Поліція поновила справу ДТП, де загинули четверо людей. Для повторної експертизи

Поліція поновила справу ДТП, де загинули четверо людей. Для повторної експертизи

У аварії, що сталася понад шість місяців тому, загинуло четверо молодих вінничан. Вижила тільки одна дівчина — сестра однієї з загиблих. Слідчі вже закрили справу...і відкрили знову. Призначили повторну експертизу. Чому?

У кінці травня 2016 року, на вулиці Брацлавській, близько четвертої ранку, сталася аварія, у якій загинули четверо молодих людей: дві дівчини і два хлопця. Загиблі Діана Арович та Оля Петренко, обом було по 23 роки, працювали експертом та слідчим у вінницькій поліції.

Водій Андрій Дроздовський та Володимир Завальнюк дружили ще зі школи. Хлопцям було по 29 років. Дівчина, яка вижила — сестра загиблої Діани: 21-річна Олеся Арович. Іномарка «БМВ-525» на великій швидкості в’їхала у зад «ВАЗу» служби таксі, а потім врізалася у стіну магазину.

У редакцію звернувся брат загиблого водія BMW Роман Дроздовський з другом родини Андрієм. Вони розповіли, що вінницька поліція поспішно закрила розслідування трагічної аварії біля в’язниці. Але суд, після клопотання сторони потерпілих, змусив слідчих знову відкрити справу.

Відео дня

Восени журналіст RIA зробив офіційний запит до обласної поліції, у якому попросив розповісти про стан розслідування ДТП. Відповідь надійшла 23 листопада. Поліцейські написали, що у крові водія BMW Андрія Дроздовського, а також пасажирів, що знаходилися у салоні, експертиза виявила алкоголь. Також розслідування показало, що водій значно перевищив швидкість, через що і сталося ДТП. Справа була закрита у зв'язку з загибеллю підозрюваного.

Новину про це Роман прочитав на сайті 20minut.ua. Тому і прийшов у редакцію, щоб розповісти деталі.

Чому справу відкрили знову

У той же день, коли справа була закрита, 17 листопада, суд зобов’язав слідчих поновити розслідування та провести повторну експертизу. Клопотання про це зробила сторона потерпілих.

Ось чому справу відкрили знову (відповідно до клопотання, яке подавав адвокат до суду):

— Слідчий не надав експерту схему розташування дорожніх знаків. І той робив експертизу, виходячи з того, що це були рівноцінні дороги.

— Експерт не врахував стан дорожнього покриття.

— Швидкість вираховували, переглядаючи відео з камер, що знаходилися на будівлі Адміністративного суду. Ці камери знаходяться «під кутом». І у висновку було вказано, що швидкість 138,9 км/год є «ймовірною».

— У не встановлена відстань між автомобілями їхніми машинами, в момент виїзду ВАЗу на вулицю Брацлавська.

Що кажуть Дроздовські

Брат загиблого водія BMW Роман Дроздовський каже, родина до останнього не вірила у те, що Андрій міг сісти п’яним за кермо. А винним у аварії вважають таксиста.

Брат загиблого Андрія - Роман Дроздовський

— Одразу після аварії ми займалися похоронами, поминками, і за ходом слідства нікому було слідкувати, — говорить Роман. — Сподівалися на чесне розслідування. Але нас довго не допускали до матеріалів справи, посилаючись на те, що слідчий то на лікарняному, то у відпустці, то щось ще. Потім ми підписали договір з батьками Олі Петренко, які вже є потерпілими, і нас ознайомили з матеріалами слідства та результатами експертизи. У ній, на нашу думку, є велика кількість помилок.

Дроздовські вважають, що на відміну, від водія «ВАЗу», Андрій вжив усіх можливих заходів для уникнення зіткнення.

Перехрестя Некрасова - Брацлавська

— Таксист, виїжджаючи, зайняв обидві смуги руху, — каже Роман. — Тому BMW просто не міг його об’їхати. Так, скоріше за все перевищення швидкості було, але Андрій їхав максимум 90-100 км/год. Експерт має об’єктивно розглянути обставини ДТП та дати висновок, хто з учасників аварії має більшу міру вини: водій «ВАЗу», який виїхав на головну дорогу, порушуючи вимоги знаку, чи водій BMW, який перевищив швидкість.

Також родина Дроздовськх вбачає порушення зі сторони слідства у тому, що поліція винесла підозру загиблому Андрію.

