Депозити дешевшають, кажуть тернопільські банкіри

Кредитувати майже немає кого, адже економіка стоїть. Більшість підприємств зараз не в найкращому стані, працюють не на повну силу і кредитів не беруть. А отже, тримати пасиви банкам немає потреби і вигоди

Заробити 27-29% річних на гривневих депозитах і 15-16% у валюті тернополяни вже не зможуть. Депозитні ставки падають.
Тримати високі ставки за депозитами для банків, як пояснюють місцеві фінансисти, зараз велика розкіш і невигідно.
Гроші не працюють
У банках зараз надлишкова ліквідність. Тобто. останні півроку фінустанови активно залучали гроші від населення на банківські депозити під привабливі високі відсотки, розповідає заступник керуючого Тернопільської філії банку “Хрещатик” Ольга Суслова.
- Проте та грошова маса, яка зараз накопичена у банках, не працює. – продовжує вона.
Розміщувати залучені кошти банкам за великим рахунком ніде - знайти позичальників, які беруть кредит під 25-30% річних у гривні, дуже проблематично, а валютне кредитування для більшості клієнтів заборонене, пояснює керуючий відділення “Слівенське” “ОТР Банку” Тетяна Лисобей.
- Кредитувати майже немає кого, адже економіка стоїть. Більшість підприємств зараз не в найкращому стані, працюють не в повну силу і кредитів не беруть, - додає пані Суслова. - А отже, тримати пасиви банкам немає потреби і вигоди. Тому ставки за вкладами й почали знижувати.
Особливо активно – за валютними депозитами, кажуть фахівці. Адже кредитувати у валюті підприємства, які не отримують валютну виручку, банки не мають права. Відповідно, в доларах і євро банки, за словами пані Суслової, мають набагато меншу потребу, аніж у гривнях.
Валюта падає активніше
Для того, аби працювати прибутково, банки ставлять нижчі ставки за вкладами. Так, у гривні за останній місяць ставки у нас зменшилися на 2-3 пункти, а у валюті – на 1-1,5%, констатує фахівець.
- Найбільш високу динаміку падіння ставок за депозитами спостерігаємо за ставками у євро. З початку року вони “просіли” в середньому на 4 відсоткові пункти, тобто з 10% до 6,5-5,5% річних, - розповідає банкір. - Долар знижувався повільніше – на 2 пункти за зимові місяці. Зараз депозитні вклади коштують у середньому 8% річних.
Найменш чутливою до зниження виявилася гривня. Ставки, за словами пані Лисобей, знизилися на 1 пункт на початку зими і зупинилися на досягнутому рівні.
- Залучати грошові ресурси під високі відсотки банкам вже немає сенсу - вилучені в кінці 2008-го-на початку 2009 року депозити повертаються в банки, - каже вона. - Так, сукупний обсяг коштів населення в банках збільшувався останні п’ять місяців поспіль. Рівень довіри до банківської системи вже відповідає докризовому. Тому на нинішньому етапі і спостерігається значний приплив коштів фізосіб у банки.
А за даними компанії “Простобанк Консалтинг”, середні ставки на даний момент із річних депозитів становлять 19,14% в гривні і 10,42% в доларах. У порівнянні з початком 2010 року, прибутковість депозитів знизилася на 1,85 відсоткового пункту (в.п.) із гривневих вкладів і на 0,99 в. п. - з доларових.
Черга – за короткими вкладами
Ще однією тенденцією ринку депозитів стане падіння ставок із короткострокових вкладів. Час тотальної недовіри населення до банків минув, тому фінустанови поступово починають відмовлятися від високої прибутковості з “коротких” депозитів, стимулюючи приріст в основному термінових вкладів.
Так, за даними компанії “Простобанк Консалтинг”, прибутковість короткострокових депозитів в інвалюті знизилася на 1,5-2,5 в. п., гривневих - 1-2 в. п.
До речі, у структурі залучених на депозити коштів станом на 01.02.2010р. довгострокові вклади становлять лише 18,5% від усіх вкладів у Тернопільській області. Сума довгострокових депозитів - 650,2 млн грн, повідомив начальник облуправління Нацбанку України Роман Романик.

Довідка
Середня процентна ставка за залученими депозитами в національній валюті у лютому 2010 року в Тернопільській області становила 18,2%, в іноземній валюті - 10,4%, з них за строковими депозитами у національній валюті - 19,9%, в іноземній - 11,2%.
А середня процентна ставка за депозитами в національній валюті у грудні 2009 року становила 17,0%, в іноземній валюті - 8,9%, з них за строковими депозитами фізичних осіб у національній валюті - 20,8%, в іноземній валюті - 10,7%, за суб’єктами господарської діяльності - 18,3% - у національній валюті та 7,9% - в іноземній.
За інф. облуправління Нацбанку

 

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    Big help, big help. And supretlavie news of course.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 На дорогах державного значення Тернопільщини встановлять камери з штучним інтелектом 20:00 Майстриня з Чорткова плете шедеври з лози для всього світу 19:02 12-річна кременчанка потребує дороговартісної операції хребта: рідні благають про допомогу 18:00 На Тернопільщині створять новий індустріальний парк Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up