Кому листоноші не принесуть пенсію: відповіді на головні питання

Кому листоноші не принесуть пенсію: відповіді на головні питання
  • З 1 вересня за пенсією треба буде йти в банк майже всім клієнтам Укрпошти.
  • Укрпошта доставкою пенсій більше займатися не буде.

Українським пенсіонерам додали проблем — скоро багатьом з них доведеться побігати за своєю пенсією, яку зараз листоноші приносять додому.

Чому Укрпошта більше не буде доставляти пенсії?

Причина — в оплаті послуг відомства:

  • в Пенсійному фонді порахували запити Укрпошти надмірними і вирішили відмовитися від співпраці.

Нагадаємо, в минулому керівництво відомства-монополіста неодноразово загрожувало припинити доставку пенсій, якщо не дозволять підвищити тарифи.

Відео дня

Кому пенсії все ж будуть зобов'язані приносити додому?

За місцем фактичного проживання з 1 вересня 2021 отримуватимуть пенсії люди з інвалідністю I групи, особи, які потребують постійного стороннього догляду (лежачі, недієздатні) або досягли 80-річного віку. Доставлять додому допомогу по догляду тим, хто доглядає за літніми і безпорадними, а також соціальну допомогу від держави тим, хто дожив до пенсійного віку, але не заробив пенсію.

На зображенні може бути: текст

Хто буде доставляти пенсію замість Укрпошти?

Уповноважені Пенсійним фондом банки та інші структури, які виграють конкурс, організований ПФУ. Очікується, що їх послуги виявляться дешевшими, ніж у Укрпошти. Але пенсії додому принесуть тільки згаданим вище категоріям пенсіонерів.

Чи багатьох торкнеться нововведення?

Так, це майже 3,5 млн осіб, або 32% пенсіонерів, які, за даними ПФУ, зараз отримують пенсії через Укрпошту. Тобто зміни торкнуться кожного третього.

Де найбільше, де найменше людей отримують пенсії через Укрпошту?

Найбільше клієнтів Укрпошти у Львівській області: 259,5 тис. осіб, або 39% пенсіонерів, найменше —  в Луганській області: 79,2 тис. осіб, або 24% пенсіонерів. До речі, навіть в Києві, де досить банків і банкоматів, розташованих у межах пішої доступності, 117,8 тис. пенсіонерів (23%) отримують пенсії на пошті.

У квітні пенсіонерам Вінницької області на пенсійні виплати спрямували 811,9 млн грн, зокрема:

🔘 465,2 млн грн —  на виплати через банки;

🔘 346,7 млн грн — на виплати через відділення АТ «Укрпошта»

Як бути тим, хто отримує пенсію дома або у відділеннях Укрпошти?

До 1 вересня 2021 року ним потрібно вибрати банк, в якому вони хотіли б отримувати пенсії. Перелік таких банків є на сайті Пенсійного фонду.

Для довідки: за даними ПФУ, найбільше отримують пенсії в ПриватБанку: 52,9% пенсіонерів, або понад 4 млн осіб. Далі йде Ощадбанк — 36,5%, або 2,786 млн осіб, і Аваль — 4,6%, або 347 тис. осіб. Ще 6% пенсіонерів, або 459 тис. осіб, отримують пенсії в інших уповноважених банках.

Що буде з пенсією тих, хто не вибере свій банк-одержувач?

Якщо пенсіонер не визначиться, йому з 1 вересня після звернення ПФУ автоматично відкриють рахунок в державному Ощадбанку. Для отримання пенсії клієнту потрібно буде оформити пенсійну картку. Нею можна розплачуватися через термінал або знімати готівку в банкоматі. Але змінити банк клієнт зможе в будь-який час і необмежену кількість разів.

Як пенсіонеру з села, де немає банкомата, перевести в готівку свою пенсію?

