«Дєвушка, можна машинку» Вінницькі таксисти обіцяють перейти на українську

«Дєвушка, можна машинку» Вінницькі таксисти обіцяють перейти на українську
  • Вінницьких перевізників збирали за круглим столом щоб обговорити сервіс українською мовою.
  • Перевірили на україномовність диспетчерів двох служб та пропонували встановити українські мелодії для очікування оператора.
  • Мобільні додатки служб таксі не випробували, бо в організатора круглого столу телефон був на російській мові.

Сьогодні, 26 квітня, вінницькі перевізники збирались за круглим столом щоб обговорити надання послуг українською мовою. Раніше, 21 лютого, вінницькі активісти розіслали їм листи з підписами 20 громадських організацій у рамках програми «Розмовляй українською, або мовчи» з проханням обслуговувати клієнтів на українській мові.

За словами організатора круглого столу Павла Власюка, на обговорення зібрались близько 60 % усіх вінницьких перевізників.

Відео дня

— Ми перевіряли служби таксі на мову якою вони говорять, — розповідає Павло Власюк. — Це відбувається так: телефонуєш у службу і диспетчер тобі одразу каже «Здраствуйте». Не «Доброго дня» чи «Доброго вечора», а одразу вітаються російською мовою. Якщо ж продовжуєш розмовляли українською диспетчери переходять. Хочеться щоб вони більше розмовляли на українській і популяризували рідну мову враховуючи нинішній стан у нас в країні.

За словами представника служби «Магніт» Олега Гулько, громадські організації бачать ситуацію з однієї сторони, а перевізники з іншої.

— 90 % людей, які нам телефонують говорять російською, — каже Олег Гулько. — Крім того існує така проблема як назви вулиць. До нових вулиць люди якось звикли, але старі вулиці називають російською. Тому диспетчер трохи збивається. Коли починають говорити російською, він теж переходить на російську.

За словами Олега Гулько, якщо пасажир розмовляє російською з ним розмовляють російською, якщо українською — на українській.

— Тут є дуже цікава штука: коли люди телефонують у таксі і їх вітають, навіть на українській мові, перше слово з якого вони починають розмовляти це «Дєвушка», — розповідає технічний директор «Вік Тайм«Іван Абрамовський. — «Дєвушка, будьте добры машинку», «можна машинку» — це те, що чують оператори коли приймають замовлення.


Під час круглого столу обговорювали також заміну музики очікування оператора на українську та мобільні додатки. Організатор круглого столу Олег Власюк спробував перевірити один з таких додатків, але нічого не вийшло. У нього на телефоні стояла російська мова замість української, а додаток виявився адаптивним.

На завершення перевізники підписали резоцюція та отримали подяками "за гідну реалізацію мовних прав споживачів при обслуговуванні клієнтів".

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (36)
  • Сергей Сторожук

    А мені ПОХ як вона відповість особливо після 10 кругу дзвінків з відсутністю машин.
  • Алекс

    Кугутам все неймется, то им названия улиц не те, то диспетчеры не на том языке разговаривают.. Може пора вйо.. в родную гуцульщину/лемкивщину? Там не улиц нет не таксистов (зачем они в горах / полонинах)
  • Волощук Валера

    Ну да, совсем другое дело услашть на том конце : "Вибачте, але у нас немає вільних машин" )))
  • Игорь

    На завершення перевізники підписали резоцюція та отримали подяками "за гідну реалізацію мовних прав споживачів при обслуговуванні клієнтів".

    А эта выдержка из статьи на какой мове? похоже на українську c грузинским акцентом. Вот где справжня мова товарисчи...

    Пупкин Вася reply Игорь

    Рогули , сэр ! )
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:24 До Небесного легіону приєднався Віталій Лукіянчук з Сальника 16:23 Внаслідок нічної атаки на Вінниччині є пошкодження енергетичної інфраструктури 16:00 Афіша Вінниці. Де і як відпочити дітям і дорослим на вихідних 30 та 31 березня 15:19 Вінничанину загрожує штраф за засмічення берега річки Дьогтянець play_circle_filled Від читача 13:19 «Мистецтво вільних людей»: на Вінниччині проведуть безкоштовний майстер-клас із петриківського розпису для дітей та дорослих 15:15 Porsche, Mercedes, Range Rover: як виглядають та скільки коштують найдорожчі автівки Вінниці photo_camera 14:24 У поліції показали уламки ворожого дрона, що вибухнув біля будинку на Вінниччині photo_camera 14:11 Поранених воїнів із порушенням зору у Вінниці запрошують на безкоштовні тренування із дзюдо 13:21 На блок-посту в Гайсині затримали водія, у якого було 150 патронів photo_camera 13:00 Цех 9, Токайо, Етно чари - нові заклади, що відкрились у Вінниці в 2023 (партнерський проєкт) 12:19 У Вінниці зіткнулись три автівки, постраждали водії та дворічна дитина photo_camera 11:50 Запрошуємо на відкриття персональної виставки керамічних робіт ветерана Івана Шостака 11:17 Без води та світла. Де у Вінниці 29 березня відключатимуть послуги 11:00 Чому вивчати англійську з дитинства актуально як ніколи (Новини компаній) 10:36 В останню путь проводжатимуть вінничанина Романа Стрільчука 10:12 Минулої ночі ворог застосував 99 засобів повітряного нападу: деталі нічної атаки 08:53 Ворожий безпілотник здетонував біля житлового будинку на Вінниччині 08:30 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають День фокусника. Історія, заборони та прикмети 29 березня 21:11 В Україні планують закрити майже всі сільські школи
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up