Феномен «чорної п’ятниці» або на кого полюють виробники?

Феномен «чорної п’ятниці» або на кого полюють виробники?
  • Про те, що цієї п’ятниці на вінничан чекають знижки у великих торговельних центрах говорить зовнішня реклама по всьому місту і вже давно.
  • Багато хто з нетерпінням чекає на цей день, аби вигідно придбати бажані речі.
  • Але чи варто це робити? Та, власне, як вберегти свій гаманець від непотрібних покупок розбиралися разом з експертами.

 

«Чорна п’ятниця» – це традиційне американське явище, яке щороку набирає все більшої популярності серед українців. Але день знижок у США дуже відрізняється від цього дня в Україні. За океаном бажані товари можна придбати зі знижками до 70%, водночас вітчизняні магазини не дають і 50-ти. В Америці черги з'являються ще вночі, бо знижки діють всього добу, а в Україні «щедрість» підприємців затягуються на кілька днів. Крім того, у Штатах існує таке поняття як «чорний понеділок» –  час, коли знижки можна зловити в інтернет-просторі. Наші ж дні низьких цін охоплюють весь ринок підприємницької діяльності як онлайн, так і офлайн.

Про те, що в Україні розпочинаються шалені знижки повідомляють повсюди: смс, соціальні мережі, зовнішня реклама. Цього дня виробники обіцяють низькі ціни на одяг, взуття, електронну техніку, різноманітні послуги та навіть паливо. Споживачі, у свою чергу, вже склали список необхідних речей та приготувалися до полювання за знижками.

Відео дня

Чому цей день стає настільки популярним серед українців? Чи піднімають магазини ціни до того як їх скинути? Та чи варто взагалі звертати увагу на українську «чорну п'ятницю»? На ці питання шукали відповіді у маркетолога та психолога.

Олена Ковінько – Доцент маркетингу та реклами ВТЕІ КНТЕУ, Експерт з реклами у Вінницькі області від Української асоціації маркетингу

– В Україні законодавчо не затверджено проведення «чорної п’ятниці». Якщо говорити про певні стандарти щодо заходів, які ми можемо оголошувати чи організовувати – такого теж немає. «Чорна п'ятниця» набуває популярності, тому що з 2014 року платоспроможність населення України знизилася. Відповідно маркетологи шукають різні способи, інструменти, слабкі місця споживачів для того, щоб продати товар чи викликати бажання придбати товар.

Олена наголосила, що вітчизняний бізнес вправно навчився управляти споживачами за допомогою цього дня. Проте відбувається це не зовсім правильно:

– Це має бути один день. Український маркетолог розуміє трохи інакше: що більше днів знижки, то кращі продажі. Тому ми маємо цілих три дні. Якщо порівнювати зі Штатами, то там весь процес починається з ночі. В Україні такого натовпу, як в Америці –  немає, тому що у нас все відбувається вдень і дуже рідко продавець ставить 70% знижки. Якщо говорити мовою закону і мовою експертної оцінки, то те що відбувається в Україні – це введення в оману споживача. Коли покупці приходять в магазин, то точно знають, що знижки нічим не відрізняються від сезонних, а відтак ціна точно не впала на 70%.

Також експерт запевняє, що американська «чорна п’ятниця» зазвичай не передбачає жодного прибутку для підприємства. Чого не можна сказати про Україну. Крім того, день знижок має і законодавчі умови проведення:

– Згідно закону, якщо ми оголошуємо день, в який надаємо знижки, то цей день має бути чітко визначений. Цього року ми вже бачимо більше оголошень про «чорну п’ятницю» 23-25 листопада. Минулі роки так не визначали і цей період знижок затягувався на тиждень. Згідно ЗУ «Про рекламу», якщо термін знижок чітко не визначений, то це теж введення в оману споживача. За це підприємства отримують штрафи.

Що про явище «чорної п’ятниці» говорить психологія?

Лада Мазай – член Асоціації психотерапевтів та психоаналітиків України

– Якщо вважати на ментальність українців, на соціально-економічні умови та об'єктивні обставини, які складаються у нас, то в принципі поведінка і реакція наших людей на знижки, обгрунтована тим, що люди зазвичай не можуть дозволити собі купувати щось дорожче. Відповідно, коли бачать знижку відбувається реакція: це необхідно і потрібно придбати зараз, тому що, по-перше, товар в обмеженій кількості, по-друге, обмежена тривалість акції і потрібно встигнути купити.

Як пояснюють ажіотаж американські науковці: штучно створюється атмосфера  дефіциту і люди починають «хапатися» за будь-що, навіть за те, що їм не потрібно. Більше того, одразу вмикається азарт і в певній мірі в людини підсилюється почуття несправедливості: « чому це повинен отримати хтось, а не я?».

Мені здається, що у нас люди залежні від предметів і продукції. Люди отримують естетичне та моральне задоволення від шопінгу, а особливо якщо знижки – задоволення зростає. Все через те, що споживач придбає щось не тільки красиве, соціально-статусне, але й за низькою ціною.

Але якщо ви все ж таки маєте бажання придбати щось зі знижкою, то ловіть кілька порад, які зможуть вберегти гаманець від зайвих покупок:

  1. Складіть список із необхідних речей (тепла шапка, новорічні подарунки, засоби для догляду, і т.д.)
  2. Визначте бюджет, який можете витратити на покупки, щоб не чекати наступної заробітної плати.
  3. Не користуйтеся кредитними коштами – це точно не врятує ваші фінанси.
  4. Встановіть ліміт на інтернет-покупки, аби чітко контролювати всі транзакції в мережі.

Не втрачайте голови та вдалих покупок. 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Порошок

    Прийшов в Скай подивитись куртку в магазині, так вони замість уцінки, повішали просто ярлички Нова колекціЯ. На ювелірку знижки дійсно є до 30%. На розетці написано Чорна п'ятниця знижки мінус 30%. Дивлюсь тостер юув 1900 а зараз 1400грн.  Відкриваю хотдайн зрівняти ціни, а у всіх така ціна в 1400грн і ніхто нічого по динаміці  не міняв останні 3 місяці. Коротше наєлюбово.
  • Юрий Мусийчук

    Реальность такова: Скидка 50% в Чёрную пятницу на товары которые подорожали в ночь с четверга на пятницу на 100%
  • Андрей Ящук

    Навіть один день на рік бариги не готові попрацювати для своїх співвітчизників-ні , не в мінус , просто в нуль прибутку , а ми хочем щоб ті що вище піднялись працювали для народу - утопія держави України -ПІ---ЕЦ короче !!!

    Орест Лютий reply Андрей Ящук

    Взують і нагодують.
  • Павел Андронюк

    Развод лохов 😂😂😂😂
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води 09:30 Ліквідували ще 1040 окупантів. Зведення Генштабу на ранок 25 квітня 09:25 ТОП заклад Вінниці, що має дитячу кімнату - справжній відпочинок дітям та батькам (партнерський проєкт) 08:30 Сьогодні вітаємо Марка та не кричимо на дітей. Історія та прикмети 25 квітня Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 08:20 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up