Вінницю завалить сміттям? Будівництво нового сміттєзвалища під питанням

Вінницю завалить сміттям? Будівництво нового сміттєзвалища під питанням
Питання про те, куди Вінниця буде складати своє сміття, знову відкрите. Жителі Людавки, села, де мають будувати сміттєзвалище і сміттєпереробний продовжують протестувати проти такого сусідства. Тим часом із підписами на дозвільних документах відбувається щось дивне. А комісія, яка розглядала законність будівництва, знайшла численні порушення.


Спорудження нового сміттєзвалища у Людавці, яке мало б порятувати Вінницю від сміття, під загрозою. Дозвільники документами на будівництво жонглюють у Києві.
Нові пристрасті навколо майбутнього полігону закипіли з вини Міністерства екології. Спочатку там відкликали підпис свого вінницького еколога під документом на будівництво полігону. Без такого підпису містобудівне обґрунтування втратило силу. Потім Мінекології відкликало... відкликання підпису. Заступник міністра, пан Мормуль, підписав новий документ про те, що будівництво сміттєпереробного заводу на території Людавської сільради не суперечить чинному природоохоронному законодавству.
Тим часом керівник Державної екологічної інспекції у Вінницькій області Юрій Дубовий уже встиг поінформував голову обласної ради про те, що містобудівне обґрунтування втратило чинність. Жителі Людавки і навколишніх сіл, нарешті відчули себе переможцями. Втім, дарма.
Як уже повідомляла «20 хвилин» (01.08.2011), представники трьох територіальних громад, які межують з майбутнім полігоном – Людавки, Куриловець та Почапинець - провели ще одну акцію протесту біля приміщення обласної влади.

Три села протестували
- Відкликання підпису чиновника вважаємо своєю, хай невеликою, але перемогою, - каже сільський голова Людавки Роман Пашковський. – Для нас дуже важливо, що нарешті в Києві хоча б вникли у суть справи, дослухалися до голосу людей. Бо ж тут нас мало не щодня переконують, що всі документи відповідають чинному законодавству. Та ще й звинувачують у тому, що підбурюємо людей на акції протесту. Як керівник громади, не можу стримувати людей захищати своє Конституційне право на можливість жити в екологічно чистих умовах.
На час розмови керівник сільради ще не знав про те, що міністерські чиновники уже повністю змінили свою думку.
На черговій акції протесту, що відбулася у Вінниці біля будинку облдержадміністрації, сільського голови Людавки не було серед його односельців. Земляки кажуть, що його так залякали, що навіть заяву забрав із суду. Роман Пашковський звернувся з позовом до суду, щоб визнати недійсним договір про передачу землі під завод і полігон. Та невдовзі відкликав свій позов. Те саме зробив ще один голова села Курилівці.

Читали вірші
Крім земель цих сіл, поблизу лісу знаходиться територія села Почапинці. Представники цих трьох громад з плакатами в руках вимагали у обласної влади захистити їхні права, не дати можливості паплюжити лісові угіддя. Серед мітингуючих були і жителі дачного містечка. Його територія найближче прилягає до майбутнього смітттєзвалища.
Хоч сільського голови Людавки на мітингу не було, його ім’я згадували неодноразово. Перехожим роздавали написаний головою вірш на знак протесту будівництва екологічно небезпечних об’єктів на території села. Читали його і на мітингу.

Відео дня
>Комісія проти будівництва
Після звернення жителів названих сіл до обласної ради, її голова Сергій Татусяк розпорядився створити комісію. Члени якої уважно вивчили питання і виявили низку порушень. Про це говорили під час згаданого мітингу. Щоправда, розмова відбувалася не на вулиці, а в залі облради, куди запросили представників від громади. Голова комісії, депутат облради Микола Андрусишин уточнив, що висновки комісії, це ще не висновки облради. Але порушень виявили більш ніж достатньо. Починаються ці порушення з розпорядження колишнього голови облдержадміністрації за №70 від 18.02.2010 року. Цим документом надано у постійне користування управлінню комунального господарства міськради земельну ділянку площею 148,8 га на території Людавської сільради.
- Тодішнє керівництво обласної адміністрації тим самим перевищило свої повноваження, - сказали в комісії. – По-перше, відсутній документ про надання згоди Міністерства оборони на передачу землі. По-друге, Кабмін надав дозвіл тільки на передачу майнового комплексу, а не землі. Тим часом обласна адміністрація посилається саме на цей урядовий документ. Хоча про землю там нема ні слова. Земля дотепер знаходиться у розпорядженні військового відомства.

