Кому і за які заслуги мерія дарує гроші з наших гаманців

Кому і за які заслуги мерія дарує гроші з наших гаманців
Нагородження машинобудівників Вінниці до професійного свята. Фото з сайту Вінницької міськради
  • 780 тисяч гривень – стільки коштів з міського бюджету отримують деякі вінничани в якості премій до професійних свят.
  • Кому і навіщо роздає грошові винагороди міська влада? Ми маємо відповідь на це питання

На порталі e-data були проаналізовані витрати виконкому міської ради за останні дев’ять місяців поточного року. Виконком на рік має бюджет понад 230 мільйонів гривень.

З цих грошей — трохи менше половини (93 мільйонів гривень — авт.) виділяється на забезпечення діяльності міських органів влади. Це зарплати, техніка, сплата комунальних послуг тощо.

Інша половина бюджету виконкому поділена на виконання міських та державних програм підтримки поліції, освіти, судів тощо.

Відео дня

Юлія Грига, громадська активістка, яка займається аналізом бюджетних витрат, наголошує, що мова йде про витрати не якихось міфічних грошей:

Майже кожна третя гривня з 3,8 мільярдів (стільки складає міський бюджет Вінниці) — це податок з наших зарплат. Тому місцевий бюджет, як і сімейний, треба контролювати. Це кропіткий процес, але з новими інструментами, такі як електронні закупівлі ProZorro, Відкритий бюджет міста, — робити це значно простіше, — каже вона. — Для чого це потрібно? Поясню на прикладі. На сайті ProZorro можна дізнатися, що плівка для рентгену була закуплена за кошти міста. І якщо лікарі вимагають «благодійні внески» на рентген-знімок, то людина зможе відмовитися платити ще раз за вже сплачений товар.

Надарували на 780 тисяч

Серед мільйонних видатків виконкому є так звані «незначні» суми на відзнаки вінничанам в честь професійних свят та на дні народження. Що цікаво, таке нагородження грішми відбувається від імені мерії та міського голови. Хоча це, власне, кошти вінничан.

780 тисяч гривень бюджетних коштів пішли на відзначення найкращих фахівців в різних галузях — від газівників і до машинобудівників.

Привітання освітян. Фото з сайту міськради

Але найбільше влада любить освітян. Учні та керівники шкіл міста нагороджувалися найчастіше. Правда, отримували незначні суми – від 100-300 гривень. Загалом, гроші отримали півтисячи людей.

На другому місці — ювіляри. З днем народження міська влада привітала майже сотню людей: від ветеранів спорту і Другої світової війни до директорів вишів і керівників приватних підприємств. Також частину вітальних премій отримали і самі чиновники — працівники різних департаментів, один депутат і заступник мера.

Треті в рейтингу нагороджуваних — комунальники. Найкращі працівники ЖЕКів міста, а таких виявилось 87, отримали разом 43 500 гривень. Або по 500 гривень кожна людина.

Своїх люблять більше?

Як правило, розміри грошової винагороди складають 500 і 1000 гривень. Поодинокі випадки — 5000 гривень і більше. Під час роботи над цією темою, виявилося, що «своїх» ювілярів виконком любить більше, ніж людей з «вулиці».

Чиновнику на ювілей дарують 1000 гривень. Директорів приватних підприємств вітають грамотою та 1000 гривнями. А 70,80,90-річному дідусю/бабусі — 500 гривень.

Нагородження машинобудівників. Фото з сайту міськради

Виконуючий обов’язки керуючого справами міськвиконкому Сергій Чорнолуцький розповів, що розміри премій прописані в програмі «Нагородження відзнаками міського рівня»:

— Програмою розписані нагороди кількох рівнів: подяка, грамота, відзнака міського голови тощо. Наприклад, подякою міськради та її виконкому може нагороджуватися не більше 20 осіб від одного підприємства з грошовою премією не більше 500 гривень. Тоді як грамотою не більше 10 осіб від одного підприємства з грошовою премією не більше 1000 гривень.

— А чому ветерани на 70-90 років отримують від влади по 500 гривень, в той час, коли керівники підприємств і чиновники на своє 50-річчя по 1000? — запитуємо у пана Чорнолуцького.

— Підніміть усі рішення, — радить чиновник. — Є такі, де ветерани отримують по 500 гривень, а де і по 1000 гривень. Списки на подання міських відзнак отримуємо від трьох організацій — міська організація ветеранів, товариство колишніх політв'язнів та організація партизанів. А щодо того, що часто даємо підприємцям по 1000 гривень премії, то це не так. Коли ми нагороджували меценатів-бізнесменів, то не дарували їм грошові премії. Зробили цінні подарунки: книги про Вінницю.

Подарували «невідомо кому»

Усього, через систему E-data пройшли 29 платежів на премії від імені виконкому. У платіжках пишуть розмір суми та номер рішення, за яким можна знайти, до якого свята та кому подарували премію. Проте 10 платіжок на премії в системі публічних коштів виявилися без адресатів.

Невідомо кому, 10 березня, подарували найбільший платіж — 128 тисяч гривень. Можливо, номера рішень виконкому просто забули внести?

Журналісти намагалися розпитати, кому виписали цю величезну суму. За інформацією прес-служби міськради, звіти до E-data про премії надсилає заступниця головного бухгалтера у відділі обліку виконкому Віта Яцко.

Фото з сайту міськради

— Так, я роблю такі звіти. Але відповісти на питання не можу без погодження начальника, — коротко відповіла жінка та дала номер телефону свого керівника.

Керівник відділу Павло Плахотнюк також не зміг відповісти на питання, хто отримав гроші з 10 платіжок-«інкогніто».

— Я ж не можу тримати це все в голові! Надішліть нам запит, і ми надамо інформацію, що вас цікавить, — сказав пан Павло.

Так і зробили. Запит надіслано ще 25 вересня. Але на початку жовтня в мерії попросили ще 20 днів на обробку результатів.

Як отримати премію від міської влади?

Як роз’яснив виконуючий обов’язки керуючого справами міськвиконкому Сергій Чорнолуцький, відзнаку з грошовою премією призначають вінничанам за поданням громадських організацій та профспілок і трудових колективів. Є і бланк на подання, в якому потрібно вказати персональні дані особи та коротко про видатні заслуги.

— Це розгляне організаційний відділ (апарату міської ради та її виконкому -авт) і департамент соціальної політики, які подадуть пропозицію на виконком. Якщо це затвердять, то людина отримає відзнаку і грошовому премію.

Автори матеріалу:

Валерій ЧУДНОВСЬКИЙ, Максим ФАРИНА, Діана ГУЛБІАНІ, Микита ПАНАСЕНКО

Проект здійснюється Асоціацією незалежних регіональних видавців України за підтримки Фонду розвитку ЗМІ Посольства США в Україні. Погляди авторів не обов'язково збігаються з офіційною позицією уряду США. /Supported by the Media Development Fund of the U.S. Embassy in Ukraine. The views of the authors do not necessarily reflect the official position of the U.S. Government.”

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up