Вінницький адмінсуд і в Інтернеті став першим

Вінницький окружний адміністративний суд презентував свій сайт - voas.gov.ua. – перший в Україні власний веб-ресурс окружного суду. Як пояснив на прес-конференції голова суду Віталій Кузьмишин, сайт створений для більш ефективного і оперативного взаємозв’язку між судом та суспільством, «адже одним із важливих чинників оцінки правосуддя України залишається низька поінформованість громадян про діяльність судової гілки влади і про свої права».

За словами Віталія Миколайовича, інформаційна відкритість суду в Інтернеті несе у собі правову просвітницьку функцію. Зокрема, відвідувачі сайту мають змогу пройти віртуальну екскурсію судом, ознайомитися із структурою його роботи, а в «Громадській приймальні» отримати фахові відповіді на запитання щодо оскарження дій органів державної влади та місцевого самоврядування. Окрім того, із сайту ВОАС можна увійти до автоматизованої системи збирання електронних копій судових рішень «Єдиного реєстру судових рішень» та бази "Законодавство України". 
Основними матеріалами на сайті є наукові статті суддів Вінницького окружного адміністративного суду. Це узагальнення судової практики стосовно стягнення податкового боргу, досвід вирішення спорів із Фондом соціального захисту інвалідів до підприємств-роботодавців про стягнення адміністративно-господарських санкцій і, звичайно, про реальне виконання судових рішень.
- Щопонеділка на сайті оновлюється інформація про роботу суду, - розповідає голова ВОАС Віталій Кузьмишин. – Якщо взяти останній тиждень лютого, розглянута 101 адміністративна справа – це 77 постанов та 24 ухвали. Судом задоволено 50 позовів за зверненням суб’єкту владних повноважень та стягнуто:
- до місцевого бюджету – 152063 грн;
- до управлінь Пенсійного фонду України - 109 815 грн;
- до районних центрів зайнятості – 3571 грн.
Окрім того, судом задоволено 17 позовів за зверненням фізичних та юридичних осіб до суб’єкту владних повноважень. Зазначеними постановами судом скасовано 16 рішень суб’єктів владних повноважень. Скажу більше: 27 лютого судом визнане неправомірним та скасоване рішення Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області про застосування фінансових санкцій на суму  5 564 265 грн.
Подробицями цього рішення голова суду із журналістами не поділився. Та, як стало відомо «RIA»,  йдеться про цукор, а саме про одну фірму, яка, на думку Державної інспекції з контролю за цінами у Вінницькій області, продавала цукор-пісок за завищеними цінами і яку за це оштрафували на п’ять мільйонів.
Проте Віталій Кузьмишин повідомив про те, що у суді є новий позов про поновлення на посаді колишнього головного еколога області Олени Яворської. Торік адмінсуд її уже поновлював, але, як виявилося, лише на півгодини. 
Серед резонансних справ у Вінницькому окружному адмінсуді стало скасування обмеження продажу алкогольних напоїв, яке передбачала Антиалкогольна програма облради. Разом із оголошенням дати виборів чекають в адмінсуді позовів щодо порушень у проведенні виборчої кампанії – це теж його підсудність.
Згадав Віталій Кузьмишин і про недоліки судової системи загалом і в роботі працівників адмінсуду зокрема. Щодо останніх, то з ними у суді вирішили боротися за допомогою «Телефону довіри».  - своєрідне «щеплення» для працівників суду. Зателефонувавши 61-86-28 та 61-86-22, будь-хто може поскаржитися на неправомірні дії будь-якого працівника суду, які не дотрималися вимог діючого законодавства.
На запитання «RIA», наскільки Вінницькій окружний адміністративний суд зможе змінити думку населення щодо правосуддя в країні, Віталій Кузьмишин відповів: 
- Взагалі, створення адміністративних судів в Україні мало на меті не лише повернути довіру до правосуддя, але й дисциплінувати бюрократичний апарат. Тобто чиновник зобов’язаний доводити законність своїх дій, а суд – допомагає громадянину у викладенні своєї позиції. Я не заперечую, проблем у судовій системі чимало. Як і те, що від поведінки кожного служителя Феміди залежить довіра громадян до судів в цілому. Образно кажучи, людина у своєму житті може піднятися на тисячу гір, але ніхто її за це не похвалить і не назве класним альпіністом. Але варто лише один раз зірватися, і всі говоритимуть, що вона — невдаха. Якщо ж «зривається» суддя і порушує етичний кодекс, то тінь падає на всіх його колег. Наше завдання сьогодні повернути довіру судовій системі. Сподіваюсь, сайт теж допоможе – він може стати вікном оперативної доставки інформації для мас-медіа, де ньюсмейкерами можу бути і я, як голова суду, заступники, так й інші працівники. Повірте, кожен знайде корисну інформацію: що саме є підсудністю адміністративного суду, які дії влади можуть бути оскаржені, власне, як правильно оформити позов.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни 11:43 До 400 тисяч гривень готові дати ветеранам на бізнес у Вінниці. Триває конкурс 11:17 Знищили усі 13 ворожих ударних дронів. Цієї ночі на Вінниччині працювала ППО Від читача 09:16 Вчитель з Вінниці став фіналістом премії «Ранкові зорі» 10:36 Сталося аварійне відключення води на 16-ти вулицях та в одному мікрорайоні. Адреси 10:07 У Вінниці знеструмили шість вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 09:20 ДІЛА — лабораторна діагностика в ім’я здоров’я кожної людини (Новини компаній) 09:11 Вінниця проводжає на вічний спочинок військового Сергія Плаксюка 08:26 Сьогодні вітаємо Івана та Віктора. Історія, заборони та прикмети 18 квітня 21:01 Все цвіте та буяє: світлини заквітчаного Подільського зоопарку photo_camera 20:14 Вінничан запрошують на два майстер-класи до Великодня 19:51 Дорожня розмітка за 4 мільйони зійшла разом зі снігом. За скільки намалюють нову? play_circle_filled photo_camera 19:02 Погода у Вінницькій області різко погіршиться 18:33 «Небо. Я без нього жити не зможу». Вінниця попрощалась із 23-річним льотчиком, загиблим у бою play_circle_filled photo_camera 18:14 ДТП на перехресті: до лікарні потрапила 27-річна пасажирка авто 18:05 У них квартири значно дорожчі, ніж у нас. Про що говорила вінничанка у Португалії на єврофорумі 17:38 Бершадський воїн творить красу з військового заліза photo_camera 17:17 У Вінниці впродовж дня не роздаватимуть повісток. Це пов'язано з проведенням рекрутингового заходу play_circle_filled 17:07 На Вінниччині висаджують 1000 саджанців волоських горіхів photo_camera
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up