Ви запитували - Сергій Чумак відповідає. Про вінницький Правий Сектор, радикалізм, маски і дружбу з міліцією

Ви запитували - Сергій Чумак відповідає. Про вінницький Правий Сектор, радикалізм, маски і дружбу з міліцією
Лідер вінницького Правого сектору Сергій Чумак - сьогодні фігура номер “один” у місті. Навколо нього та його організації ширяться чутки, їхні заяви цитують, активістів називають “радикалами” та “екстремістами”. То який же він - вінницький Правий сектор? Ми спробували знайти обіцяні відповіді на питання наших читачів, які вони оприлюднювали на сайті "20 хвилин".

 

Чому ви називаєте себе єдиним легітимним представником народу на Вінниччині? Чому ваші люди і досі в масках? Чи і справді у вас є зброя? Чому ви захопили ТРК “Вінниччина”? Безліч “чому” адресували лідеру вінницького Правого сектору читачі “20 хвилин” на нашому сайті. Пропонуємо відповіді у інтерв’ю RIA з Сергієм Чумаком. Щоправда, не всі - на питання про наявність зброї у членів Правого сектору пан Сергій, наприклад, відповідати не став.

Владу - народу. Облраду - Свитку

Відео дня
> Правий сектор з’явився несподівано для всієї України. А на рівні Вінниці цей процес супроводжувався ще й історіями із загадковим зникненням і не менш загадковою появою лідера місцевого ПС, Сергія Чумака.

Сергію, кому, на вашу думку, належить сьогодні влада на Вінниччині?

- Влада належить народові. І так має бути завжди. Але сьогодні у Вінниці йде справжня бійня: перерозподіл “портфелів”, знову мають місце закулісні інтриги, підкупи та шантажі. Вже вимальовується нове обличчя нової влади. Виходить, що вона діє такими ж методами, як і влада стара. А чи за це ми боролися? Ні! Тому завдання Правого сектору сьогодні - контролювати формування цієї нової влади, перевіряти на відповідність вимогам народу кожного претендента на кожну посаду.

Чи ви вже погодили таким чином конкретного претендента? І на яку посаду?

-  Можна і так сказати. Сьогодні вінницький Майдан запропонував кандидатуру Сергія Свитка на посаду голови Обласної ради. І ми підтримуємо цю кандидатуру, тому що пан Свитко зарекомендував себе якнайкраще, постійно був з народом на вінницькому  Майдані, спілкувався з людьми, відповідав на їхні запитання. Думаю, він без проблем пройде люстрацію. А від Правого сектору ми не можемо наразі запропонувати кандидатури, бо в нас немає депутатів. У нас звичайні люди.

З міліцією треба дружити

Про сьогоднішніх ворогів пан Чумак відмовився говорити. Каже, що це недоцільно. А доцільно говорити про загрозу хаосу та мародерства. Вихід бачить не тільки у патрулюванні на вулицях міста, а й у налагодженні нормальних стосунків з правоохоронними органами.

Які сьогодні стосунки у Правого сектору з міліцією?

- За останніх три місяці міліцію та СБУ настільки дискредитували, що зараз вони принишкли і навіть бояться виконувати свої професійні обов’язки. Коли вони втручаються у якісь заворушення, люди одразу ж починають кричати, що міліція проти них. В результаті - міліція мовчить, мародери активізуються, і це погано.

То патрулі  Правого сектору співпрацюють із вінницькою міліцією?

- Певним чином, так. Ми координуємо свою діяльність із патронажу міста з працівниками правоохоронних органів і Автомайданом. Вісім блок-постів у Вінниці ми вже зняли, але активісти невеликими угрупуваннями щодня після обов’язкового шикування охороняють спокій вінничан.

Яка сьогодні ситуація із мародерством у Вінниці?

- Ви ж самі розумієте, що у місті склалися сприятливі умови для процвітання мародерства. Наша мета - не допустити цього. Наприклад, коли п’ятнадцять чоловік грабують магазин і прикриваються лозунгами революції, благими цілями заради Майдану, ми змушені з ними щось робити. Іноді доходить і до застосування фізичної сили, бійок. А впіймати цих молодиків і відвести до відділку доволі складно, бо вони діють великими угрупуваннями.

То ваші активісти захищають місто від мародерів з “голими” руками? Чи є у них якась зброя, зважаючи на реальну небезпеку?

