Під Вінницю закладається велика газова «бомба»

Під Вінницю закладається велика газова «бомба»
Ситуація з газифікацією двох прилеглих до обласного центру сіл – Зарванців і Якушинців несподівано змінилася не кращим чином.

Після того, як інвестор нарешті профінансував прокладання дюкера (основного і резервного) по дну Південного Бугу, здавалося, роботи далі підуть швидшими темпами і невдовзі в цих селах з’явиться блакитне паливо. Але у коридорах обласної влади раптом почали обговорювати новий план газифікації Зарванців і Якушинців.
Різка зміна напрямку руху
Мова йде про під’єднання цих населених пунктів до газової мережі з мікрорайону Вишенька. Попередньо його обговорили на нараді в одного із заступників губернатора. Фахівці між собою називають втілення в життя такого плану нереальним. Хоча б тому, що в холодну пору року тиск газу на Вишеньці й без того низький. Блакитного палива у такий час не вистачає і для  Вінниці. А де ж тоді воно візьметься для Зарванців і Якушинців? По-друге, у точках підключення названих населених пунктів до газопроводу уже встановлене необхідне обладнання. Щоб прокласти до них газову трубу з Вишеньки, треба витратити значну суму грошей, бо знаходяться вони в протилежних місцях від згаданого мікрорайону обласного центру. Нарешті, як бути з коштами інвестора? Адже тільки на «перехід» через Південний Буг затрачено більше чотирьох мільйонів гривень. Прокладено 147 метрів труби під Хмельницьким шосе (без зупинки руху транспорту), і далі ще півтора кілометра у напрямку Якушинців…
Підключити вдасться не більше 20-30 будинків
Олексій Войтенко, головний інженер ПП «Вінницябуд», каже, що реалізація таких намірів, тобто підключення Зарванців і Якушинців з Вишеньки, стане великою бомбою не тільки для цих двох сіл, а й для Вінниці. Пан Войтенко 14 років працював у ВАТ «Вінницягаз». «Як свої п’ять пальців знаю больові місця з тиском газу на території міста, - каже головний інженер. – Всі три газорозподільні станції, які є навколо Вінниці, знаходяться далеко від Вишеньки. Як тільки зимою температура повітря знижується до мінус 18-20 градусів, у районі вулиці Максимовича та ще в декількох місцях на Вишеньці падає тиск газу. Така ж ситуація у будинках «Рибгоспу». Тобто технічно нема можливості забезпечити газом з Вишеньки Зарванці і Якушинці».
На підтвердження співрозмовник наводить конкретні цифри. Котельня заводу «Маяк», яка забезпечує теплом значну частину Вишеньки, отримує 14 тисяч кубометрів газу за годину. Для Зарванців і Якушинців треба не менше дев’яти тисяч кубометрів. «Якщо їх забрати з котельні «Маяка», що тоді залишиться для обласного центру – п’ять тисяч кубів? Та це ж мізер! - наголошує співрозмовник. – Палива у достатній кількості не буде мати ні місто, ні названі села».
За прогнозами пана Войтенка, якщо все-таки наміри газифікувати два приміські села будуть втілені на практиці, підключити газ вдасться не більше ніж у 20-30 будинках, і то тільки у Зарванцях. «Для Якушинців газу з Вишеньки не вистачить, - ще раз повторює пан Войтенко. – Про це я кажу авторитетно, бо добре знаю ситуацію з подачею газу. Треба врахувати, що в обох селах нараховується по дві тисячі будинків. І це не сільські мазанки. Багато з них мають два поверхи, велику площу. Цікаво, яким чином тоді визначатимуть, чий будинок газифікувати, а чий – ні? Це авантюра чистої води, інакше я не можу назвати цей план, що виник так несподівано для нашої організації»
Газопровід можна продовжити до Літина
В обох населених пунктах – Зарванцях і Якушинцях уже прокладено по вулицях газопроводи. Вони «розвернуті» саме для підключення до труби, яку за планом ПП «Вінницябуд» буде тягнути від дюкера, що на дні річки Південний Буг. Відповідно встановлені точки «врізу». Вони вже підготовлені до роботи. Зроблено це за бюджетні кошти. Щоб підвести до них трубу з Вишеньки, потрібно затратити не менше одного мільйона гривень, прогнозує пан Войтенко. «Це будуть марно викинуті гроші, - уточнює співрозмовник. – Бо економніше підключати села за уже спланованою схемою, де вже зроблено частину наміченого».
