Тернопіль дихає сміттям

Тернопіль дихає сміттям
Жителі Малашівців чергують вночі і не пропускають сміттєвози. Вони вимагають, аби влада закрила сміттєзвалище.

Сміття з контейнерів у Тернополі уже не вивозять кілька днів. Спричинив таку ситуацію конфлікт між жителями села Малашівці Зборівського району та міською радою. Від минулої суботи мешканці селища перекрили в'їзд машин, які вивозять відходи з Тернополя. Вони вимагають закрити сміттєзвалище.
Вирішити надзвичайну ситуацію з вивезенням сміття мала позачергова сесія міськради у четвер, 6 серпня. Планували, що депутати виїдуть у село Малашівці Зборівського району і там вестимуть діалог з місцевими жителями. Журналісти, котрих влада запросила бути присутніми під час "сесії на смітнику", півтори години у фойє міськради очікували, поки набереться депутатський кворум, а потім - коли він прийме якесь рішення. Нарешті журналістам оголосили, що депутати у село не поїдуть, а натомість вирушають на зустріч з головою обласної ради Олексієм Кайдою.
Будувати чи не будувати?
Чи варто будувати у Малашівцях сміттєпереробний завод, а чи краще знайти інший майданчик для вивезення твердих побутових відходів із 220-тисячного Тернополя? Це питання було ключовим на зустрічі.
За будівництво заводу виступив міський голова Роман Заставний. Вислухавши аргументи мера, Олексій Кайда зауважив, що спершу потрібно з'ясувати, чи можна взагалі будувати у Малашівцях сміттєпереробний об'єкт. Якщо така перспектива є, то в інвестиційних умовах варто прописати, що інвестор, крім свіжого сміття, зобов'язується переробити старі відходи на таку глибину, на яку вкаже профільний інститут.
- Коли я зустрічався з жителями Малашівців, я пропонував їм обдумати певні пропозиції на випадок, коли завод буде збудований, - каже Олексій Кайда. - Якщо, кажу, після переробки сміття на виході буде електроенергія, то як компенсацію ви отримаєте певну її кількість безкоштовно. Буде тепло, то можна збудувати теплиці, за використання яких не треба платити. Люди на це не погоджуються. Тоді я пропоную: давайте проведемо місцевий референдум. Знаю, що думки населення трьох сіл зараз розділилися 50 на 50. "За" завод молодше покоління, яке швидше прораховує перспективи...
Із проханням посприяти у пошуках резервного кар'єру, здатного вирішити проблему сміття, звернувся до голови облради депутат міськради Василь Лило.
- Малашівці треба закрити, а завод будувати. Це аксіоми, - сказав він. -Але на той час, поки вестимуться переговори з жителями Малашівців, ми би просили вас попрацювати із сільськими радами, аби Тернопіль частково міг вивозити сміття у інше місце. Завод будуватимуть два-три роки. А ми паралельно будемо переконувати жителів Малашівців чи іншого села у вигодах від зведення цього об'єкту.
Проблема Малашівців існує 12 років. Тому, як наголосив депутат міськради Петро Тимочко, тамтешній смітник свій ресурс давно вичерпав і використовують його, по суті, незаконно.
- З Малашівцями можна домовлятися ще на півроку-рік. Але проблема не зникне, - підкреслив пан Тимочко. - У селі вважають, що міська влада дурить людей. Громадяни бачать, що нічого не змінюється, реальних шляхів виходу із ситуації не знайдено. Коли ці шляхи з'являться, тоді можна буде говорити з громадою про сміттєпереробний завод.
Нагадаємо, що кілька місяців тому міська влада обіцяла селянам якнайшвидше знайти місце для нового полігону для відходів, називаючи термін до 1 серпня. Однак слова не дотримала. Сміттєвози перестали возити у Малашівці лише пластикову тару.
Зацікавились корейці і чехи
Хоча технічні умови, на думку Олексія Кайди, ще дозволяють використовувати потенціал Малашівського смітника, владі слід подбати про правовий механізм експлуатації полігону. Інакше "завтра буде протест прокуратури або рішення суду".
Олексій Кайда пропонує винести питання щодо смітника на чергову сесію облради 18 серпня. Втім, додає він, потрібно врахувати реалії.
- З 1 вересня розпочнеться президентська кампанія, і їм (депутатам. - ред.) буде не до кар'єрів, - зауважив пан Кайда. - Але, думаю, на найближчій сесії можна буде знайти технічні моменти вирішення ситуації з Малашівським смітником. До речі, у будівництві сміттєпереробного заводу в області нині зацікавлені представники Південної Кореї та Чехії. 
Після зустрічі депутатів з головою облради мер висловив упевненість, що логічне завершення непростої ситуації у Малашівцях усе ж буде.