- Я б не хотів відповідати на це запитання.

Забороняють захоплення приміщень

Учора, 25 лютого, вінницький Правий сектор оприлюднив свою чергову заяву. У ній йшлося про заборону несанкціонованого захоплення будь-яких приміщень у місті, грабування магазинів, погроз чи шантажу, вимагання грошей нібито на потреби Майдану.

Як ви ставитесь до захоплення приміщення Торговельно-економічного університету активістами на чолі з Юрієм Хортом?

- Ми будемо карати несанкціоновані захоплення приміщень, в тому числі, адміністративних. Якщо це, звісно, не продиктовано потребами революції та місцевого Майдану. Ну, випадок із погромом і захопленням штабу Партії регіонів - то ще не страшно. А от захоплення Торговельно-економічного університету - це вже, знаєте, занадто… Ми такі дії засуджуємо. Адже можна діяти по-іншому, без екстремізму.

До речі, про екстремізм. Для вас не є таємницею, що Правий сектор багато вінничан розцінюють як радикальну та навіть екстремістську організацію. Як ви себе позиціонуєте?

- Ми не екстремісти. Екстремізм - це коли люди кидають гранати, влаштовують вибухи та підпали задля своїх цілей. Ми цього не робимо. Але так, ми можемо вдатися до радикальних дій. Радикалізм у нашому розумінні - це діяти чітко, наполегливо та відверто. І не загравати із владою. Наприклад, вчора у Стрижавці потрібно було скликати термінове засідання селищної ради. А депутатів не було. Тож ми сіли в машини і поїхали за ними. І привезли до селищної ради, не слухаючи ніяких відмовок: їх народ обирав, то ж нехай виконують тепер перед ним свої зобов’язання.

А як тоді щодо захоплення вами ТРК “Вінниччина”?

- Ми їх не те щоб захоплювали... Ми запропонували взяти їх під контроль, щоб захистити від неодноразових спроб невідомих силою захопити це приміщення. Вимога натомість у нас одна: ми їм допомагаємо, а вони змінюють корінним чином свою політику. Зранку ми мали таку розмову з директором ТРК, а потім мирно, тихо і спокійно зайняли приміщення, де й облаштовуємо свій штаб. Ми хочемо зберегти трудовий колектив і дати їм можливість працювати у звичному режимі. Сьогодні вирішуємо питання про фінансування телерадіокомпанії.   

Люстрації - бути

Пане Сергію, у заяві Правого сектору від 25 лютого називалося п’ять прізвищ: Людмила Щербаківська (голова міського осередку “Батьківщини”), Олексій Фурман (голова міського осередку “Свободи”), Ігор Івасюк (очільник обласного департаменту освіти та науки), Сергій Дідик (начальник обласного управління фізкультури та спорту) та Тетяна Антонець (колишня голова фракції Партії регіонів). Їх звинуватили у злочинній діяльності. Чи маєте докази?

- Так, ми маємо беззаперечні докази і вже надали їх обласній прокуратурі. Ми вимагаємо негайної люстрації. Кожний державний службовець, керівник, правоохоронець, суддя, які були співучасниками злочинних дій минулого режиму, мусять бути усунуті з посад і віддані під суд. Наприклад, під керівництвом директора департаменту освіти та науки Ігоря Івасюка та начальника управління фізкультури і спорту Сергія Дідика формувались банди тітушок, посилались люди на антимайдан.

Тетяна Антонець, використовуючи близькість до сім’ї Януковича, незаконно отримала землю для власного приватного медичного підприємства на території обласної дитячої лікарні, яку очолює. А ще вона причетна до «справи мамографів». Злочинці вкрали з бюджету чотири мільйони гривень.

А керівники обласних осередків «Батьківщини» та «Свободи» -  Людмила Щербаківська та Олексій Фурман причетні до подій 24 січня, коли мене викрали та незаконно утримували. До того ж, ще ховають полеглих на Майдані, а ці діячі вже «вибивають» собі посади у виконавчій владі.

“Готові співпрацювати з новою владою і зняти маски”

Сергію, багатьох цікавить, в якому правовому полі діє сьогодні ваша організація? Чи отримували ви якісь повноваження і від кого?

