Вінницький ансамбль «Радість» представив Україну на міжнародному фестивалі на Тайвані

Вінницький ансамбль «Радість» представив Україну на міжнародному фестивалі на Тайвані

Цікавим, насиченим різноманітними подіями було літо для учасників народного художнього колективу України ансамблю танцю «Радість» Вінницького міського палацу дітей та юнацтва ім. Л.Ратушної. Колектив брав участь в міжнародних фольклорних фестивалях в Туреччині, Польщі, Німеччині. А щойно повернувся з далекого загадкового Тайваню, де взяв участь в 19-у Міжнародному дитячому фольклорному фестивалі.

Він є найтривалішим, найбільшим та найпрестижнішим фольклорним фестом у світі. В ньому беруть участь найкращі колективи з усієї планети. Цього року учасники були з Польщі, Словаччини, Бельгії, Японії, Фінляндії, Таїланду, Тайваню, Естонії, Туреччини, Росії, Індії, Філіпін, о. Сайпан.  Україну представляла вінницька «Радість».

Наш ансамбль побував у Тайвані вже втретє. Цьогорічна поїздка до Тайваню тривала цілий місяць. За цей час колектив дав 25 концертів тривалістю 30 – 60 хв. Українські танці «Гопак», «Калина», «Вишивальниці», «Гуцулка», «Подільський передзвін», «Подільські вихиляси», «Лобуряки», українські народні пісні «За городом кози», «Порізала пальчик», «Ой у полі криниченька» , та багато інших викликали бурю емоцій, овації та захоплення глядачів.

На центральній площі парку ансамбль провів День України, під час якого тайванці протягом години знайомилися з культурою різних регіонів, зі звичаями та традиціями українського народу.

Відео дня

Протягом всього фестивалю наш колектив мав групу підтримки, яка складалася із місцевих жителів. Вони відвідували всі наші концерти, супроводжували вінничан під час екскурсій. Група підтримки подарувала фото, зроблене на нашому концерті. Один із фанів написав українською мовою:

– Кожен раз, слухаючи чудові пісні та дивлячись танцювальні виступи на сцені, я змушений відчувати себе по-іншому, я шокований та в очікуванні! Із нетерпінням чекаю нової зустрічі з цією красивою, живою і чудовою командою ангелів наступного разу! Я глибоко схвильований та люблю кожного із вас.

Температура повітря в Тайвані 33º – 35ºС. Висока вологість повітря. Дуже спекотно. Важко дихати. Але все це компенсується високою оцінкою глядачів і тими емоціями, які отримували всі учасники нашої групи.

– Під час фестивалю кожна країна проводила День національної кухні. Наші діти та педагоги готували картоплю із смаженими  грибами і смаженим м’ясом та узвар. Наша їжа настільки сподобалась учасникам фестивалю, що з’їли все до крихти та приходили по кілька разів за добавкою, – каже керівник ансамблю «Радість» Віктор Бойко.    

Кормили вінничан різноманітно: рис, картопля-фрі, макарони, м'ясо птиці, свинина, яловичина, риба смажена і тушкована, різноманітні морепродукти, овочі, морозиво, фрукти. Особливо дітям сподобалось манго, маракуйя, ківі та деякі фрукти, які ростуть лише в Тайвані. Більшість їжі готується без солі взагалі. Смак дають різноманітні соуси. Тому всім так сподобались страви української кухні.

Регіон Ілан, в якому проходив фестиваль, сільськогосподарський. Більшість полів засаджують рисом та збирають по кілька врожаїв на рік. Вирощують тут також банани, папайю та інші екзотичні овочі та фрукти. 

Цей рівнинний регіон зі сходу омивають води Тихого океану, а з західної сторони оточують надзвичайно красиві зелені Тайванські гори. Наші діти мали можливість купатися у бурхливих водах Тихого океану та в джерельній крижаній гірській воді.

Столиця Тайваню Тайбей з’єднаний із містом Ілан тунелем, який має протяжність майже 13 км. Його будували протягом 15 років. У 2007 році вінничани їхали з Тайбея до Ілану три години. А зараз завдяки тунелю з Ілану до столиці можна заїхати за 40 хвилин. Швидкість руху обмежена. За порушення швидкісного режиму штраф 6000 $ США. Скрізь стоять відеокамери. Тому правила дорожнього руху ніхто не порушує. 

Багато людей в містах пересуваються на мопедах. На кожному перехресті, де є світлофори, як мінімум 8 відеокамер. Тому всі дотримуються правил дорожнього руху. Всі дороги, без винятку, і центральні і другорядні, незважаючи на велику спеку, в ідеальному стані.

– Взагалі тайванці дуже дисципліновані. Все в них розписано до найменших дрібниць та по хвилинах.. Виїзд на концерти, початок та його закінчення мали відбуватися у точно визначений час, – продовжує пан Бойко.   

Надзвичайно насиченою була культурна програма фестивалю. Діти побували в Тайбеї, біля однієї з найвищих будівель світу Тайбей-101. Місто вражає своєю архітектурою, сучасними багаторівневими автомагістралями: коли ти проїжджаєш на рівні 9-го поверху, а під тобою пересікаються ще декілька доріг. Завдяки цьому в Тайбеї майже немає пробок. Тайбейський зоопарк вражає різноманіттям представленої тут флори і фауни з усього світу, а також умовами, в яких перебувають тварини. В краєзнавчому музеї Тайваню діти побачили скелети велетенських тварин та птахів, які колись проживали на цій території.

Цікавою була екскурсія до краєзнавчого музею Ілана. Дуже оригінальне приміщення, побудоване у вигляді падаючого будинку, цікаві експонати про побут та життя людей, про тваринний та рослинний світ Тайваню.

На фабриці по виготовленню дерев’яного взуття наші діти відвідали музей, своїми руками виготовляли сувенірне дерев’яне взуття. На фабриці музичних інструментів вінничани робили сувенірні музичні інструменти. В музеї тайванського костюма приміряли традиційне вбрання, зробили маленьку виставу в ляльковому театрі. Відвідали буддійські храми. Брали участь у майстер-класах з кунг-фу, навчалися крутити китайські котушки, виготовляли папір та багато іншого.

Багато зустрічей з групами з інших країн відбувалося під час фестивалю.

– Ми показували їм наші народні масові танці та навчалися танцювати індійські, сайпанські, фінські, польські  танці. У жартівливих спортивних змаганнях в напруженій боротьбі наш колектив здобув перше місце серед усіх груп фестивалю та отримав цілий ящик солодощів. Наші діти дуже подружилися з дітьми з о. Сайпан, що у Тихому океані, – згадує Віктор Бойко.  

Під час фестивалю до нас приходили та приїжджали з інших міст Тайваню наші гіди 2007 та 2014 років; глядачі, які пам’ятають наш колектив з попередніх візитів; нинішні фанати нашого колективу.

Яскраві враження, щирі емоції, багато нових друзів – все це назавжди залишиться в пам’яті учасників ансамблю.

 

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (1)
  • Александр Зозуля

    Наша" РАДІСТЬ"завжди радість навіть у Тайвані!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up