На машині в’їхали в яму чи відкритий люк? Читайте про те, як довести провину дорожників

На машині в’їхали в яму чи відкритий люк? Читайте про те, як довести провину дорожників
  • Поради про те, що робити, коли аварія сталася з провини дорожніх служб, давав автоексперт Володимир Караваєв.
  • Нагадуємо про них у цьому матеріалі.

Вінничанин Петро зателефонував у редакцію та розповів про те, як увечері 26 січня його автомобіль опинився колесом у відкритому люці. Йшов сніг, оглядовість була поганою. Чоловік їхав по вулиці Замостянській, що ремонтується.

— Я пам’ятаю, що в цьому місці завжди можна було розвернутися, — розповідає чоловік. — Знаків про заборону повороту не було. Я завернув і опинився колесом у відкритому люці. Снігу було по коліна. Якщо б туда впала людина, наслідки могли б набагато гіршими, ніж пошкоджений автомобіль.

Відео дня

Петро говорить, що одразу викликав поліцію на місце пригоди. Хотів, щоб поліцейські склали протокол на утримувачів шляхової мережі. Правоохоронці, у свою чергу, викликали комунальників. Чоловік каже, ті почали розповідати, щось про те, що в цьому місці не можна повертати, бо проектом передбачено, що там більше розвороту не буде.

— Закінчилося все тим, що ніяких адмінматеріалів не складали ані на мене, ані на комунальників, — каже Петро. — Підкреслюю, що знаків про заборону розвороту там не було. А після моєї аварії цей люк огородили невеликою дерев’яною конструкцією.

Фото надав водій

Водій каже, що не збирається судитися за відшкодування за ремонт автомобіля, бо ж ніяких протоколів поліцейські не складали.

Фото відкритого люка надав водій

Що робити, якщо потрапили в ДТП із вини дорожніх служб

Викликати поліцію і скласти протокол

  • Якщо ваш автомобіль став учасником аварії, бо його занесло на слизькій дорозі або потрапив у яму, перше, що потрібно зробити — викликати поліцію. Вони мають оформити матеріали на представника дорожньо-експлуатаційної служби.

  • У момент виклику поліції вкажіть — у результаті ДТП транспортний засіб отримав пошкодження (лопнула шина, розбитий диск тощо) саме через поганий стан дороги.

  • Вимагайте, щоб поліцейські викликали на місце представника автодору чи іншого власника вуличної мережі. Його участь потрібна в складанні акту обстеження ділянки дороги.

Фотографуйте та знімайте відео

  • До моменту прибуття поліції на місце ДТП час не втрачайте — фіксуйте всіма доступними методами найдрібніші подробиці дорожньої обстановки: стан дорожньої розмітки та знаків, покриття; наявність або відсутність спеціальних огороджень у районі ями, розміри самої ями та рівень її видимості. Важливо також знати, чи нормальна оглядовість дороги, чи освітлена вона. Усі відзняті матеріали, навіть на мобільний телефон, стануть доказами в суді.

  • Також самостійно складіть акт обстеження місця аварії. Його можна писати в довільній формі, але мають бути свідки. Укажіть дату й місце його складання, список присутніх свідків, спитайте їхні номери телефонів та адреси. Запишіть усе побачене на дорозі. Не соромтеся залучати для складання акту випадкових перехожих або інших водіїв. Адже на вашому місці міг опинитися кожен із них.

Якщо дорожники не приїхали?

  • Що буде, якщо представник утримувача дороги не приїхав на місце аварії й поліцейський не зміг скласти на нього протокол? Нічого страшного, зробити він це зможе й пізніше. Головне, щоб був складений акт обстеження ділянки дороги, і в оформлених матеріалах були зафіксовані докази відсутності вини водія.

  • Навіть якщо поліцейський склав протокол на вас, то ви ще можете довести свою правоту в суді. Головне, щоб ви мали докази: фото, відео та акт огляду дороги. Суд може змінити статус водія з обвинуваченого на потерпілого.

Читайте також:

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (2)
  • Оксана Ксю

    Тоже мне лайфхак ! Мой сын осенью попал в люк . Дело в суде , со всеми фото и видео . Экспертиза есть , что не имел технической возможности . Дело за малым - примет ли решение суд не в пользу дорожников-тепловиков !!
  • З.А.Глядач

    Влетів у люк? А очі твої де були,у дупі? Тим більше,навіщо їхати там де "снігу по коліна"?
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 Створимо живий коридор для Героя! До Вінниці «на щиті» повертається Олександр Яремчук 20:14 Орденом нагородили молодого бойового медика Нацгвардії Богдана Гижу з Козятина 20:02 «Він навчив мене бути щасливою, але не сказав, як жити без нього». Розповідь дружини полеглого бійця 19:33 Дев'ять днів у Вінниці за рядом адрес не буде газу. Список будинків Від читача 19:06 Молодь Вінниччини ярмаркувала у Хмельницькому 19:25 Онови дані в ТЦК або станеш ухилянтом. До чого ще зобовʼязує новий закон про мобілізацію? 18:02 На Вінниччині вирує негода: рятувальники прибирають повалені вітром дерева photo_camera 18:00 Кращі клінінгові компанії та хімчистки Вінниці: де і як замовити? (партнерський проєкт) 17:01 Справа на мільйон. Заступника мера Гнівані знову звинувачують у розкраданні бюджетних коштів 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 20 та 21 квітня 15:31 У Вінниці на «зебрі» Volkswagen збив пенсіонерку. Жінка у лікарні 15:19 Браконьєр на Вінниччині наловив риби на 117 тисяч гривень photo_camera 14:04 Через два роки вінницькі ліцеї перероблять у гімназії та школи. Пояснюємо рішення виконкому 13:13 Обгін по зустрічній закінчився автотрощею. Постраждала 13-річна дівчинка photo_camera 12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up