- За три останні роки ситуація не змінилася. І з неї є два виходи, - підсумував пан Заставний. - Оскільки жителі міста самі продукують відходи, ми повинні самі й дбати про їх утилізацію, тобто будувати завод на своїй території. Можна будувати за межами міста, але ми не маємо засобів впливу на сільради, насамперед у питанні виділення земельної ділянки.
Мер обіцяє, що сміття, яке протягом кількох днів накопичується у місті, буде вивезене. Не уточнює, правда, - куди.
Поставлять запасні контейнери
Допоки міська рада шукає вирішення проблеми щодо вивезення відходів з міста, міська санстанція запропонувала управлінню жкг виставити на вулицях міста запасні контейнери для сміття. Наразі ситуація з інфекційними захворюваннями у Тернополі стабільна.
Перевізники, які зобов'язані вивозити сміття з міста, вирішують цю проблему самостійно, каже прес-секретар міської ради Олег Удич,.
- Комусь вдається домовитися і вивезти побутові відходи, а комусь - ні, - каже він.
Самостійно вирішують проблему і працівники жеків. Здебільшого прибиральники звертаються до людей із проханням не виносити та не викидати великі габаритні речі, аби не заповнювати контейнери сміттям.
Поки міська і обласна влада ламають голови над розв'язанням проблеми вивезення сміття, жителі Малашівців, Ігровиці і Верхнього Івачева встановили цілодобове чергування на дорозі, що веде до сміттєзвалища. Вони обіцяють стояти тут "до останнього", не пропускаючи сміттєвози з Тернополя.
Наталія ТАРНАВСЬКА

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (80)
  • Anonymous

    za 10 rokiv nezmoglu postrojatu zavod...POZOR! V Ykraijini tak ivse robutsia, cherez odne mistse....Zastavnui jak nichogo nerobuv, tak i nichogo nezrobut! Koluzh nachnyt dymatu pro ljydei a ne pro svoji interesu??????

    Anonymous reply Anonymous

    http://h.ua/story/199266/ і цим всьо сказано... свобода - гімно... ЄЦ навів лад...

    Anonymous reply Anonymous

    Заткнись!)

    Anonymous reply Anonymous

    Пан Зас..ний по тв-4 сказав, що неважливо куди сміття зараз вивозять - головне, що вивозять...

    Anonymous reply Anonymous

    Як Заставний сказав, що - то все політика. І не дають йому через те кляте сміття працювати. (навіть білий костюм мусів зняти). Та й ордена йому не дав Філарет. А, взагалі, то все через москалів і жидів...
  • Anonymous

    То вже будуть вивозити то сміття чи ні? Чи нести пакети з сміттям Заставному під вікна?
  • Anonymous

    Берлусконі- такий мер потрібен Тернопулю! ))))
  • Anonymous

    Наш мер ,з великої букви "М" !!!! Це ж треба було додуматись почати спалювати сміття в мусорних баках!!!!! На бамі сморід вчорав стояв на всю вулицю,а миші по дорозі бігали,як пішоходи!!!

    Anonymous reply Anonymous

    І чого ви розкричались самі голосували за бездарного брехуна, який не може знайти виходу,Своє г,,,,,, зберігайте в себе, а не везіть комусь під хату, там вже люди масово хворіють, від безкінечного смороду, і новий завод будуйте на територіїї міста, ви що думаєте с....ти ходити в чужу хату?????
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби Від читача 21:33 Сольний концерт YAGODY 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами) 09:30 «На щиті» повертається додому захисник Степан Шумило з Лановеччини 08:50 У Тернополі 28 березня на кількох вулицях тимчасово вимкнули електрику 08:00 Сьогодні, 28 березня: яке сьогодні свято та чим цей день запам’ятався в історії 22:00 На Тернопільщині — штормове попередження 21:00 Монастир на Тернопільщини визнали культурною спадщиною національного значення 20:00 Маленькі кременчани виготовили солодощі для захисників 19:00 У Тернополі відкриють виставку вишитих картин-стацій 18:00 Понад 1,2 млн грн збитків завдали під час ремонту доріг у Заліщиках 17:03 Погроза вбивством, крадіжка та угон авто: просив не відправляти до тюрми, аби повернутись на службу 16:35 Сиротами залишились двоє синів... Родина Руслана Біленького просить підтримати петицію 16:20 Тернопіль підготував для наших захисників та захисниць нові індивідуальні сезонні аптечки - Сергій Надал (пресслужба Тернопільської міської ради) 16:01 У Тернополі загорівся будинок: подробиці пожежі 15:35 Волейбольний майданчик на Циганці планують ремонтувати: у якому він стані та що мають робити play_circle_filled photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up