Газопровід, який тягнуть до Зарванців і Якушинців з боку Південного Бугу, настільки потужний, що може обслуговувати частину населених пунктів Літинського району. Так стверджує керівник  ПП «Вінницябуд» Володимир Хомич. «Газопровід відкриває перспективу для Вінниці і Вінницького району, - уточнює пан Хомич. – До нього зможуть підключитися підприємства, що знаходяться у районі Зарванців та Якушинців. Почнеться освоєння території уздовж Барського шосе. Вигоду від цього матиме Якушинецька сільрада, бо податки будуть сплачувати у бюджет громади. Тобто це розвиток не тільки двох названих сіл, а загалом значної території».
Тенісні корти під… високовольтною лінією
У будівників газопроводу є ще одна проблема. Шість земельних ділянок у селі Зарванці, по яких має проходити газопровід, уже приватизовано. До речі, всі вони розташовані під високовольтною лінією електропередач. «Будувати будинки у такому місці ніхто не буде, - каже пан Хомич. – Бо це шкідливо для здоров’я. Тим часом власники цих ділянок вимагають компенсації. До того ж у великих розмірах. Аж руки потирають в очікуванні грошей…»
- На іншому розпайованому полі в цьому ж селі з деякими власниками ми домовилися, - продовжує Володимир Хомич. – Люди з розумінням поставилися до того, що є план газифікації, що саме на цьому місці передбачено прокладання труби. Інші, навпаки, категорично проти цього. Один із власників такої приватної території на шляху майбутнього газопроводу спорудив тенісні корти. Над головою висять високовольтні дроти під напругою, а під ними – корти для тенісу. Не знаю, хто саме виходить на них, але таким я б порадив проконсультуватися в енергетиків, наскільки корисна гра під високовольтною лінією.
Складні технічні питання будівники газопроводу вирішують простіше, ніж організаційні. «Цей газопровід дуже складний у технічному плані, - наголошує головний інженер підприємства Олексій Войтенко. – Я не знаю аналогів. Тут і перехід через річку, і прокладення труби під Хмельницьким шосе, у планах така ж робота на вулиці Київській, біля «Водоканалу». Великі перепади на місцевості. Дотримання обмежувальних заходів під час робіт у лісі. Нарешті, зіткнулися з питанням земельних ділянок. Хіба це наша справа - його вирішувати?»
Обійти такі ділянки, на жаль, не вдається. «Ми обговорювали це питання, - продовжує Олексій Войтенко. – Запрошували землевпорядників, інших спеціалістів, виїжджали на місце, однак не знайшли варіантів обходу наміченого в плані місця прокладення труби».
Гарантії і перспективи
За словами співрозмовників, інвестор гарантує фінансування робіт аж до завершення будівництва газопроводу. Роботи виконані більш як на 30%. Затрачені значні кошти. Припиняти будівництво нерозумно й не по-господарськи. До того ж у двох селах труби вже також закопали в землю. Люди чекають, коли в них з’явиться газ. Інвестором вирішуються всі питання щодо технічних умов будівництва й подальшої експлуатації газопроводу.
- Плануємо не тільки побудувати газопровід, а й далі залишитися експлуатуючою організацією, - зазначає Володимир Хомич. – Згідно існуючих вимог така організація має знаходитися поруч з об’єктом експлуатації. Попросили у сільради 30 соток землі для розміщення такої організації, але нам чомусь відмовили. Ми ж просимо її не для перепродажу. До того ж в обслуговуючій організації працюватимуть люди з Якушинців і Зарванців. Сільрада матиме податки, але поки що переконати депутатів у необхідності виділити землю не вдається.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up