- Ми діємо від імені народу і для народу. Десять днів тому я отримав від Дмитра Яроша мандат на право очолювати вінницький Правий сектор. Поки що ми просто добровільне об’єднання, і готові прийняти в наші ряди будь-яку людину, яка поділяє наші погляди. Ми не реєструвалися як якась партія і тримаємося осторонь політики. Можливо, згодом і зареєструємося. Але наразі для того неслушний час - потрібно навести лад у місті. Зрозумійте, наше завдання - не дати будь-якій владі, ні старій, ні новій, забути, для чого ми стояли на Майдані і для кого робимо революцію. А робимо ми її для народу. І діємо від його імені. Ми захищаємо інтереси людей, щоб обличчя і цієї влади, яка формується, не вийшло спотвореним.

З ким бачите можливою співпрацю?

- Думаю, можемо спокійно співпрацювати і з вчорашньою опозицією, яка сьогодні формує нову владу.

Наші читачі запитують, коли ваші активісти знімуть маски? Кажуть, що це лякає їхніх дітей і бентежить дорослих…

- Ми вимушені були одягати маски, так як ще до недавнього часу люди боялися переслідувань та репресій з боку діючої тоді влади. Та ми вже вирішили зняти маски. Хоча деякі активісти і досі відчувають певний страх - це вже, знаєте, більше психологічний момент…

 

Олексій Фурман, лідер вінницького осередку “Свободи”

Заяв Чумака всерйоз не сприймаю

- Сьогоднішні звинувачення на мою адресу з вуст Сергія Чумака виглядають трохи дивно. Де він сам був протягом революції? Чому не був у Києві на Майдані, коли під кулями гинули наші хлопці? Я, до речі, туди їздив. А Сергій Чумак з’явився тільки на 85-ий день революції. Не було його Правого сектору і під час штурму вінницької ОДА.

Це звичайний політичний “заробітчанин”, якого хтось гарно фінансує. Заяв Чумака про те, що я причетний до його зникнення, взагалі, всерйоз не сприймаю. Дуже мені потрібно викрадати такого “цінного” політичного діяча…

Людмила Щербаківська, лідер вінницького осередку “Батьківщина”

“На звинувачення не зважаю”

- Ви собі уявляєте, як я, жінка, викрадала кремезного Сергія Чумака? Я добре знаю його ще за часів попередньої влади. Він неодноразово пропонував “Батьківщині” свою допомогу і завжди був там, де платили гроші. На його звинувачення і погрози люстрацією я не зважаю. А те, що розпускають плітки… якщо про тебе пишуть і говорять, значить, ти на місці. Я не вважаю можливою нашу співпрацю з цією людиною. Тим паче, на днях розбили шибку в нашому офісі. Навіть підозрюю, хто за цим стоїть.

 

Сергій Дідик, начальник обласного управління фізкультури та спорту

“Не робили тітушок з наших спортсменів”

- Мене вже викликали в прокуратуру давати свідчення: нібито я причетний до організації виїзду вінницьких тітушок на Київ. Дав пояснення і далі наполягаю на своєму - до тітушок не маю ніякого відношення. Мені, як і нашим спортсменам, навіть образливо через такі звинувачення. У цих активістів є номери автобуса, з якого висадили тітушок. То хай там і шукають. Мені ж приховувати нічого, тому на такі звинувачення реагую спокійно. Хоча це й неприємно.

 

Тетяна Антонець, колишній лідер вінницького осередку Партії регіонів

“Мені немає чого приховувати”  

- Я? Отримала землю від Януковича? Та ви хоча б уявляєте, наскільки Тетяна Антонець, член партії місцевого рівня, далеко від Януковича? Все моє майно і майно мого чоловіка задеклароване у податковій інспекції. А з приводу справи “мамографів” майже десятирічної давнини, то я пройшла тоді 47 перевірок. І Генпрокуратура винесла рішення, що ніякого злочину не було. Я гідно працювала, і нічого не приховую. Готова показати будь-кому і будь-що.


