Квартири почали оцінювати по-новому

Квартири почали оцінювати по-новому
Станом на перше листопада, право оцінювати нерухомість за новими правилами отримали не більше 15 спеціалістів на усю Вінницьку область. Незважаючи на це нові оцінщики обіцяють – на вартість їх послуг це не вплине, а сам термін процедури обіцяють скоротити по максимуму

З першого листопада уся нерухомість в Україні оцінюється за новими правилами. Хоча багато хто чекав, що перехід на нову систему, знову буде відтермінований, як це уже було влітку, цього разу чуда не сталося.

Втім, деякі поблажки Фонд держмайна все-таки зробив, дозволивши ще три місяці (до першого лютого) діяти оціночним документам, які були зроблені до першого листопада. Таким чином, якщо, наприклад, влітку вінницькі ріелтери відмічали активізацію ринку перед першим серпня, то зараз такої істерії не має. Хоча і без галасу не обійшлося.

Менше але швидше

Відео дня
> Якщо до цього тільки у Вінниці нараховувалося більше сотні оцінщиків нерухомого майна, і більше десяти тисяч по Україні, то станом на 23 жовтня по Україні було зареєстровано тільки 282 суб'єкта господарювання отримали у Фонді держмайна сертифікати, що дають право на проведення передпродажної оцінки майна за новими правилами. При цьому по Вінницькій області кількість «нових» оцінщиків, станом на перше листопада, не перевищує 15.

В зв’язку з цим багато хто прогнозував ринку колапс і подорожчання послуг з оцінки майна в рази.

Та за результати першого дня роботи оцінщиків за новими правилами армагедону не сталося. І хоча, багато з тих оцінщиків, яким телефонувала «RIA» в п’ятницю (першого листопада), ще тільки підключали програмне забезпечення, були й такі, які уже приймали перші замовлення і навіть змогли назвати конкретні ціни за свої послуги.

- Те про що усі говорили, про те, що вартість оцінки може складати навіть більше півтори тисячі гривень  – таких цін не буде. Принаймні, можу сказати, за себе – у нас вартість оцінки складе 300 гривень, - каже  директор компанії «Партнер Експерт Поділля», оцінщик Андрій Аверчук. – При цьому ця ціна буде фіксованою. Тобто, якщо раніше оцінка проводилась за 20 днів, і клієнту, якому було потрібно отримати документи швидше, не рідко доводилося платити за послугу оцінщика по подвійному тарифу, тепер такого не буде. Адже скорочується і час на оцінку – законодавством  передбачено, що вона має бути здійснена протягом трьох днів.

 

Майже все робить програма

Головна особливість нового методу оцінки від старого полягає в тому, що фактично весь процес оцінки по максимуму зводиться до автоматичного режиму – основну роботу візьме на себе комп’ютер.

- Ні звісно, людський фактор зберігається, наприклад, оцінщик вноситиме в базу конкретні параметри, але водночас буде і основний кістяк, відійти від якого буде не можна, - каже Андрій Аверчук.

При цьому, у оцінщиків з’являється можливість не виїжджати на місце і не дивитися квартиру чи будинок фізично. Але в цьому випадку, про це має бути відображено в самому акті оцінки. Так само в ньому може відобразитися інформація і зі слів власника нерухомості, який підписує документ, підвереджуючи, що несе відповідальність за свої слова.

- Завищувати чи занижувати вартість оцінки буде неможливо і оцінщик не має права, адже це тягне певну відповідальність, до якої він може бути притягнутий. Таким чином оціночна вартість нерухомості буде максимально наближена до ринкової, з врахуванням технічних параметрів: її стану, поверху, коефіцієнту зношеності, тощо - каже експерт.

Тобто, умовно кажучи, стандартна вінницька однокімнатна, з ринковою вартістю в 31 тисячу доларів, буде оцінена орієнтовно в 27-28 тисяч доларів. І з цієї ж суми людина сплачуватиме податок при її продажі.

Як на практиці

Всім же , хто захоче пройти оцінку за новими правилами , з першого листопада доведеться зробити кілька кроків. Перший - знайти на сайті фонду державного майна  (http://www.spfu.gov.ua/_layouts/SPFUSiteDefinition/RegisterSOD.aspx) список сертифікованих оцінювачів, вибрати будь-якого вподобаного і відправити йому заявку зі своїми особистими даними та інформацією про об'єкт нерухомості, або ж домовитися про зустріч.

Після оцінювач перевіряє дані і укладається договір та визначається термін проведення оцінки. Після здійснення оплати клієнт надає копії документів, завірених підписом, на об'єкт. І проводиться оцінка, формується звіт, який включається в єдину базу даних про оцінку (повинен бути розміщений на сайті фонду держмайна). Нотаріус перевіряє на сайті фонду цю і вже тоді проводить операцію.

Довідка.

Перший експеримент з переформатування ринку оціночних послуг проведено в червні 2012 р. З цього моменту продавців нерухомості зобов'язані були провести оцінку свого майна для сплати податків виключно у спеціалізованих компаніях, що мають сертифікат суб'єкта оціночної діяльності по даному напрямку .

Але буквально через тиждень Фонд держмайна скасував свій наказ , який давав можливість займатися цією діяльністю лише 12 компаніям , в штаті яких було близько 40 фахівців . Тоді гонорари оцінювачів,  які до цього складали 200-1,5 тис. грн. , виросли в кілька раз.

Відповідно до постанови Кабміну № 231 від 4 березня 2013 введення нових правил оцінки майна було перенесено на перше серпня 2013.  Але до того часу сертифікати суб'єкта оціночної діяльності отримали тільки 95 компаній , які об'єднують 161 оцінювача. І дату запровадження нових правил знову відтермінували – на три місяці.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (5)
  • Anonymous

    Але маючи такий великий досвід в сфері оцінки - аж з 16 жовтня - все можна пробачити
  • Anonymous

    "Завищувати чи занижувати вартість оцінки буде неможливо і оцінщик не має права, адже це тягне певну відповідальність, до якої він може бути притягнутий"- згідно нових правил відповідальність покладена на Замовника, тобто на власника майна.
  • Anonymous

    "Тобто, якщо раніше оцінка проводилась за 20 днів" - просто хочеться заплакати.. Знайдіть мені в Вінниці людину якій би звіт робили довше 7 днів...
  • Anonymous

    "Адже скорочується і час на оцінку – законодавством передбачено, що вона має бути здійснена протягом трьох днів." - читайте власне, створене для вас законодавство - де чітко сказано - на протязі 14 днів!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up