Секс-бізнес криза не чіпає або Які вони, вінницькі проститутки

Секс-бізнес криза не чіпає або Які вони, вінницькі проститутки
Робітники комерційного сексу. Чому їх не прийнято називати робітницями? Бо серед майже тисячі вінницьких проституток – два десятки «хлопчиків». Найдосвідченішому 57 років. А найстаршій повії-жінці – 63 роки. На кожний товар є свій купець... І коли інфляція, клієнти не перестають з получки їздити на окружну. Бізнесмени, чиновники, міліціонери, АТОшники…

Скільки у Вінниці повій, хто вони, чому пішли в такий бізнес, розповіла Олена Бублич - координатор благодійної організації, яка захищає права робітників секс-бізнесу, «Ліга «Легалайф».

- Я сприймаю дівчат, не як повій. У першу чергу – вони люди. Але поважаю із них небагатьох, - говорить правозахисниця. – Поважаю тих, які пакують передачі на АТО, в госпіталі поранених відвідують і укомплектували 25 особистих аптечок для бійців. Але з їхніх клієнтів не поважаю нікого!

Олена Бублич розказала, що за 15 років правозахисної діяльності та контролю за станом здоров’я проституток, не перестає дивуватися безпечності чоловіків.

- Якщо клієнт хоче без презерватива, то насильно бере. Не задумується, що принесе додому жінці, дітям, - говорить вона. - Я вважаю так – інфікується чоловік, то сам винний. Це його проблема. А в чому дружина винна? Один шість років знав, що інфікувався, жінці своїй нічого не говорив – і вона померла.

Про хвороби жінок, які стоять на окружній, правозахисниця не хоче розповідати докладно, щоб не давати приводів клієнтам для шантажу. Разом із працівниками СНІД-центру вона регулярно обстежує повій, і говорить, що зараз із них 18% інфікованих різними хворобами.

- Є 33 захворювання, яким нахчати на презерватив. Сифіліс, це не хвороба. Він лікується. А от герпес, навіть лишаї – смертельно небезпечне, дуже болюче і не виліковується. Про це люди не знають, - каже Олена Бубулич.

Хлопчики-дівчатка
Майже тисяча проституток працює в місті Вінниця. На окружній заробляють або підробляють більшість із них. Інші – зустрічаються з клієнтами в місті, в кафе, саунах, готелях. У названій Оленою Бубулич кількості робітників комерційного сексу (таким терміном віднедавна прийнято називати людей, які продаються) тільки ті, яких вона помічала на «робочому місці» не менше трьох разів.

Ще два десятки чоловіків торгують собою. Ті що геї, зустрічаються з клієнтами в центральному парку. Інших підбирають як клієнти, так і клієнтки на окружній. Нерідко – дальнобійники шукають «хлопчиків».

- Хлопці заробляють гроші, вони все можуть, - сказала Олена, коли говорили про орієнтацію. – Тільки роки два, як вони почали іти на контакт. Раніше це була закрита група. Тепер можемо їх обстежити, переадресувати в лікарню чи до юриста.

На трасі працюють, ясне діло, заради грошей. Наркоманка роботи не знайде, та й яка з неї працівниця, а на дозу треба. Так само алкоголічка. Зате більшість повій – нормальні, якщо можна так сказати, жінки. Деякі з вищою освітою. Мають дітей. І окремі чоловіків навіть мають.

- Думаю, що чоловіки скоріше роблять вигляд, що не знають про роботу дружини, - каже Олена. – Але найтяжче бачити, що виходять студентки вишів. Ми ж розуміємо: раз вона на трасі, то не вчиться, а за навчання просто платить. Я б не хотіла, щоб мою дитину вчила така вчителька, чи лікувала така лікарка.

На любителя
Є серед проституток вісім дівчат з розумовими і фізичними вадами. Це випускниці інтернатів, які опинилися на вулиці після закінчення навчання без житла і пенсії.

- Про церебральний параліч чути страшно, а бачити тим більше, - говорить Олена Бубулич. – І скільки я спостерігаю, то чоловіків тягне на щось таке. Давай вагітних або з вадами. Не всім, звісно. Більшість дивляться, щоб доглянута була, чиста. А є, що їде і бере найстрашніше. Вони коштують однаково. Це, напевне, комплекс неповноцінності у тих чоловіків, тому й беруть за себе гіршу. Бояться під’їхати до дівки, яка стоїть вся така самодостатня, впевнена, зі знатним поглядом. Під’їжджає до цієї страшненької, щоб відчути себе королем ситуації.

Найстарша робітниця комерційного сексу – 63-річна пенсіонерка зі стажем на трасі в півжиття. Як вона виглядає, питаємо.

- На свої роки. Є 30-річні клієнти, які їздять тільки до неї. Ця жінка живе без чоловіка, але має дітей і онуків. Все життя робила для них. Зайвого собі ніколи не дозволила. Я її знаю з 99 року і інколи не бачила п’яною чи щоб на себе втрачала. Все додому несе.  

Побачити на трасі можна й зовсім юних дівчат. 15-річних, які приїжджають з села в училище і на вихідні виходять заробити гроші.

- Старші гонять їх, лякають, викликають мене. І я приїжджаю: «Де ти вчишся? Зараз міліція приїде!» І виходить так, що з десятка дев’ять пропадають, а одна все одно буде виходити, - бідкається правозахисниця.  

Шкідливість професії
Чи звертаються за допомогою в Лігу „Легалайф” елітні проститутки? Рідко. Тільки тоді, коли знадобилась порада психолога.

- Вона не може піти до будь-якого психолога. А ми знаємо, чим займається, тож можна виговоритися повністю, - пояснює координаторка. – В «ескорті» розумні дівчата. Вища освіта, знання іноземних мов. Вони з мізками. Можуть знайти вихід, захист. А ті, що на вулиці, - більш уразлива категорія.

