Уляна Супрун: тест-смужки для аналізу на наркотики не дають достовірних результатів

Уляна Супрун: тест-смужки для аналізу на наркотики не дають достовірних результатів
Скріншот з відео патрульної поліції
  • Виконуюча обов’язки міністра охорони здоров’я України Уляна Супрун розповіла про те, які способи аналізів на вміст наркотиків у людини є достовірними.
  • Спосіб, яким користуються, зокрема, вінницькі наркологи, посадовиця назвала не надто точним.

У четвер, 4 квітня, на facebook-сторінці Уляни Супрун з’явився пост про методи, якими користуються лікарі для того, щоб визначити чи є в організмі людини наркотики. Виконуюча обов’язки міністра пише, що для ґрунтовного аналізу необхідне спеціальне обладнання. А процес аналізу може займати період у кілька днів.

Достовірним методом дослідження Супрун назвала хромато-масс-спектометрію.

«Все інше, наприклад тест-полоски, що обіцяють результат за 15 хвилин, не є достовірним показником», — пише посадовиця.

Відео дня

Супрун написала про те, скільки часу наркотичні речовини зберігаються в організмі людини.

  • У сечі:

Алкоголь 10–12 годин

Амфетамін, метамфетамін: протягом 2–5 днів

Канабіс: від 1 до 30 днів

Барбітурати: до 7 днів

Кокаїн: від 1 до 3 днів

Опіати як кодеїн, морфін та героїн від 2 до 5 днів

  • У крові:

Алкоголь 24 години

Амфетаміни: 10–14 годин

Метамфетамін: 24 години

Барбітурати: 1–2 дні

Канабіс: 6–24 години

Кокаїн: 12–24 години

Кодеїн: 6–12 годин

ЛСД: 0–3 години

  • У волоссі сліди наркотичних речовин з’являються після одного тижня від часу вживання. Але зберігаються там дуже довго — до 90 днів та навіть більше. Волосся зростає зі швидкістю приблизно 1 см на місяць, тому в залежності від його довжини можна визначити вживання наркотиків протягом останніх місяців.

  • У нігтях сліди наркотичних речовин можуть залишатися протягом тривалого часу — від 3 до 5 місяців у нігтях на руках та від 8 до 14 місяців у нігтях на ногах.

Нагадаємо, у вінницькому обласному наркодиспансері лікарі саме за допомогою тест-смужок аналізують чи є водій «під кайфом». До смужок додають опис клінічної картини — те, як людина себе поводить, чи є в неї ознаки нетверезого стану.

Ми писали про це в матеріалі «Не ті докази. Вінницькі судді не вірять висновкам лікарів у справах нарко-водіїв».

Головний лікар наркодиспансеру Павло Слободянюк говорив, що хроматограф info коштує близько мільйона гривень. Крім того, що він дороговартісний, потребує ще спеціальних знань та грошей для обслуговування.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (3)
  • Oleksandr Stoliarov

    Тести взагалі є незаконними і на їх підставі не можна складати протоколи і притягувати людей до відповідальності. Навіть бабки на закупівлю виділяти - незаконно!
    Панасенко, пам"ятаєш як я під твоїми публікаціями коментував, з приводу цих тестів? Ти ж браво писав як картонні мусора жалілися, що тестів не вистачає і що вони їх купують за свої бабки.
    Аналізу та розкладів від тебе про їх незаконність не було, що вказує на твою прихильність до мусорів і твій непрофесіоналізм.
    А тут ти рерайтиш допис упоротої Супрун. Хоча вона частково права. Але тести не лише неефективні, але й незаконні.
    Може дослідиш тему і напишеш про це, хай люди знають? Заодно і сам дізнаєшся ;)
    До речі, а чому під публікацію про хроматограф коменти пропали і вимкнені? А, Панасюк? Ц-ц-ц-ц

    Антон reply Oleksandr Stoliarov

    Столярчук, ти самий повний довбоиоб, шо ти вже ліпиш? Шо вже тобі там незаконно!? Ти пропонуєш шоб наркомани їздили і їх ніхто не перевіряв? Ти шо член спілки наркоманів, шо так захищає їх?  Ти обіженка! Проснись. Ти вже замахав всіх своєю єресю. #столярчукобіженийдаішниками
  • Сепар Торонтуй

    Кому знать как не ей.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up