Інтереси місцевих не врахували
Тоді ж обласна адміністрація допустила ще одне грубе порушення: змінила цільове призначення згаданої земельної ділянки. Перевела ділянку із категорії земель оборони, заліснених різними породами дерев, до земель промислового призначення. Вирішення такого питання, за законом, віднесене тільки до компетенції Кабміну.
Не згадувалося на засіданні комісії тільки про новий наказ Мінекології. Про його існування журналіст дізнався у міськраді. Однак нікого з міськради під час обговорення питання не було. Там кажуть, що не мали з цього приводу запрошень. А в комісії - що повідомляли про засідання.
Порушення законодавства виявила також прокуратура області. Голові Жмеринської райдержадміністрації Юрію Твердохлібу внесено подання про порушення законодавства під час проведення громадських слухань. Зокрема, зазначено, що організатори слухань не врахували інтереси місцевих територіальних громад. А їхніх представників навіть позбавили можливості брати участь у голосуванні.
- У нас є інформація про те, що дане питання знаходиться на контролі у Генеральній прокуратурі, – сказав один з членів комісії.

Коментарі
Микола Андрусишин, голова комісії з вивчення питання законності будівництва сміттєпереробного заводу і сміттєзвалища на території Людавки:

- Комісія виявила дуже багато порушень. Дивно, що їх допустили посадовці високого рангу. Хоча ніхто з них не поніс за це відповідальності. Ми за те, щоб місто мало і завод, і новий полігон для відходів, бо це одна з найважливіших проблем. Але ж робити це треба на законних підставах, а не так, як в даному випадку – з порушенням діючих законів.
Вражає, наскільки зухвало знехтували думкою людей. Жмеринські керівники повідомили, що «думку людей враховано», насправді учасникам слухань навіть не дали можливості взяти участь у голосуванні. Висновки комісії будуть направлені у Кабінет Міністрів, у компетенції якого знаходиться вирішення питань передачі земель Міністерства оборони у комунальну власність. Члени комісії, це посадові особи, які наділені повноваженнями контролю за використанням та охороною земель. Приємно відзначити, що більшість членів комісії підтримують зроблені висновки.

Ігор Корольчук, директор міського департаменту благоустрою та комунального господарства:

- Міністерство екології скасувало свій наказ про відкликання підпису, у зв’язку з тим, що набув чинності закон «Про регулювання містобудівної діяльності». Тобто, екологи підтвердили свій попередній висновок про те, що використання земельної ділянки на території Людавської сільради для будівництва сміттєпереробного заводу та створення комплексу по знешкодженню побутових відходів не суперечить природоохоронному законодавству. З приводу інших порушень, вони дійсно є, але незначні.
За словами співрозмовника, у даний час триває пошук коштів на розробку проектно-технічної документації для будівництва заводу і комплексу у Людавці.
- Ведемо переговори з представниками інвесторів, - додав Ігор Корольчук. – Угоду підпишемо з тими, хто запропонує найбільш вигідні умови. Наміри про співпрацю у спорудженні такого важливого для міста об’єкта уже висловили представники однієї відомої компанії з Німеччини.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (4)
  • Anonymous

    Я думаю якщо щось почнеться по цьому питанні, то люди підтримають будь які дії місцевих жителів, бо сьогодні давлять на них а завтра можуть прийти до кожного з нас! Якщо будемо діяти разом і злагоджено, то переможемо!
  • Anonymous

    Интересно кто кого осилит. Неужели нас..т на людей?
  • Anonymous

    Просто пипец ну почему В.Г. делает чё хочет б..ля хоть про дачу забудь

    Anonymous reply Anonymous

    Точно завалимось сміттям по самі вуха
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки Від читача 20:06 У Вінниці чутно вибухи 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави 16:20 Допоможуть у тяжку хвилину: ритуальні послуги та товари, кафе та обіди на замовлення (партнерський проєкт) 16:11 На Келецькій п'яний та «під кайфом» водій потрапив у ДТП 15:15 Музиканту Джанго, який публічно підтримує росію, вінницькі СБУшники оголосили підозру 14:50 Ветерани та ВПО можуть скористатись безкоштовною послугою переїзду в Україні (Новини компаній) 14:13 Війна — не завада любові: історія сапера зі Жмеринки Івана та його коханої Яни photo_camera 14:10 Де поставити зубні імпланти у Вінниці? Огляд кращих стоматологій Вінниці (партнерський проєкт) 13:19 Зникла 82-річна Лілія Марценюк з Вінниці. Допоможіть розшукати жінку 12:20 Військові чекають ваші книги! У Вінниці розпочався збір «Літературний донат» photo_camera 12:06 Загиблі мирні люди, зруйновані лікарні та багатоповерхівки: про 784-й день війни
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up