Позаторік Олена Бубулич розповідала RIA, як дівчат з окружної кидали в багажник, вивозили в ліс і ґвалтували. Щоб знайшли і покарали когось – не чути. Так само неясно, хто торік представлявся працівниками міліції, відбирав гроші в дівчат, ще й примушував до сексу.  

- 18 дівчат написали заяви в нашу організацію з проханням посприяти у вирішенні проблеми, і я зверталася до керівників міліції, - говорить правозахисниця. - Скажу так, що не всі ті люди були працівниками міліції. З початку року це припинилося, а було - масово. У відділі боротьби з торгівлею людьми призначити нового начальника, і дівчата тих «працівників» більше бачать. Вони шоковані, що до них тепер правоохоронці говорять на “ви” і якщо складають протокол, то тільки по закону - на гарячому, а не коли вона просто стоїть на трасі. А в Кіровограді, наприклад, є практика змушувати дівчат підписувати порожні протоколи. Ми з цього приводу вже робили галас на всю Україну, коли в суд пішов протокол, підписаний тим днем, коли жінка народила. Там начальника поміняли, але ті, що робили, так і роблять.

Кому вони потрібні?
Якого рангу чоловіки їздять на трасу? Є серед них, як розповідають правозахисниці дівчата, і солідні бізнесмени, і люди з державних структур.

- А є такі роботяги, які отримавши невелику зарплату, першим ділом летять на об’їзну, а потім, що залишилося, несуть додому, - говорить Олена, а про те, чи вплинула інфляція на заробітки дівчат, каже: - Не думаю. Але будемо бачити, коли прийде весна. Взимку завжди менший попит.

А чи змінилися чоловіки, які повернулися з АТО, проститутки вже розказали. Змінилися… в кращий бік.  

- Дівчата говорять, що вони не стали агресивніші, зліші. Навпаки, шукають душевності, підтримки, хочуть поговорити, щоб їх зрозуміли, вислухали, - говорить Олена Бубулич.

З розмови з нею склалося враження, що повії працюють самі, без сутенерів, чи, як вони люблять казати, менеджерів.

- На дорозі сутенерів немає. В місті, напевно, є. Наша міліція робить так, що десь їх знаходить. Але я їх не знаю. Раніше знала кілька, так би мовити, роботодавців, - говорить правозахисниця, яку теж хотіли зробити сутенеркою. – Був такий період, що дуже допитувалися в дівчат, скільки вони мені платять. І якось дзвонили мені одразу троє незнайомих між собою розказати, що їх обіцяли «кришувати» за підписи в папері, що я сутенер. Але то було раніше. Все вже стало на свої місця.
 

Досьє

Правозахисниця Олена Бубулич (47) - член правління Всеукраїнської благодійної організації Ліга „Легалайф”, співпрацює з медиками, щоб зупинити поширення невиліковних інфекцій через комерційний секс, і каже так: „Не вірю, що інформація про захворювання дівчат відіб’є в чоловіків бажання ходити на трасу”.
Чому ця жінка стала на захист прав робітників секс-бізнесу? Хоче, щоб її діти та онуки жили в здоровій країні.
- Моїй онуці рік. Я впевнена, що вона буде вихована, знатиме, куди лізти, а куди не треба. Але не впевнена, що через 18 років їй буде за кого заміж вийти. А я цього боюсь.


ЯКІ ВОНИ, СЕКС-РОБІТНИКИ ВІННИЦІ
(за даними "Ліга Легалайф")





Нагадуємо, сайт 20minut.ua та газета RIA розпочали проект для жінок та про жінок "Вона і Вінниця".

Відео дня

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (14)
  • zerro

    Статья в топе уже 2 месяца - оставьте хоть телефоны
  • Анонім

    Нужно легализовывать проституцию. Она есть, была и будет в любом обществе и в любой стране. Люди, которые готовы предоставлять сексуальные услуги за деньги - будут всегда. Как и из клиенты. Задача общества - защищать этих людей.

    Нужно, чтобы работницы (и работники) сферы "интимных услуг" были зарегистрированы, платили налоги, проходили медицинское обследование, и имели право на пенсию. С ними ОБЯЗАТЕЛЬНО нужно проводить работу, объяснять, что можно зарабатывать иными способами, обучать профессиям и предоставлять работу.  И всё равно - всегда будут такие, которых работа проститутки устраивает... НО ВЕДЬ ГОСУДАРСТВО ДОЛЖНО ЗАЩИЩАТЬ ВСЕХ, И ИХ ТОЖЕ.

    Никуда от этого всего не деться...
  • Торонтуй

    Найдосвідченішому 57 років? Я думал Місцевий старше.
  • Підреза Олег

    З усіх моїх знайомих ніхто не розповідав що був з повією...yes 04.03.2015 11:25 коментатору точно потрібно міняти коло спілкування)
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
17:58 Зібрали 66 тисяч гривень на ЗСУ. В техколеджі відбувся благодійний бал в стилі 60 – 70 років photo_camera 17:23 Родинам полеглих військових у Вінниці вручили державні нагороди, присвоєні захисникам посмертно photo_camera 16:46 ТОП 3 ідеї, як відсвяткувати день народження сучасного підлітка у Вінниці (партнерський проєкт) 16:19 Сьогодні у Вінниці завершують опалювальний сезон Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 15:30 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (Новини компаній) 15:21 З палаючої квартири на вулиці Дачній у Вінниці врятували чоловіка 15:15 Власна справа від 100 тисяч гривень: який готовий бізнес можна придбати у Вінниці photo_camera 14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up