 

Коментарі (22)
  • Anonymous

    1. м. Вінниця, вул. Генерала Арабея, 3, майновий комплекс, 1761м2, реалізовано через ПП «Нива-В.Ш.», вартість 782000 грн, (ринкова –800 000 доларів США) 2. Автомобілі КАМАЗ (4 одиниці), агропромислова корпорація «Якубівка», реалізовано через ПП «Нива-В.Ш.», вартість 2000-3000 грн; (ринкова – 10 000 доларів США) 3. Автомобіль Mitsubishi Nativa, д.н.з. АВ2332АМ, 2007 р.в., реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 25000 грн, (ринкова – 18 000 доларів США) 4. Автомобіль Infiniti FX-35, д.н.з. АВ7075АХ, 2008 р.в., реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 100000 грн, (ринкова – 25 000 доларів США) 5. с. Агрономічне, садовий масив «Прибережний», ділянка№144, 0,8 га, реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 9500 грн, (ринкова – 15 000 доларів США); 6. с. Агрономічне, садовий масив «Окружний», ділянка№60, 0,10 га, реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 24886 грн, (ринкова – 20 000 доларів США); 7. м. Вінниця, вул. Келецька, 126а, кв.59, 114 м2, реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 230000 грн, (ринкова – 80 000 доларів США); 8. с. Вінницькі хутори-1, садовий будинок з прибудинковими спорудами, 0.5 га, реалізовано через ТОВ «Укрспецторггруп», вартість 41000 грн, (ринкова – 25 000 доларів США). Начальник УДВС ГУЮ у Вінницькій області Чорнобай Олександр Юрійович входить до кола близьких зв’язків колишнього начальника департаменту Державної виконавчої служби України Стадніка Геннадія Васильовича. За час перебування останнього на посаді, періодично передавав йому значні суми грошових коштів, які отримує від реалізації конфіскованого майна за заниженою вартістю. Крім того, Чорнобай О.Ю. сприяв Стадніку Г.В. та його оточенню (зокрема сину) в придбанні автомобілів престижних марок за цінами значно нижчими ринкових на території Вінницької області. Також, наявна інформація про те, що Стаднік Г.В. неодноразово неофіційно перебував у м. Вінниці на відпочинку за особистим запрошенням Чорнобая О.Ю. В должности 7 лет
  • Anonymous

    Зверніть увагу,гр.Чумак всі відповіді починає зі слова "Ми..." Чи не тому,що він не здатен взяти на себе відповідальність за дії своїх "підлеглих"?
  • Anonymous

    А "тітушки" в залі важкої атлетики...
  • Anonymous

    На третій фотографії у гр.Чумака дуже "характерний" чубчик...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:16 Про що потрібно знати, якщо у вас сезонна алергія? Розповідає професорка медичного університету 20:55 Дівчатам та жінкам не можна в церкву в штанах? Це вигадка — сказали в ПЦУ 20:05 У Вінниці завершився чемпіонат міста з волейболу серед чоловіків сезону 2023–2024 photo_camera 19:40 Юлія Тимошенко вимагає негайної відставки Сольського з посади міністра аграполітики (Прес-служба ВО "Батьківщина") Від читача 18:08 Присвоєння звання ГЕРОЯ УКРАЇНИ посмертно Бондаренко Ігорю Вікторовичу 19:30 Дощі і пил із Сахари. Коли до Вінниці повернеться сонце? 19:09 «Чому їм можна, а нам ні?» Через незаконне будівництво у селі Прибузьке затоплює ліс photo_camera 19:03 Майже 200 тисяч гривень для ЗСУ: у Вінниці завершився благодійний шкільний марафон photo_camera 18:36 У світі відзначили День книги. Що почитати у вінницьких авторів та авторок 18:34 П’ять років позбавлення волі за розбещення дітей: суд виніс вирок чоловіку 18:30 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 18:13 Зловили ухилянта-екстремала. Він плив на надувному матраці до Молдови play_circle_filled photo_camera 17:25 Вимагав 2 тисячі доларів за нерозкриття ДТП. На Вінниччині затримали в.о. командира photo_camera 17:07 На Вінниччині підприємствам ввели обмеження використання електрики 17:02 «Реальні смертники: ми по них б’ємо, а вони все одно повзуть» — Як вчитель став військовим 16:55 Конкурс із закупівлі послуг з підготовки грантових заявок для бізнесу (Прес-служба Спілки підприємців "Стіна") 16:07 Була піна та мертва риба. Екоінспекція перевірила воду в озері «Миру» 16:00 Зубки як у казці: історія успіху клініки "ПАВЛІН" (Новини компаній) 15:10 Малюють місця сили Вінниччини. Стартував восьмий пленер «Кращий художник» 14:03 Вінницький суд виніс вирок громадянину Молдови. Він переправляв чоловіків за кордон
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up