Кого із вінницьких бізнесменів перевірить Держпраця наступного тижня

Кого із вінницьких бізнесменів перевірить Держпраця наступного тижня
  • На сайті Держпраці оприлюднила плани проведення перевірок госпсуб'єктів на 2020 рік для Вінницької області. Зокрема, у Вінниці 10 березня перевірятимуть фірму «Бривар».
  • Чи потрібно пускати усіх хто прийде «в гості»?

В Україні зросла мінімальна зарплата та посилили відповідальність за порушення закону про працю.

«Тільки за умови легального працевлаштування права людини, як найманого працівника, будуть захищені. Заробітна плата офіційно працевлаштованого працівника, про яку щомісячно та в повному обсязі звітує роботодавець і з якої здійснюється сплата єдиного соціального внеску, забезпечує працівника повним соціальним захистом, гарантованим державою, а період роботи – зараховується у повному обсязі до стажу, який буде разом із розміром заробітної плати враховуватися при нарахуванні пенсійної виплати», — наголошують на сайті «Державна служба України з питань праці».

Процедура перевірки

Ппід час проведення фактичної перевірки перевіряється наявність належного оформлення трудових відносин, з'ясовуються питання щодо ведення обліку роботи, виконаної працівником, обліку витрат на оплату праці, відомості про оплату праці працівника.

Відео дня

Зокрема, перевіряються:

  • штатний розклад; табелі обліку робочого часу;
  • трудові договори (контракти); цивільно-правові договори;
  • повідомлення направлені до органів ДПС про прийняття працівника на роботу, наказ (розпорядження) і заява про прийняття на роботу;
  • документи, що підтверджують нарахування й виплату заробітної плати, авансу, індексації, відпускних і інших нарахувань працівникам;
  • податкова звітність та звітність з єдиного внеску;
  • інші документи, пов’язані з предметом перевірки.

Для з'ясування факту належного оформлення трудових відносин у працівника можуть попросити документи, що посвідчують особу, або інші документи, які дають змогу її ідентифікувати (посадове посвідчення, посвідчення водія, санітарна книжка тощо).

Плани перевірок

Інспектори Держпраці оприлюднили плани проведення перевірок на 2020 рік. Ми відреагували список. Пропонуємо вам ознайомитись з таблицею, яку ми відреагували.

Чи потрібно пускати усіх хто прийде «в гості»?

У розпорядженні Уряду вказано, що перевірки мають бути комплексні. Це означає, що одночасно прийти перевіряти неоформлених працівників може і Держпраці і Податкова і Поліція і Пенсійний фонд.

— У кожного органу є свій порядок проведення перевірок і прийти з перевіркою «за компанію» бо так сказав Кабмін ніхто не може, — розповідає адвокат Андрій Гевко у своєму блозі на «Ліга.нет»

Інспектор має пред'явити направлення на проведеня перевірки та службове посвідчення, форма якого затверджена Мінсоцполітики. Перевірити дійсність посвідчення інспектора можна на сайті Держпраці.

ДФС (податкова)

Прийти перевірити оформлення трудових відносин може податкова, зокрема  з фактичною перевіркою. Про проведення перевірки підприємця заздалегідь не повідомляють. Перед початком перевірки податковий інспектор має пред’явити службове посвідчення та надати копію наказу на проведення такої перевірки.

Пенсійний фонд

Пенсійний фонд також може прийти до підприємця зокрема з перевіркою нарахування та сплати внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування. Допустити працівника Пенсійного фонду до позапланової перевірки можна за наявності службового посвідчення та направлення на проведення перевірки.

Поліція

Працівники поліції не мають повноважень проводити перевірки дотримання законодавства про працю чи виявляти неоформлених працівників. Проте Порядком № 295  передбачено, що інспектор праці за наявності ознак кримінального правопорушення та/або створення загрози безпеці інспектора праці може залучати працівників правоохоронних органів. Тобто можна зробити висновок, що працівник поліції може лише супроводжувати інспектора праці, якщо той вважатиме що існує загроза його безпеці. Проте працівники поліції самостійно не можуть перевіряти документи, опитувати працівників чи іншим чином проводити перевірку. В будь якому випадку, в працівника поліції, який прибув з інспектором праці, необхідно уточнити причину візиту та перевірити службове посвідчення.

У Липовці,нагадаємо, виявили 12 найманих працівників. За інформацією відомства, працівники працювали без належного оформлення трудових відносин на одну з вінницьких ремонтно-будівельних організацій. У будівельній організації виявили 12 неналежно оформлених працівників. За кожного власник заплатить штраф.

Новий Кабінет міністрів Дениса Шмигаля взявся запевняти пенсіонерів, що вони все-таки дочекаються індексації пенсій протягом року.

 

Читайте також:

Почалось: бізнесменів Вінниччини зловили з зарплатою «в конверті»

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up