Не буде у Вінниці вулиці Рейгана, а пам’ятки комунізму підуть у музей

Не буде у Вінниці вулиці Рейгана, а пам’ятки комунізму підуть у музей
Процес декомунізації у Вінниці триває. Як саме, обговорювали на засіданні координаційної ради

За словами директора обласного архіву Юрія Легуна питання декомунізації має кілька напрямків. Зокрема, це ліквідація візуальних символів комуністичної епохи. 

- Цей процес, в нашій області і в Україні, пройшов стихійно, часом з проявами вандалізму, чимало пам'яток було знищено, - каже Юрій Легун. – Тому робоча група звернулась до місцевої влади щоб символи, монументи, меморіальні дошки, які мають бути демонтовані, без пошкодження зняти і передати до музею.

Інше питання перейменування населених пунктів, вулиць, скверів… Тут директор обласного архіву рекомендував би дотримуватись кількох принципів - прозорість і де можливо максимальне повернення до історичних назв.

Відео дня

 - Хоча звичайно є варіанти коли повернути історичні назви проблематично, я наприклад не впевнений що жителі села, не пам’ятаю сьогоднішню назву, захочуть стати жителями Псярівки, - говорить Юрій Легун. - Але в більшості випадків такий підхід найкращий. Крім того, хоч в законі чітко позначенні які назви вулиць повинні бути змінені, це можливість подивитись на тему ширше. Наприклад в центрі Вінниці в історичній частині, по сьогодні є вулиці Поліни Осіпенко, Чкалова, Визволення, Першотравнева, які формально не підпадають під декомунізацію, але наша комісія зважаючи на пропозиції людей рекомендувала повернути їм істoричні назви, або надати імена діячів, які мають відношення до нашого міста.

На думку директора архіву, проблема в тому що сьогодні наші міста безликі, шаблoнні. Щоб позбутись того, варто використовувати в назвах не лише імена місцевих діячів, але й українського чи всесвітнього масштабу.

- Чесно хотів щоб в Вінниці з'явилась вулиця Рональда Рейгана, який покінчив з радянським союзом, але мої колеги не підтримали мене, - каже Легун. – Проте є пропозиція назвати вулицю в честь Павла ІІ, так є критика з релігійних питань, але думаю це людина в першу чергу не релігійний діяч, а видатна постать. Також чув що в Літині наприклад масово з'явились фруктово – овочеві вулиці, цей підхід не цілком вірний, тому що не може бути абсолютна аполітичність.

 

Демонтаж пам’яті

За словами директора вінницького краєзнавчого музею Катерини Висоцької в нашій області 1798 пам'яток історії. Згідно документального аналізу,  99 пам'яток підпадають під дію закону про декомунізацію.

- Дві пам'ятки в Вінниці вже демонтовані, але є такі, в основному це комплекси, меморіали, які підпадають і під дію закону про вшанування пам'яті учасників другої світової, - говорить директор музею.

- Є певна частина пам'яток - це могили комсомольців, комуністів, чекістів, які не можна руйнувати. Доцільніше буде вивести їх з державного реєстру нерухомих пам'яток. Хай залишаються як могили. Але в кожному населеному пункті є пам'ятки, які підлягають знесенню, а це делікатне питання, важке. (Там проживають спадкоємці, родичі, тож і відношення до цього не ординарне). Демoнтаж треба провести коректно і передати все в музеї. Адже це місця, де навіть згідно закону про декомунізацію дозволяється зберігати в експозиціях такі речі. Наш музей готовий прийняти цих свідків великого зрізу часу.

Найбільший масив пам’ятників, які існували в Вінницькій області за словами Катерини Висоцької - це пам'ятники Леніну. Хоча ще в 1992 році рішенням сесії вінницької ОДА 244 пам'ятники Леніну були знято з обліку державного реєстру. Ще 103 пам'ятники були зняті з обліку наказом міністерства культури в 2005 році. Але скільки ще їх є питання...

 

Місцева рада до 21 листопада має ухвалити рішення про перейменування населених пунктів, назв вулиць і площ. Забезпечити зняття пам’яток та монументів з комуністичною символікою… Якщо цього не відбудеться, протягом трьох місяців це повинен зробити міський, сільський чи селищний голова. Він цього не зробить - протягом трьох місяців, таке рішення має ухвалити ОДА. А далі ще три місяці має кабінет міністрів, якщо керівник області не здійснив відповідні дії. 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (8)
  • Соловьев Антон

    Обер-лейтенант Ганс-Альбрехт Герцнер-еще одна ПОСТАТЬ!Нехорошо получается,панове!Пан Шухевич-Герой Украины,а имя его непосредственного командира по "Нахтигалю" совершенно незаслуженно забыто!
  • Соловьев Антон

    Или вот еще ценная идея.Назвать улицу в честь "Украинского Легиона"!

    Того самого.Состоявщего из идейно правильных новых героев!Из членов ОУН!Того самого,который в составе Вермахта победно прошел Польшу!И покрыл свое оружие неувядаемой славой!
  • Соловьев Антон

    Или вот-тоже "видатна постать".Анастасио Сомоса!Чем не претендент на увековечивание его имени на городских улицах?

