На фестивалі садівників вінницькі юннати презентували унікальний банан бідняка «пау-пау», що лікує від раку

На фестивалі садівників вінницькі юннати презентували унікальний банан бідняка «пау-пау», що лікує від раку

Сьогодні, 30 листопада, на Вінницькій станції юннатів відбувся обласний дитячий фестиваль «Юннатівські сади Вінниччини – тобі, Україно». Він був етапом відбору на Всеукраїнський фестиваль «Україна-сад», який пройде в 2017 році.  

На урочистому відкритті виступила директор Вінницької станції юннатів Ольга Драгомирецька. Вона звернула увагу, що обласний фестиваль юних садівників відбувається вже втретє і постійно набирає популярність. Аспірант кафедри садово-паркового господарства, садівництва та виноградарства Вінницького національного аграрного університету Галина Литвинюк розповіла про перспективи та сучасний стан садівництва в регіоні. А вихованці гуртка «Юні садівники» Вінницької станції юннатів привітали гостей номерами художньої самодіяльності.    

У фестивалі взяли участь 18 учасників з 12 районів. Програма складалася з трьох розділів: виставки-презентації роботи школярів на навчально-дослідних ділянках, науково-практичної-конференції (з плодівництва та ягідництва) та Семиренківських читань за участі юних дослідників, вихованців Малої академії наук і науковців з ВНАУ.

На виставці було представлено чимало незвичних для нашого регіону плодів. Приміром, це хурма, їстівний каштан, китайський фінік (зізіфус) і ківі, акліматизовані до умов Центральної  України.

Відео дня

– Хурму та ківі наші юннати вирощують не в теплиці, а просто неба, на навчально-дослідній ділянці. Хоча в цьому плані не все вдається. Приміром, їстівний каштан поки що у нас не дозріває до повної готовності, – сказав координатор фестивалю, завідуючий відділом біології та сільського господарства Вінницької станції юннатів, керівник гуртка юних садівників, учасник АТО Павло Мигун.

Окрасою виставки була насичена експозиція вінницьких юннатів. Її автори особливу увагу звернули на банан бідняка «пау-пау» (азімину). Плоди цієї рослини, схожої на пальму, мають антиракові властивості.

– Ацетогенін, що у великих кількостях міститься в азімині, пригнічує ріст ракових клітин, сприяє зупинці росту існуючих пухлин. Це може принести успіх тоді, коли не допомагає хіміотерапія, – відзначила завідуюча лабораторією тепличного господарства Вінницької станції юннатів Тетяна Слободяник.

Допомагала фахівцям вирощувати банан «пау-пау» в теплиці 11-річна вихованка гуртку «Рослинники закритого грунту» Ольга Мушинська. Дівчинка каже, що це можна робити навіть і вдома, на підвіконні.   

14-річна Мирослава Мартиняк з с. Тарасівка (Жмеринський район) привезла до Вінниці яблука, груші і виноград, вирощені разом з товаришами.

– Ми вирощуємо все в шкільному садку без використання хімікатів. Тобто це екологічна чиста продукція. Плодовим деревам і садам присвячена й моя науково-дослідницька робота, – сказала Мирослава Мартиняк.

14-річна Юлія Довгань з с Клембівка (Ямпільський район) також привезла плоди садів.

– Смачні яблука вирощуємо за допомогою вчителів і керівників гуртків. Всі вони йдуть до шкільної їдальні, – розповіла Юлія Довгань. 

В підсумку Гран-Прі отримала виставка вихованців гуртка юних садівників Вінницької станції юннатів, а перше місце посіла школа с. Кузьминці (Гайсинський район). В секції «Плодівництво» не було рівних Анастасії Шпирко (Тростянецький район), яка вивчала вплив мінеральних і органічних добрив на урожайність яблунь. А в секції «Ягідництво» перемогла учениця Вінницької гімназії № 1 Тетяна Шарко, яка займалася сортовивченням винограду в умовах Ямпільського району. 

Previous Next
           

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
18:06 На Нечая зловили водія, який керував автомобілем під дією амфетаміну 17:10 Масштабне підпільне виробництво алкоголю: оголосили підозру 17-тьом ділкам photo_camera 17:05 Колись він був дерев’яним і платним. Історія центрального вінницького мосту photo_camera 16:27 У «Пироговці» за добу провели три трансплантації нирок та операцію на серці photo_camera Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 16:21 Суїцидальні думки у дітей: як їх розпізнати та обговорити з дитиною 15:56 Головнокомандувач ЗСУ особисто вручив орден військовому з Вінниці photo_camera 15:15 Отримав поранення під Ізюмом та в Бахмуті. Історія бійця з позивним «Лєба» photo_camera 14:09 П'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП на Келецькій photo_camera 13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up