Погляд у рік, що закінчився. Чим 2018-й запам’ятався автомобілістам

Погляд у рік, що закінчився. Чим 2018-й запам’ятався автомобілістам
  • П’ять змін у стосунках держави та українських автомобілістів.

Часто здається, що навколо нічого не змінюється, таке відчуття «добре там, де нас немає». Але чи дійсно автомобільне життя в Україні завмерло на якийсь паузі, і з року в рік все залишається незмінним? Щоб перевірити цю думку, журналісти auto.ria «перемотати» події року, що минув і згадати ключові моменти, які стосувалися українських автомобілістів.

Швидкість в містах до 50 км/год

Почався 2018 й, як і належить, прямо з 0 годин 0 хвилин 1 січня з введення нових правил по швидкості: в населених пунктах почав діяти європейський ліміт в 50 км/год. Інша справа, що не всі водії одразу почали його дотримуватися, хоча згодом все-таки почали. Ну або платили штрафи. Втім, це тема для іншої події, про який далі.

Введення контролю швидкості на дорогах

Патрульна поліція отримала в своє розпорядження лазерні вимірювачі швидкості TruCAM. «Девайси» не самі нові, і їм довелося кілька років пролежати на складах, а потім пройти повторні перевірки. Однак, такі прилади досі є актуальними, в тому числі ними користуються і в Європі.

Відео дня

Читайте також:

Зміна правил розмитнення

Рух «євроблях» зробив свою справу: держава пішла на те, щоб на постійній основі переписати частини Митного і Податкового кодексів. А ще ряд суміжних законів, які стосуються правил ввезення та розмитнення легкових автомобілів.

Раніше діючі табличні ставки акцизів замінені на формулу, мінімальним «прохідним» Екостандарт став «Євро-2», що дозволяє ввозити легковика від 1995 року випуску; ослабили податковий тиск на переобладнання автомобілів з вантажних в легкові.

Разом з цими змінами, встановлено кілька обмежень. Наприклад, припинено ввезення нових «євроблях» за допомогою іноземців-«верблюдів». Встановлено термін, в який всі машини на єврономерах повинні бути легалізовані, або ж їх водії зустрінуться з дуже жорсткими санкціями - штрафами і навіть конфіскаціями автомобілів.

Інспектори з паркування і «листи щастя»

Для наведення порядку з паркуванням, особливо в центральних частинах великих міст, на законодавчому рівні була створена можливість для місцевих органів влади наймати інспекторів з паркування.

Вони, без участі поліції, мають право виносити постанови за певні порушення, і навіть здійснювати евакуацію машин на штрафмайданчик. Також реалізована можливість заочного залучення до відповідальності порушників (або власників авто) за допомогою засобів автофіксації.

Однак на практиці, з кількох причин, весь механізм не зміг вийти на максимальні оберти відразу після старту. Щось не встиг «дописати» Кабмін, десь не зорієнтувалися на місцях, десь адвокати знайшли нові «дірки», які знову ж таки, треба «латати».

Поки караванів з евакуаторів немає, як і інспекторів з фотокамерами, - але це тільки «поки». Після залагодження всіх неузгодженостей нові правила притягнення до відповідальності за порушення правил парковки таки запрацюють. Напевно, вже в наступному році.

Продовження пільг на електромобілі

За 2018 рік було імпортовано електричних авто втричі більше, ніж за весь 2017-й, а сумарна кількість зареєстрованих в Україні електрокарів зросла вдвічі. Разом з цим відкрилося чимало спеціалізованих автосалонів і СТО, офіційні дилери почали продаж деяких моделей електромобілів, помітно розширилася мережа зарядних станцій. Те, про що вчора говорили як про далеке майбутнє, сьогодні стає повсякденним явищем.

Якби не «нульова розмитнення», яка діяла протягом 2018 го року на електромобілі, то навряд чи їх купували б так активно. Адже різниця у фінальній вартості в більш ніж 30% - це вагомий аргумент.

Однак пільги продовжили ще на кілька років, до кінця 2022. Мито і ПДВ при імпорті легкових електромобілів стягуватися не буде, залишиться лише акциз (1 євро за 1 кВт * год ємності АКБ) і збір за першу реєстрацію.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Oleksandr Stoliarov

    Фейспалм на обличчі, коли журналіст пише, а тобі соромно.
    1. Про обмеження швидкості 50км/год - в Україні відсутні системи автоматичної фіксації швидкості, а отже всі  стягнення - незаконні.
    2. Про Труками - ці прилади не відносяться до систем з автоматичною фіксацією, отже всі стягнення виписані на підставі його показників - незаконні.
    3. Про правила розмитнення - журналіст, не плутай розмитнення та акциз. Основні і суттєві зміни стосуються акцизу
    4. Про листи щастя - Конституційний суд давно вказав, що вони незаконні, ст.61,62 Конституції і рішення http://zakon3.rada.gov.ua/laws/show/v023p710-10
    5. Ну хоч про електромобілі коректно написав.
    Панасенко, голова журналістові потрібна щоб думати та аналізувати, а не писати діч, щоб люди у неї вірили

  • Юрий Бондарук

    чим? Ментовським бєспредєлом, тупістю і незнанням ПДР патрульними! На фоні цього ХОРОШІ І ПРАВИЛЬНІ вчинки їх знецінюються! Чистіть свої ряди в 2019 му!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи 20:17 У Козятині чоловік осквернив Меморіал полеглим воїнам 19:46 Під час спільного застілля донька побила батька сокирою 19:15 Екстремальна їзда на даху Range Rover: як поліція покарала «каскадерів» photo_camera 18:27 «Патрульний мало не зашпортнувся з TruСАМ у руках». За що поліцейські покарали подружжя військових офіцерів? 18:21 До яких лікарів можна звернутися без електронного направлення?
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up