    Про него даже см ПРЕЗИДЕНТ США сказал-

    "-Да.Сомоса "сукин сын"На это наш "сукин сын"".

    Так что мы,не почтим память американского "сукина сына"?Тем более,что и заслуги у него,шо у Рейгана в интерпретации пана Легуна-Он боролся с коммунизмом в Никарагуа!



    Кстати,а когда пан Обама скажет те же слова о пане Петре?Никто не в курсе?

    То-то же.А про Сомосу уже сказали!

    Соловьев Антон reply Соловьев Антон

    10 января 1978 года, после убийства гвардейцами главного редактора оппозиционной газеты «La Prensa» Педро Хоакина Чаморро (его супруга, в будущем президент — Виолета Чаморро), в стране началось вооруженное восстание, которое режим вынужден был подавлять самостоятельно. Сомоса умолял Картера о помощи. Вице-президент Никарагуа Луис Паллаис выступил в конгрессе США с речью, в которой пророчествовал: «Вы ещё проклянете тот день, когда вам не хватило решимости остановить экспансию советского империализма на континенте», — но никого не убедил. В конце июня 1979 года Пентагон привел 82-ю воздушно-десантную дивизию в состояние повышенной боеготовности, но дело тем и кончилось. Ведущие американские СМИ заговорили о «полном крахе центральноамериканской политики США» и даже о «проигранной битве, которая приведет к поражению в глобальном противостоянии между США и СССР».



    На рассвете 17 июля 1979 года А. Сомоса-младший приказал выкопать из земли гробы с телами своего отца, Анастасио Сомосы Гарсиа, и старшего брата, Луиса Сомосы Дебайле, а также всех усопших членов семьи, правившей Никарагуа в течение 42 лет. Гробы, а также мешки с наличными деньгами и драгоценностями (личное состояние диктатора оценивалось в 400 млн долларов) заполнили грузовой отсек личного «Боинга» Сомосы, салон был заполнен его родственниками, соратниками и старшими офицерами Национальной гвардии. Поручив полковнику Федерико Махиа исполнять свои обязанности, диктатор бежал в США. Впрочем, полковник Махиа немедленно скрылся, а офицеры его штаба разбежались, бросив солдат Национальной гвардии на произвол судьбы.





    P.S. Олеся уже убили
  • Соловьев Антон

    Прекрасно понимаю,как расстроился пан Легун!Но,главное-не отчаиваться!От себя,и,замечу,совершенно безвозмездно,спешу подсказать,чьими славными именами можно назвать улицы нашего города!

    Например-Аугусто Пиночет!Прекрасный человек!Большой друг наших новых БОЛЬШИХ БЕЛЫХ ХОЗЯЕВ с Вашингтонщины.И,опять же,приложил очень много усилий,чтобы покончитьс коммунизмом в отдельно взятой стране.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
14:24 Чемпіон підняв гирю 220 разів. В області визначили найкращих спортсменів серед аграріїв 14:14 У лабораторії виготовляли кілограм амфетаміну на місяць і збували через мережу клієнтів у Вінниці play_circle_filled photo_camera 13:20 Напівфабрикати: шкода чи користь? (партнерський проєкт) 13:16 Внаслідок масштабного обстрілу 22 березня пошкоджені всі енергоблоки на Ладижинській ТЕС Від читача 00:11 Учні з Вінниці здобули призове місце на Таборі підприємництва у Львові 12:57 Чому «Долина» має забрати водомати з Вінниці? Отримали пояснення від мерії 12:12 Судитимуть ділків, які пропонували «посприяти» отримати посаду ректора медуніверситету 12:06 «Дуже вчасно! Дуже красиво й потужно!» Чим вразив концерт-реконструкція у Вінниці? play_circle_filled photo_camera 11:22 Уряд уточнив перелік ВПО, які отримуватимуть допомогу на проживання. Що нового? 11:10 Дитяча стоматологія у Вінниці: обирайте кращих дитячих стоматологів! (партнерський проєкт) 10:21 Де у Вінниці 28 березня не буде світла, гарячої та холодної води. Адреси 09:36 Вночі ворог застосовував стратегічну і тактичну авіацію, атакував кількома хвилями дронів 09:11 «На щиті» повернувся додому Андрій Цвях. Сьогодні Героя проводжатимуть в останню путь 09:00 Охорона та безпека під час війни: вінницькі охоронні фірми, сигналізація та відеонагляд (партнерський проєкт) 08:17 Сьогодні відзначають Всесвітній день історика. Історія, заборони та прикмети 28 березня 21:11 Чоловік здійснив 38 транзакцій і перевів собі з карти знайомого понад 255 тисяч 20:18 В один день на Вінниччині сталось одразу чотири автопригоди, в одній з них загинув пішохід photo_camera 19:45 Не лише комуналка. Які пільги має родина учасника бойових дій 19:19 Сварка через свійську тварину ледь не закінчилася трагедією 18:53 «Дочка у снах кличе тата, а в мене від того серце розривається». Жінка просить підтримати петицію
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up