Версія таксиста

Журналіст RIA одразу після ДТП знайшов таксиста, який був учасником тої страшної аварії. Ось що він розповів:

— Я віз пасажира з Академіка Янгеля на Блюхера, — каже Руслан Коломієць. Призупинився на розі вулиць Некрасова та Брацлавської. Переконавшись, що перешкод для руху немає, я повернув наліво. Проїхав ще метрів 30 на швидкості до 40 км. І тут мене зачепила ця BMW... Наступної миті я бачу, як вона вилітає на іншу сторону та врізається у магазин «Лакомка». Я не можу точно сказати, з якою швидкістю він рухався, але думаю, що це було приблизно 170 кілометрів.

У присутності слідчого він продув «Драгер» на вміст алкоголю. Тест показав, що чоловік тверезий. Пасажир, якого він віз, утік.

«Суд пішов назустріч потерпілим»

Анна Олійник, прес-офіцер обласної поліції

— Справу справді відкрито повторно. Про це висловила клопотання сторона потерпілих. Вони хотіли проведення повторної автотехнічної експертизи. Вона буде зроблена у Харкові. Скільки це займе часу, важко сказати. Можливо, навіть більше місяця.

 

 

«Хочу поглянути у очі тому таксисту»

Олеся Арович, дівчина, яка вижила

— Після аварії я довго лежала у лікарні. У мене були шийний та спинний переломи. Зламані ребра. Голова вся побита. Розрив печінки у двох місцях. Заново вчилася ходити. Зараз уже трохи краще.

Зі мною жодного разу не розмовляв слідчий. Про хід справи мені розповідала подруга. Я погано пам’ятаю події тієї ночі. Знаю, що моя сестра Діана не була знайома з тими хлопцями. Так само і я. Один з хлопців був знайомий Олі Петренко. Вони запропонували підвезти нас додому. Як сталася аварія я не пам’ятаю.

Мені говорили, що мене мають викликати на суд. Але цього не сталося. Я просто хотіла подивитися в очі тому таксисту. Він навіть не підійшов, не вибачився, що опинився у тому місці у той час.

 

«Загиблому можна винести підозру»

Олександр Сарафанюк, адвокат

— Слідчий має право повідомлювати про підозру людині, яка загинула. Випадки повідомлення про підозру передбачені ст. 276 КПК України, один з них наявність достатніх доказів для підозри особи у вчиненні кримінального правопорушення. Але, кримінальне провадження в подальшому закривається на підставі п. 5 ч. 1 ст. 284 КПК України, якщо помер підозрюваний, обвинувачений, крім випадків, якщо провадження є необхідним для реабілітації померлого. Тобто, слідчий повинен повідомити про підозру, в цьому випадку дорослому члену сім'ї підозрюваного, а потім прокурор приймає постанову про закриття кримінального провадження щодо підозрюваного.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (50)
  • Anonymous

    Алкоголь в крови нашли. Но вот родственники не верят что он мог сесть за руль выпившим. И фсе. Уже эксперты купленные и непрофесиональные, и ехал он не 120 а всего лишь 118, и 20летние непонятно кто по образованию лучше разбираются в судебной криминалистике. Вот так и живем.
  • Загурський Дмитро

    Навіщо відновлювати справу і ще раз виставляти на показ  провину загиблого водія BMW !?  Алкоголь в крові знайшли, перевищення швидкості доведено, ще треба щоб таксист вибачився, що опинився не тому місці і не в той час !!! Цирк

    Anonymous reply Загурський Дмитро

    провина обох.
  • crow

    "Так, скоріше за все перевищення швидкості було, але Андрій їхав максимум 90-100 км/год"

    Аргумент 10 з 10.

    "Так, він злочинець, але лише трішки".

    У місті можна лише 60км. Усе, що більеше - розстріл. Або намотатися на стовп (стіну) як герой даної статті.
  • Юрий Гончеренко

    посадить тебя на детектор лжи и сама сядешь за дачу ложных показаний.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
13:17 Знаний футболіст підтримав Ромчика, який дивом вижив після обстрілу по Вінниці photo_camera 12:42 Чи можна отримати відстрочку від мобілізації, якщо близький родич загинув чи зник безвісти? 11:42 За розстріл поліцейських розшукують військових батька та сина. Відео з нагрудної камери копа play_circle_filled 10:58 На фронті відбулося більше ста зіткнень: Генштаб розповів, де вчора було «гаряче» Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 09:30 Шукають двох чоловіків на темно-зеленій Suzuki, які вночі розстріляли поліцейських на Вінниччині play_circle_filled photo_camera 09:16 Ціною свого життя врятував пораненого побратима. Вінниця прощається з Олександром Яремчуком 08:24 Сьогодні вітаємо Олександра та Гаврила. Історія, заборони та прикмети 20 квітня 21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук play_circle_filled 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up