Сиріт на Тернопіллі навчали лідерству за кошти принцеси Саксонії

Сиріт на Тернопіллі навчали лідерству за кошти принцеси Саксонії
Особливий тренінг і чимало розваг для вихованців інтернатів у таборі "Лісова пісня", що на Борщівщині, влаштували у червні волонтери акції "Промені любові".

Отож 60 дітей-сиріт віком 10-15 років (командами по 30 осіб - молодша і старша групи - прим. ред.) із Коропецької та Бережанської шкіл-інтернатів і дитбудинку "Пресвята родина" Тернопільського благодійного фонду "Карітас" упродовж десяти днів не просто гарно відпочивали, а й навчалися лідерству та роботі в команді.

Позбутися "ярликів"
Організатори першої в нашій області подібної благодійної акції мали на меті "знищити ярлики", котрі "переслідують" вихованців інтернатів впродовж усього життя.
- Із дітьми говорили про все: дружбу, щастя, кризу, тиск на особистість, - каже тренер Святослав Потребко. - Діти, які перебувають в інтернаті, потребують особливої уваги. Їх треба підготувати до дорослого життя, аби вони у 18 років не залишилися сам-на-сам зі своїми проблемами. Наразі ж цього фактично ніхто не робить. Тому "інтернатівські" діти живуть із "ярликом".

Оскільки соціалізацією таких дітей у їхніх закладах не займаються, "інтернатівці" бояться себе проявляти. Вони, як кажуть волонтери, "закритіші", ніж діти, які мають повноцінну родину. Втім, це не означає, що такі діти - гірші. Їм просто треба допомогти адаптуватися до звичайного життя, що вирує за стінами інтернату.  
- До нас дуже добре ставилися вожаті, нас добре годували, - каже вихованка Бережанської школи-інтернату Ірина. - Ми самі складали правила свого життя. Змагалися з іншими командами, святкували День іменинника... Хочемо, щоб вони ще раз до нас приїхали.
Сироти чекають меценантку

Відео дня
>
Особливо запам'ятався дітям День іменинника. Кожен вихованець отримав іменну футболку, де була вказана дата його народження. Окрім того, були торти, свічки, тобто свято, якого в інтернаті для дітей ніхто не організовує.
Проект розробив і запропонував співпрацю принцесі Саксонії Марії Альтенбург куратор акції, депутат облради Володимир Карпінський. Врешті на відпочинок, харчування, навчання та подорожі до Хотина і у Дністровський каньйон, волонтери витратили близько 100 тис. грн. До речі, початкову суму на розробку проекту надало ВО "Свобода".


- Навіть правила життя у таборі - своєрідну контитуцію, діти писали самі, - каже президент ГМО "Братерство сиріт" Володимир Мазур. - В інтернаті їм цього бракує.


Нагадаємо, принцеса Саксонії Марія Альтенбург - відома меценатка. Вона народилася на Тернопіллі, тому кілька років тому почала допомагати місцевим сиротинцям і лікарням. Навіть мала намір збудувати власним коштом сучасний дитбудинок, але ці плани їй довелося відкласти.
- На жаль, через певні обставини у принцеси з'явилися сумніви щодо продовження подальшої співпраці з тернополянами, - зауважив Володимир Карпінський. - Частково через це, а також через економічну кризу плани меценатки змінилися. Однак вона радо відгукнулася на нашу пропозицію профінансувати проект із соціалізації дітей-сиріт. Тож ми сподіваємося на продовження контактів із нею.
Власне, принцеса незабаром отримає не лише детальний звіт про витрату коштів, а й історії успіху, котрі писали діти-учасники акції "Промені любові". До того ж, Марія Альтенбург планує візит у Тернопіль, аби зустрітися з новим керівництвом області. Коли він відбудеться, наразі невідомо.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (2)
  • Anonymous

    http://ukrajinciberlinu.wordpress.com/2009/07/06/українка-познайомилася-з-німецьким-а/#comments
  • Anonymous

    Молодці, побільше б таких заходів. Хай допомагають Україні.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
17:20 Трьох тернопільських спортсменів нагородили за видатні досягнення на міжнародній арені 16:40 24 квітня в Україні будуть обмеження споживання електрики для бізнесу та промислових підприємств 16:05 Помер знаний священник-сумівець Роман Мірчук 15:15 Конфлікт в бібліотеці: колектив книгозбірні звернувся із заявою до омбудсмена Від читача 16:47 Молодь Тернопільщини ярмаркувала у Чернівцях 14:40 Робота в Тернополі: Актуальні вакансії тижня, оновлено 24 квітня 14:05 У незаконному переправленні військовозобов'язаного через кордон обвинувачують жителів Тернополя та Львівщини 13:12 У Тернополі відбудеться Великодній ярмарок крафтовиків 12:40 У Бережанах зіштовхнулися автобус та легковий автомобіль 11:43 Прорвала каналізація, рідина жовтого кольору тече до Ставу 11:30 Вбивство на Кременеччині: 36-річному чоловіку загрожує 15 років тюрми 10:50 Померла почесна громадянка Бережан Ярослава Мазурак 10:10 25 квітня на двох вулицях у Тернополі не буде води 09:30 Воював з окупантом майже два роки: Збаразька громада втратила захисника Ігоря Войціховського 09:02 У Тернополі «вар'яти» презентують нову гумористичну програму 08:02 Чому чоловіків обмежили в консульських послугах і коли їх відновлять 22:04 У поминальні дні не варто залишати на гробах паски і яйця. То що потрібно померлим, пояснюють священники 21:01 Віктор Павлік побував в рідній Теребовлі і поскаржився на... міст photo_camera 20:00 Теплиці, майонез і дитячий клуб: історії трьох бізнесів, які переїхали на Тернопільщину play_circle_filled photo_camera 19:30 24 квітня у мікрорайоні «Пронятин» не буде води
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up