Скільки зараз коштує зібрати школяра до школи

Скільки зараз коштує зібрати школяра до школи
На початку навчального року батьки традиційно підраховують «втрати», нанесені їхньому гаманцю. А якщо у сім’ї кілька учнів, то сума збільшується в рази. Ми вирішили підрахувати скільки грошей доводиться витрачати на збори школяриків.

Для когось шкільна пора – свято, а для інших – це «ходіння по муках». Однак, більшість дітей дуже радіють вибираючи новий одяг, зошит, щоденник, портфель разом з батьками. Це дає їм можливість відчути себе дорослими.

У деяких навчальних закладах форма є обов’язковою умовою. ЇЇ вартість від 300-500 гривень і вище. Речі на гуртових ринках або з минулих колекцій, звичайно, дешевші. (Це для тих, хто любить економити.) Краще мати одяг з натуральних тканин хоча б на 50%: бавовна, шерсть, льон. Ціна буде вища, але здоров’я дитини дорожче. Туфлі для дітей коштують від 250 до 1000 гривень.  Важливо, щоб вони були зручні та не ковзали по шкільній підлозі. Одяг для фізкультури: (взуття + костюм) вартує від 500 гривень.

Портфелі сьогодні хоч і лякають цінами (від 300 до 1000 гривень і вище), але на їхній якості економити не варто. Спинка має бути твердою, лямки широкі, щоб не врізалися в плечі. Добре, якщо є можливість змінювати довжину лямок, присутні світло-відбивні елементи, які згодяться у сутінках.

Відео дня

МОЗ України зазначає, що вага портфеля повинна становити 10% від ваги дитини. Враховуючи важкі підручники у твердих обкладинках, обід, спортивну форму, змінне взуття, та ін. Сам по собі ранець має важити не більше 500-700 грамів.

Деякі батьки, щоб уберегти дитину від зайвого навантаження, використовують електронних версій шкільних підручників.

Електронні версії можна знайти на багатьох сайтах, наприклад тут: http://schoolbooks.org.ua/, http://portfel.at.ua/, http://4book.org/uchebniki-ukraina

Підручники подані у форматах DjVu і PDF. Але не у всі можуть дозволити дитині купити планшет. Для економії можна купувати посібники в учнів старших класів за півціни.

Також варто згадати про різноманітне канцелярське приладдя. На перший час потрібно купити по 10 зошитів у лінійку та у клітинку, як мінімум. Тоненькі зошити коштують від 1,25 до 3грн. Грубі – від 6 до 16грн. Обкладинки – близько 50 копійок. Ручки у нас на будь-який смак від 1,50грн. Спеціалісти не радять купувати спеціальні ручки дітям, які пишуть лівою рукою. Адже у дорослому житті такої ручки може не бути під рукою. Простий олівець коштує 1,50 – 5 грн. Кольорові олівці – від 15 до 60грн. Фломастери – 24грн. Вартість гумки становить від 1,50 до 5грн. ЇЇ поверхня не повинна бути занадто гладкою. Коректор купувати теж не варто – не всі вчителі дозволяють ним користуватися. А деякі ще й можуть знизити оцінку за його використання. Лінійка коштує від 2 до 15грн. Краще обрати дерев’яну, з чіткими позначками.

Письмове приладдя зручно зберігати у пеналах. Пенал краще обрати м’який, на замочку. Твердий пенал швидко зламається, особливо, якщо ваша дитина – першокласник. Його вартість коливається від 20 до 120грн.

Ціни на набір для трудового навчання в молодших класах сьогодні приблизно такі: кольоровий папір від 3 до 20 грн., картон від 10 до 30 грн., стандартний альбом для малювання від 8 до 40 грн., клей та ножиці від 5грн, пластилін від 10грн. Занадто яскравий пластилін містить забагато «хімії» - купувати такий не варто.

Старшокласникам радимо купувати щоденники з корисною інформацією: формулами, таблицями, правилами, та ін. «Обличчя школяра» цього року коштує немало: від 16 до 90грн.

Наталя, мама першокласниці, поділилася своїм новим досвідом:

- Збираючи доньку до школи, грошей не шкодувала. Хоча й намагалася економити. Навіть страшно всі витрати підсумувати. На все необхідне разом пішло близько п’яти тисяч гривень. Не враховуючи зошити з друкованою основою та інші речі, що можуть знадобитися у навчанні.

 

Інна Барт,

В рамках проекту "Рівні можливості: Журналістика для всіх"

 

Коментарі (1)
  • Natali

    Дякую автору! Дуже корисна інформація!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука 10:30 Адреси, де у Вінниці 25 квітня тимчасово не буде світла чи води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up