Дійсно, за даними Держстату, в Україні катастрофічно мало банківських відділень і банкоматів. На сьогодні банки є в 3,9% населених пунктів, банкомати — в 4,3%. Очевидно, що в першу чергу це села і невеликі міста, в яких проживає третина населення України, або майже 14 млн осіб. Їм доведеться щомісяця їхати в найближчий райцентр (або колишній райцентр), де є відділення банку. Або просити когось зняти пенсію з картки.

Як бути тим, хто через вік не може освоїти користування банкоматом?

Гроші з картки можна зняти в касі відділення банку при наявності паспорта та пенсійної картки. Для цього потрібно знати свій ПІН-код.

 

Читайте  також:

Нові пенсії та безкоштовна медицина: що зміниться у квітні для вінничан

У вінницькому Лісопарку блогери зловили «педофіла» з руками в... кетчупі

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Лёня Семёнович

    Якщо вмістах пенсіонери їздят по пільгах, то в селах пенсіонерам за пенсією потрібно їздити за власні кошти
  • Володимир Кушта

    Для сільських пенсіонерів це повна катастрофа, особливо в нинішніх умовах. Складається враження, що сільських пенсіонерів потрібно просто знищити. Для чого ще на них кошти витрачати, та ще й орендну плату за оренду земельних паїв сплачувати? Краще все між своїми поділити. У нас же транспортного сполучення з бувшими райцентрами нормального немає. А епідемія? А з врахуванням стану сільської медицини, це буде просто геноцид сільського населення. Не потрібен Голодомор, самі вимруть... Немає людей, немає проблем. Сталін про таке тільки мріяв, хоч і більш примітивними методами знищив десятки мільйонів українців, і не тільки. Нащадки, достойні своїх "легендарних" кривавих предків. Ось вона головна заслуга радянської влади - спадковість. Передають ці традиції із покоління в покоління. А ми тут про якусь Європу торочимо. Яка Європа? Зробили з України якийсь Південноафриканський бандустан.
  • Владимир Гусак

    Уявляю, яке скупчення людей буде  в Ощадбанку у вересні,  коли у період виплати пенсій туди приїдуть пенсіонери з сіл.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 «Вінниця у коміксах»: оголосили конкурс для дітей і молоді 20:05 Про «Щедрик»: у Вінниці покажуть матеріали із українських, чеських, канадських та американських архівів photo_camera 20:02 Командиру розвідгрупи з Вінниччини вручили орден 19:40 Сонячні електростанції: для чого вони вам, яка їх вартість та терміни окупності (Новини компаній) Від читача 18:58 смс для Анечки 19:01 Сміттєзвалище посеред кварталу: по вулиці Чайковського майже немає місця для виносу сміття 18:27 Помер колишній директор 23-го ліцею Григорій Поліщук 17:28 Вибори на посаду ректора Вінницького медуніверу: хто претендує photo_camera 17:26 ФК «ЯСКО» підтвердив звання чемпіона області з футзалу 16:20 «Сцену любощів знімали у холодній воді». Актор з Вінниці — про фільм «Перелесник» і не тільки 16:17 Прикордонники викрили 12 ухилянтів, які сиділи в старій будівлі та чекали коли втечуть до Молдови play_circle_filled 15:10 «Долину плюс» знову виганяють з Вінниці? Ми розбиралися, що сталося 14:51 Вінницькі прокурори повідомили про підозру жінці, яка здавала ворогу позиції ЗСУ 13:55 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:53 У Козятині нетверезий водій пропонував поліцейським 20 тисяч гривень 12:50 Вже можна записуватись на безоплатну комп’ютерну томографію в онкоцентр 12:23 Вінничанин дерев'яною палкою побив знайомого. Потерпілий в лікарні 11:26 На території Кунківської сільської ради виявили 10 стихійних сміттєзвалищ photo_camera 11:05 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 10:19 Без води та світла. Де у Вінниці 18 березня відключають послуги
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up