СБУ і прокуратура не пустили вінничанина в Київ на Майдан

СБУ і прокуратура не пустили вінничанина в Київ на Майдан
Слідчі Вінницького обласного управління СБУ і міської прокуратури не дозволили поїздку в Київ на заходи до другої річниці Революції Гідності пораненому на Майдані вінничанину 29-річному Володимиру Огороднику

Учасник АТО, демобілізований боєць батальйону «Айдар»  Володимир Огородник, майже два місяці перебуває під слідством. З тюремного ізолятора його відпустили під заставу. Міський суд визначив суму 90 тисяч гривень, обласний Апеляційний зменшив її до 55 тисяч гривень.

- Чого їдеш у Київ? – запитав мене слідчий СБУ. Я відповів: «На річницю Майдану, а також у своїх справах». Він запитав, у яких справах. Я сказав, що особистих. Тоді слідчий повідомив, якщо не кажу конкретно,  значить, це може стосуватися оприлюднення на телебаченні мого затримання. Тому він не відпускає мене, бо не хоче бути зіркою телебачення чи Інтернету. Так і сказав про це.  

За словами пана Володимира, він також звертався до слідчого міської прокуратури. Той так само відмовив. Пояснив, що не вважає за доцільне виїзд підозрюваного за межі Вінниці. Самостійно зробити це боєць не має права. Бо це буде порушенням дотримання запобіжного заходу. Через таке порушення йому не повернуть внесену заставу. 55 тисяч гривень - позичені гроші.

Відео дня

На столичний Майдан Володимир приїхав на початку грудня 2013-го. Залишався там до перемоги. Відлучався тільки тоді, коли лікував прострелену під час сутичок з «Беркутом» ногу. Після Революції Гідності записався у добровольчий батальйон «Айдар».  Служив в одному підрозділі з Героєм України Надією Савченко. Каже, Надія проводила у них заняття з тактичної підготовки. У баю за місто Щастя на Луганщині зазнав другого поранення. Тепер у руку. Лікувався дома у Вінницькому госпіталі на Свердлова. Після того, як рана загоїлася, знову повернувся у зону бойових дій. Демобілізувався восени нинішнього року. Оформив посвідчення учасника АТО.

- Два роки тому на Майдані захищав державу, а тепер маю захищати себе, - каже пан Володимир. – Найбільше вбиває те, що «шиють» справу білими нитками. Обшук проводили, як записано у підозрі, бо «есбеушники» мали інформацію, що зберігаю зброю. Насправді знайшли тільки муляжі. З ними я проводив заняття у школі. Навіть є фотографії в газеті, де я з учнями і з так званою зброєю. Муляжі записали як справжню зброю. Потім зрозуміли, що то не автомат і не кулемет. Тепер не знають, як зі мною бути. Підозру перекваліфікували. У ній вже йдеться про нові обставини, нібито я мав продемонструвати справжність автомата Калашникова для покупця. Хоча автомат вилучили не в мене, але мене все одно ліплять до компанії.

Співрозмовник пояснює, що під час обшуку у батьків дружини у його камуфляжній куртці знайшли один патрон.  Каже, дійсно привіз його з фронту. Пояснює, що частина бійців тримали останній патрон для себе, щоб не здатися в полон. Затриманих «айдарівців» бойовики піддавали жорстоким тортурам. Зате може тільки здогадуватися, звідки у рюкзаку взявся пакет з 30-ти набоями. У день затримання він на ринку «Урожай» купував продукти. Рюкзак залишав у кіоску в знайомого продавця. Знає його ще з дитинства. Затримали Огородника на Київській. Але після затримання рюкзак не оглянули. Не розуміє, чому одразу цього не зробили. Каже, якщо підозрюють у такому тяжкому злочині, то ж у рюкзаку могли бути гранати, чи інша зброя.

- Тільки через дві години після затримання мені повернули рюкзак і провели огляд, - розповідає співрозмовник. – Схоже, весь цей час чекали, поки закінчаться обшуки у мене на квартирі і дома у батьків дружини в селі. Коли відкрили рюкзак, дістали звідти пакет з набоями.. Насправді не маю жодного відношення до цих набоїв. Навіть молекулярна експертиза не підтвердить, що я дотичний до них. Логіка дій слідчих така: знайшли у рюкзаку – значить, це моє. Просив провести очну ставку з власником магазину, в якого залишав рюкзак. Мені відмовили. Так само відмовили допитати продавця, у якого купував у той день продукти. Із записаних телефонних розмов витягують тільки уривки, ті фрази, які потрібні для слідчих. Коли прошу відтворити у контексті, не роблять цього.

Володимир Огородник припускає, що тінь підозри на нього впала тільки тому, що він знайомий із згаданим продавцем. А в того насправді виявили зброю. Боєць, який ризикуючи життям, захищав державу, розчарований тим, що замість того, щоб люструвати слуг влади Януковича, нині полюють за патріотами.

-Коли сепаратист приходить в СБУ з покаянням і зізнається, його відпускають, бо він попадає під амністію, а наших садять, це ж парадокс, - каже пан Володимир. – Знаючі люди пояснили, що мене не відпустять. Вже хоча б тому, що потім самі будуть відповідати за незаконне затримання. Бояться, що подам до суду на відшкодування збитків. Тому «ліплять» все, що можна, тільки б зробити винуватим. Я це зрозумів вже після того, як після затримання не перевірили рюкзак. Як таке може бути – затримують мало не терориста і не обшукують його, забирають рюкзак, а через від години кажуть, що в ньому лежать патрони. Де справедливість, за яку ми стояли на Майдані, проливали кров на Донбасі?

Керівник прес-служби СБУ у Вінницькій області Ірина Єрмолова у розмові з журналістом RIA зазначила, що поки триває розслідування, слідчі не дають коментарів. За її словами, підозрюваного бійця затримано разом з іншими членами злочинної групи, які організували постачання із зони АТО зброї і її продаж. Про факт затримання, що мав місце приблизно два місяці тому,  повідомлялося на сайті Служби безпеки України. Було проведено одночасно обшуки на 14 об’єктах: у приватних помешканнях, гаражах, складах, а також на території найбільш багатолюдного вінницького ринку, де зброя зберігалась безпосередньо у торговельному павільйоні. З незаконного обігу вилучено два автомати, 4,6 кг тротилу, 15 гранат Ф-1 та РГД-5 із запалами, велику кількість набоїв різного калібру.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 1 ст. 263 (незаконне поводження зі зброєю) Кримінального кодексу України.

Коментарі (2)
  • Дарья

    Взагалі якась мутна історія, навіть не знаю на чиєму боці правда. Шкода, якщо хлопець не винний і сидітиме за те, до чого не має ніякого відношення.
  • Анонім

    ...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 Shahed 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up