У Державному архіві Тернопільської області — виставка "Заглянемо історії у вічі"

У Державному архіві Тернопільської області — виставка "Заглянемо історії у вічі"
Рідкісні, унікальні документи і світлини, датовані XVIII-XIX століттями, та багато інших не менш цікавих матеріалів представлені на виставці "Заглянемо історії у вічі". Вона присвячена 70-річчю з дня створення Державного архіву Тернопільської області.




— На час створення архіву у 1939 році, він, як інші такі ж установи, був у підпорядкуванні силових структур, - каже головний спеціаліст відділу обліку, зберігання та науково-довідкового апарату ДАТО Людмила Волоцюга (32 р.). - Приміщення орендували у Домініканському монастирі. Першим директором архіву був Олександр Горячкін. За його керівництва почали збирати документи, вести облік і впорядковувати матеріали.
Роботу ускладнювало те, що на той час в районах не було архівів. Тому влада видала постанову про розбудову цих установ в області. Даний документ є на виставці.
У часи Другої світової війни цінні матеріали евакуювали в Казахстан. Коли ж німці окупували Тернопіль, то в приміщенні архіву зробили шпиталь.
- На старих книгах і документах спали, - розповідає Людмила Волоцюга. - Тому й досі ми знаходимо матеріали зі слідами крові та прошиті кулями. Цінні, на думку фашистів, матеріали вони вивезли до Німеччини, частину ж просто знищили.
Після визволення Тернополя у квітні 1944 р. архів відновив свою роботу. Тоді ж створили спеціальну комісію, що склала акт про заподіяні фашистами збитки. Цей документ теж є на виставці.
У 60-х роках архів передали виконкому. Тоді відкрили читальний зал, почали публікувати різні статті, у яких використовували різні архівні документи. В експозиції є статті працівників і відвідувачів читального залу.
На окремому стенді представленні рідкісні документи, зокрема з "Озерянського архіву", знайденого у 90-х роках ХХ ст., маніфест імператриці Марії-Терезії про приєднання частини Польського королівства (Галичини) до володінь Австрії (1772 р.) та розпорядження про введення посади архіваріуса у лаврському архіві (1841 р.).
- Виставку-літопис архіву ми доповнили сучасними світлинами, а також віршами і піснями про архів, - підсумовує Людмила Волоцюга.

Довідка
Державний архів Тернопільської області створили у жовтні 1939 р. як Тернопільський обласний історичний архів. У ньому діють 4 відділи: організації та координації архівної справи; зберігання, обліку та довідкового апарату; формування НАФ і діловодства; інформації і використання документів. У ДАТО зберігаються документи від 1557 р. до нинішнього часу. Фонди архіву до 1939 містять документи Духовного собору Почаївської Успенської лаври, держустанов Австрії, Польщі, Росії тощо. Є чимало документів радянського періоду (1939-1991), особові фонди відомих діячів науки і культури, чиї життя і творчість пов'язані з Тернопільщиною. В архіві є науково-довідкова бібліотека, збірки фотодокументів, кіно- та відеодокументів і фонодокументів.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (1)
  • Anonymous

    What a neat artilce. I had no inkling.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
21:00 У місті на Тернопільщині відновили дзвін старовинного годинника на ратуші 20:00 На вулиці Батьківського двоє тернополян зробили стихійне сміттєзвалище — як відповідатимуть 19:03 Через обмеження тепер затори: чи ремонтуватимуть аварійний міст біля технічного університету photo_camera 18:25 У Тернополі розшукують молоду жінку Від читача 22:29 Тумба Кварцит 110 18:00 Сенатору США, який має чортківське коріння, присвоїли звання «Почесний громадянин Чорткова» 17:00 У Тернополі презентували інформаційно-координаційну платформу для ВПО 16:00 Поліція розшукує 52-річного тернополянина 15:10 Україна повернула тіла 140 полеглих захисників 14:37 У Тернополі 26-27 квітня ремонтують дороги: перелік адрес 14:03 На Київській зіштовхнулися автівки: постраждала жінка 13:35 Мешканці ОСББ закупили за власні кошти дрони для тернопільських військових 12:51 Близько 500 жителів Тернопільщини отримали щеплення у рамках Всесвітнього тижня імунізації 11:52 У Тернополі запалили свічки пам'яті про жертв Чорнобильської катастрофи 11:35 ДТП на дорозі Тернопіль-Ланівці: травмовані водій та дитина 11:03 «На щиті» повертається до рідного дому солдат Володимир Огородник 10:10 У графік зупинки котелень у Тернополі внесли зміни 09:50 Святковий гастрономічний рай на Великодні свята від мережі магазинів «Смаколик» (новини компаній) 09:30 У Тернополі відбудеться марафон з писанкарства 09:01 26 квітня відключать газ в центрі Тернополя
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up