітей - більше відсотків компенсації — коротко відповів Охрименко.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:05 Заміські комплекси поруч з Вінницею, де можна відпочити з родиною (партнерський проєкт) 09:03 Ліквідували ще 880 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 24 квітня 08:05 Сьогодні вітаємо секретарів та водопровідників. Історія та прикмети 24 квітня 21:07 Вінничани можуть оформити пенсію дистанційно, без відвідування держустанови. Навіть з-за кордону Від читача 19:25 Допоможіть зібрати підписи петиції (посмертно) моєму чоловікові на звання Героя України 20:34 Батьки загиблого Героя подарували дитячий ігровий майданчик громаді на Вінниччині photo_camera 20:12 Зустріли траурний кортеж «На щиті»: чого не варто робити, яке може бути покарання 19:55 У Подільський зоопарк можна ходити безплатно. Хто має таку можливість та у які дні photo_camera 19:29 «По новому закону Зеленського можемо робити, що хочем!» У Тульчині силою мобілізували 21-річного 18:18 Наше місто тепер має свій ексклюзивний десерт — торт «Вінниця» 18:13 Військовий, який знищив з «Джавеліна» дев’ять ворожих цілей, став Почесним громадянином Якушинець 17:24 У Вінниці продезінфікували понад 400 колодязів у приватному секторі 16:16 Стали відомі дати, коли розпочнуться літні канікули у вінницьких школах 15:33 Називався пораненим військовослужбовцем та просив гроші на лікування. Шахрай отримав підозру 15:05 До сервісного центру на Ботанічній величезні черги. Чому і як це пов’язано з мобілізацією? photo_camera 14:39 Вінничанин хотів втекти за кордон за десять тисяч доларів. Чому не вийшло 14:27 Наукова лабораторія на Вінниччині: як школярі створюють роботів та спілкуються зі штучним інтелектом play_circle_filled photo_camera 14:20 Косметичні процедури навесні: поради, що зараз необхідно зробити (партнерський проєкт) 13:55 Вакцинація дорослих: що перевірити, коли йдете вакцинуватись від дифтерії і правця 12:28 Якими послугами служби зайнятості можуть скористатися ВПО
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up