Криза тарифів почалась з 2015 року. Відтоді ціни піднялися майже в 10 разів (Пресслужба Ірини Борзової)

Криза тарифів почалась з 2015 року. Відтоді ціни піднялися майже в 10 разів (Пресслужба Ірини Борзової)

Тарифи на житлово-комунальні послуги, їх вартість, непрозорість нарахування та низька якість послуг – те що обурює українців і виводить на акції протесту. Політики звинувачують один одного, а насправді маємо проблеми, які накопичувалися роками та вимагають державних рішень. Криза тарифів в Україні - проблема не сьогоднішнього дня, вона почалась з 2015 року. З того часу ціни піднялися майже в 10 разів.

У 2017 році ціна зросла і складала 6,9 гривень протягом року, у 2018-2019 - 8,5 грн. І тільки в кінці 2019 та у 2020 році ціни почали падати. З 1 серпня 2020 року в Україні запровадили вільний ринок газу. Влітку 2020 ціна на газ була 2,8 гривень, у жовтні - 4,7 гривень, в листопаді - 6,33 гривень.

У січні в Україні зросли ціни на газ для побутових споживачів і це найболючіше для людей питання. Нерівність цін по областям на газ була шокуючою - від 6,99 грн до 10,80 грн за кубічний метр. Плюс графа у платіжці за доставку газу. Після цього Кабінет Міністрів встановив граничну ціну у 6,99 грн за 1 куб. м газу для побутових споживачів. Це означає, що газопостачальні підприємства не мають права продавати газ дорожче, як за 6,99 гривень.

«Менше може бути, більше – ні, не може бути. Це стосується всього опалювального сезону. І це точно кінець планам деяких монополістів. Вони дуже хотіли, аби зросли три речі: тарифи, їхні власні кишені та невдоволення серед людей», - зауважив Президент України Володимир Зеленський. Більше того, глава держави повідомив, що навесні всі газопостачальні компанії мають представити населенню річні продукти. Тобто, не за 5 днів до зміни ціни виставляти «прайс», а формувати тариф на весь рік.

«Там має бути вигідна, фіксована ціна на весь рік. Щоб наші люди змогли планувати свій бюджет, бачили ціну і знали, що ніхто не вправі її неочікувано задирати», – сказав Президент.

Однозначно, що питання тарифів це компетенція Уряду та Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері енергетики та комунальних послуг. Але відповідальними повинні бути і органи місцевого самоврядування. Наприклад, в Жмеринці ціну на воду разом з водовідведенням з початку року підняли до майже 55 гривні за куб. І це один з найдорожчих тарифів в Україні. Послуги надає міське комунальне підприємство, відповідно, місцева влада повинна зробити негайні кроки щодо вирішення цього питання.

«Імперії облгазів» це приватні структури, які доставляють газ в регіонах до будинків. Вони також повинні нести відповідальність. Саме ці компанії, зловживаючи своїм монопольним становищем досить часто маніпулюють на різниці в ціні, дописують неіснуючі борги, нараховують платіжки за доставку в будинки, де ніхто не проживає, «заробляють» на субсидіях...

Стратегічні для країни підприємства облгазів в приватні структури перетворились у результаті приватизації 90-х років. А газорозподільчі мережі, які будувалися за власні кошти громадян, міст, сіл та приватних агрофірм, у 2012 році опинились у власності «облгазів», тобто компаній, які належать олігархам. В 2015 році ухвалили закон, який передбачає, що продавати газ і доставляти споживачеві мають різні компанії. Після цього «облгази» поутворювали ТОВ, які продають газ. Наприклад, засновником ТОВ «Вінницягаз Збут» є АТ «Оператор газорозподільчої системи «Вінницягаз». Тобто, компанії різні, але власники одні і ті ж.

«Облгази», які є монополіями, повинен контролювати Антимонопольний комітет. В січні 2021 року АМКУ розпочало розгляд справ щодо десяти газопостачальних підприємств за ознаками зловживання монопольним (домінуючим) становищем. Серед них і є Підприємство «Вінницягаз Збут» . За даними АМКУ, тарифи підприємства на природний газ для населення у період з листопада 2020 року по січень 2021 були суттєво вищі за ціни конкурентів.

Корупція та непрозорість призводять до «накручування» цін. В результаті всі витрати покладають на людей, які щомісяця сплачують за світло, газ і воду, але вже по захмарних тарифах.

В середу на Вінниччині правоохоронці затримали з хабарем директора одного з підрозділів підприємства, що надає послуги електропостачання. Посадовець вимагав в людини гроші за підключення помешкання до електромережі. Це про зафіксований факт корупції. А скільки ще подібних випадків, які не зафіксовані?

Те що відбувається у регіонах – чіткий сигнал, що держава повинна нарешті навести лад в галузі енергетики, послуг, і тарифоутворення .

Вільний ринок газу повинен бути. Має бути розвиток чесної конкуренції на енергетичному ринку та прозорий механізм формування тарифів.

Люди повинні нарешті мати право обирати ту компанію, яка надаватиме якісні послуги на вигідних умовах та якісний сервіс за доступні ціни.

Ірина Борзова, народний депутат, голова Вінницького обласного осередку політичної партії «Слуга Народу».

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up