Партнер рубрики Події

Знавці есперанто зібралися в Тернополі

Знавці есперанто зібралися в Тернополі
- Бонан тагон ("Доброго дня"). - Салютон ("Привіт"). Українською та есперанто спілкувалися вчора учасники всеукраїнської конференції у педуніверситеті.
- Оволодіти есперанто значно легше, аніж будь-якою іноземною мовою, - зауважує доцент Одеського національного політехнічного університету Тамара Попова. – Приміром, віце-мерові Одеси Олександру Прокопенку вдалося завчити ази цієї мови за 9 годин в літаку, який летів до Токіо. Причому японські есперантисти навіть не здогадались, що він раніше її не вивчав. Мабуть, допомогло знання французької, адже 80% есперанто складається з французьких коренів. Граматика есперанто максимально спрощена і налічує 16 правил. Усі без винятку іменники закінчуються на "о", прислівники на "е", а прикметники на "а". За наголосом есперанто нагадує польську, - його зазвичай роблять на передостанньому складі, каже голова оргкомітету конференції  Ігор Галайчук. А написання слів не відрізняється від вимови. - Мова надзвичайно милозвучна і дещо нагадує італійську та іспанську, - продовжує пані Попова. – Коли я розмовляла есперанто в Італії, то мене приймали за іспанку, а коли приїхала в Іспанію, то за італійку. Одна з учениць пані Тамари, провчившись місяць на курсах, принесла на екзамен свій перший вірш цією мовою. З часом вона почала займати престижні місця в конкурсах оригінальної поезії на есперанто. Все популярнішою стає ця мова і серед студентів. Так, у Волинському державному університеті проводять курси есперанто. Студенти регулярно беруть участь в он-лайн проектах і спілкуються з зарубіжними ровесниками. - Одним з найцікавіших для молоді був міжнародний проект "Інтеркультура", - розповідає доцент Волинського державного університету Ніна Данилюк. – Наші студенти презентували Шевченків "Кобзар" й одразу отримали безліч відгуків та запитань від молодих людей з-за кордону. Так несподівано з'ясувалося, що есперанто є одним із засобів популяризації багатющої  української культури. Наразі в Тернополі немає курсів із есперанто. Самостійно її можна вивчати на сайті www.edukado.net.  

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Дуже шкода, що у нас немає школи есперанто, а то б я обов*язково пішла на курси!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up