Щоб дитина знала іноземну мову, треба її не вчити, а розмовляти з нею

Щоб дитина знала іноземну мову, треба її не вчити, а розмовляти з нею
Батьки нарікають на систему навчання іноземних мов, яка не розрахована на дітей. В той же час спеціалісти кажуть, що навчити дитину іншої мови легше, якщо робити це буде няня, що спілкується винятково англійською мовою

 Вінничанка Олена Кулакова мріє про те, аби її син у школі не мав проблем з англійською мовою. Для цього вона віддала свого п’ятирічного сина у один з приватних клубів вивчення англійської мови. У їх групі займається вісім діток. Але користі з цих занять небагато. Дошкільнят там навчають, як дорослих діток.
- Крім знань з англійської, для виконання завдань, які дають додому дітям, потрібні знання з математики, - розповідає Олена. – А для п’ятирічних дітей порахувати приклад, ще й англійською мовою, дуже важко. В результаті - ці завдання виконують батьки.

Англійської навчить няня
Деяким дітям з іноземною мовою щастить чи не з народження. Наприклад, тато гарно знає англійську і читає казки, мама знає російську та українську і читає казки цими мовами. І ось уже малюк говорить відразу трьома мовами. Але подібних сімей одиниці, а от бажаючих, щоб дитина знала англійську, як рідну - кожен.
Психологи радять батькам, які мріють виховати білінгва - так називають двомовних дітей, шукати вихователів, що спілкуватимуться з дитиною лише іноземною мовою.
- Не потрібно вчити дитину так, як вчили мові у школі – через метод постійного повторювання та асоціацій, - каже психолог, фахівець з дитячого виховання Тетяна Гура. - Всі діти, починаючи з двох років - лінгвістичні генії, тому починати вчити іноземну мову потрібно якомога раніше. Якщо однорічний малюк буде кілька годин на день проводити з англійської нянею, то через шість місяців він заговорить, як справжній маленький британець. А ідеальна англійська вимова залишиться на все життя.

Гра у Англію
При цьому навчання мові в такому юному віці не здасться дитині нудним заняттям: мова стане для нього засобом спілкування з нянею, яка інакше як по-англійськи його не зрозуміє.
- Ми створюємо штучне мовне середовище - привозимо Англію в окремо взятий український будинок, - каже Тетяна Гура. - Для батьків є кілька обов'язкових правил. Перше з них - ні в якому разі самим не говорити з дитиною по-англійськи. Також і няньці не рекомендується практикувати з малюком свою українську. Інакше зникне необхідний ефект мотивації: дитина здогадається, що нема чого намагатися висловити думку іншою мовою, якщо всі і так чудово її розуміють.

Нянею може стати вчителька
Стати такою нянею може звичайний випускник іноземного факультету будь-якого вузу. Для цього їм необхідно мати досвід роботи догляду за дітьми.
- Білінгви володіють двома мовами як рідними, - каже Тетяна. - Для того щоб дотримати між ними баланс, дитина не повинна проводити більше часу з нянею, ніж з батьками. Через рік кількість часу няні можна буде скоротити, але мову потрібно постійно підтримувати - за допомогою англійських мультфільмів, комп'ютерних навчальних програм, читання книжок, живого спілкування.

Не усі радять вчити дітей англійської
Проте не усі фахівці погоджуються, що такі заняття корисні для дитини. Психолог Ірина Карпенко каже, що ранній білінгвізм перевантажує незміцнілу психіку дитини.
- Мінімальний вік, коли потрібно учити дитину іноземним мовам – п’ять-сім років, - каже психолог. - Тобто не раніше, ніж дитина впевнено заговорить рідною мовою. Вже доведено, що дитина, яку намагаються відразу з народження вчити двом і більше мовам, починає говорити пізніше своїх однолітків. Але у будь-якому випадку вчити дітей потрібно граючись.

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Чир Соломія

    дієві поради, як вивчити іноземну мову, є також у №10 психологічного журналу "Експеримент"
  • Maria Kalinichenko

    Хорошим варіантом є записати дитину на курси або водити до репетитора, але можна спробувати й інші варіанти. Ми, наприклад, для сина виписуємо журнал Пізнайко, він виходить 3 різними мовами, в тому числі і англійською,а також є в різних вікових категоріях (рівень англійської відповідає віку). Також в ньому багато ігор та завдань на розвиток логіки у дитини.
  • Proft Van

    Цікава стратегія вивчення. Їх насправді безліч і всі вони ефективні, якщо їх поєднувати між собою. Наприклад прослуховування аудіо записів з вивченням діалогів. Самостійне вивчення з навчанням на спец. курсах http://anglik.com.ua/ceny/ де працюють професіонали. Так можливо якісно вичити будь- яку мову

  • Alexander Tylyshchak

    У мене пятирічна донька теж. Стараю вчити ангійський термін асоціюючи з образом предмету, як дочку навчали в шкоі дошкільного розвитку, а не згадування терміну рідною мовою а потім переклад, як фактично навчали мене. Писав сайт для дочки може ще комусь пригодиться.

    http://srenglish.ucoz.ua/

    До сайтів приєднино звукові файли що озвучують англійський термін предмету образ якого представлено.

Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення? 17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up