Корпоративне рейдерство «Nemiroff»

Корпоративне рейдерство «Nemiroff»
Чому міліція не пускає на підприємство акціонерів, і за чиєю командою порізали бійців «Беркута»?

Мабуть, уперше громадські ради при облдержадміністрації та облраді приємно здивували сміливістю – обговорювали те, що не наважується публічно озвучувати влада - скандал навколо «Nemiroff». Міліція підтвердила, що двері заводу першого липня о 21.58 розбила приватна охорона Алли Глусь – затримані 15 осіб, ведеться слідство. Прокуратура, посилаючись на роз’яснення Конституційного суду пояснила, що місцевий суд не має права втручатися в рішення власника компанії відкликати найманого керівника, тобто у рішення компанії «Nemiroff» звільнити Аллу Глусь з посади гендиректора. А власник - голова ради директорів компанії «Nemiroff Vodka Ltd.» Яків Грибов каже, що силовий захват підприємства не міг відбутися без участі губернатора…
«Кровні» мільйонери
«Криваве поновлення» на посаді Алли Глусь і причина зупинки заводу стали темою зібрання сьомого липня. На круглий стіл запросили акціонерів компанії, начальника міліції, прокурора, громадських лідерів та журналістів. Прийшли не всі. Не було Глусів – ні Алли Сигізмундівни, ні її сина Олександра – власника 25% акцій компанії «Nemiroff»… Проте приїхали до Вінниці власники 75% акцій - Грибов та Кіпіш.
Завод «Nemiroff» стояв 40 днів. Понад 100 мільйонів гривень надходжень втратив бюджет. Тільки за один день компанія сплачує 2,5 млн грн лише акцизного збору. Зрозуміло, що це втрати не лише для області й Немирова, де через конфлікт власників, 2500 працівників вимушені були піти у відпустки… Конфлікт виник ще пятого квітня, коли одноосібний власник дочірнього підприємства «Українська горілчана компанія «Nemiroff» - компанія Nemiroff Holdings Ltd.(Кіпр)- прийняла рішення змінити керівника.
- Мене призначили новим генеральним директором (до цього була Алла Глусь) і уповноважили внести дані до Єдиного державного реєстру, - розповідає Юрій Сорочинський. - І 14 квітня моє прізвище внесли до реєстру, а 28 квітня я дізнаюся, що Немирівським районним судом прийняте рішення про поновлення Алли Сигізмундівни на посаді генерального директора. Виявляється, шостого квітня її ж заступник видав наказ про її звільнення, у той час, коли Алла Глусь перебувала на лікарняному... Так почалися судові процеси. Причому розглядалися практично за одне засідання. Власне, нас, другу сторону, ніхто й не запитував.
Проте рішення власника про усунення з посади Алла Глусь на Кіпрі не оскаржує. Однак, приступити до роботи Юрію Сорочинському завадила - відмовилася передати печатку і документи. Печатку довелося відновлювати, рахунки розблоковувати.
- Та коли я звернувся до «Укрспирту» із проханням видати спирт, то підприємство надіслало нам цікавого листа-відповідь, мовляв, «ви, розберіться, керівники, між собою, бо є лист з підписом Алли Глусь, де вона пише, що через певні труднощі ДП «Nemiroff» не потребує спирту на невизначений термін», - каже Сорочинський.
25 травня завод зупинився – закінчився спирт. Його не було й на перше червня, коли проводили інвентаризацію. Однак четвертого липня він дивним чином з’явився на підприємстві. За інформацією члена ради директорів Nemiroff Holdings Ltd. Віктора Кіпіша, сировина була схована на складах цивільної оборони у селі Райгород Немирівського району.
«Не вистачає дивідендів?»
- Ситуація абсурдна, - каже голова ради директорів компанії «Nemiroff Vodka Ltd.» Яків Грибов. - Щоб це зрозуміти, уявіть корпоративну структуру. Є кіпрська компанія Nemiroff Holdings Ltd., яка 100-відсотково володіє українською горілчаною компаніє «Nemiroff». Хочу поставити опонентам два запитання – достатньо відповіді «так» чи «ні». Перше: «Чи може стовідсотковий власник компанії відкликати керівника?» І друге питання: «Чи я правий, що більшість визначає стратегію розвитку компанії?» Бо тоді виникають інші питання: а чому Глусі не хочуть залишити посаду гендиректора, чому так тримаються? Адже це не прощання з дивідендами чи частками від підприємства. Просто є звичайний перехід на іншу посаду. За зарплату тримаємося, бо дивідендів не вистачає?
Глусі не відповіли. Вони не прийшли на запрошення Громадської ради. Проте від них був адміністративний директор Сергій Укринський, який сказав, що «четвертого липня завод «Nemiroff» розблокований».
- Я пропоную вам всім відвідати підприємство і подивитися на стан речей, - запрошував Укринський. - Маємо наряди на спирти. Поновлюється процес надходження податків до всіх рівнів бюджету.
- Що значить «розблоковано»? - звертався до Укринського Яків Грибов. - Хіба новий генеральний директор Юрій Сорочинський не хотів, щоб завод працював? Хіба не хотів, щоб були надходження? Хіба якось перешкоджав роботі? Чи власники 75% акцій проти того, аби підприємство працювало? Для мене показово, що сьогодні Глусі не прийшли на цю зустріч. Публічних розмов вони уникають. Та я радий, що нарешті втрутилася громадськість, і що ми маємо можливість прояснити ситуацію… Знаєте, крадуть завжди в темряві – не видно облич і хто скільки виніс. Те, що журналісти почали висвітлювати події навколо «Nemiroff» - і рішення судів, і дії правоохоронців, то значить світло вже увімкнули.
Син наглядає за мамою
Між іншим, прокуратура дала відповідь на одне запитання Якова Грибова, адресоване опонентам. Посилаючись на роз’яснення Конституційного суду від 12 січня 2010 року, начальник відділу обласної прокуратури Олег Чайка зауважив, що місцевий суд не має права втручатися в рішення власника компанії відкликати найманого керівника – це компетенція винятково власників.
Утім, ніхто, окрім Глусів не зможе пояснити, чому без відома власників було прийняте рішення ввести посаду голови наглядової ради.
- Так от Олександр Глусь на цій посаді наглядав за Аллою Глусь, тобто син за мамою, і за це на заводі у нього був оклад – 240 тисяч гривень щомісяця, - розповідає пан Грибов. – А у разі звільнення Олександра Глуся, за контрактом - компанія йому мала б виплатити компенсацію - один мільйон доларів. До речі, мама наглядала за зятем… На жаль, сьогодні ми розплачуємося за довіру до сім’ї Глусів. Такої жадібності і нелюбові до батьківщини я ще не зустрічав. Прості працівники на заводі отримують по 1100-1200 грн. Їх закривали в цехах, щоб вони мені не пожалілися. Людей настільки залякали…
Початок громадських обговорень рано чи пізно змусить владу відреагувати і захистити інвесторів. «Nemiroff» - міжнародна компанія, яка входить в топ-100 компаній України. От якби на нашому місці були іноземці? А вони бачать цей конфлікт і уявляють: якщо таке можливе із топовою компанією, то що говорити про інших? Ось вам картина інвестиційного клімату. Ми підійшли до того, коли вже не смішно. Подібні рішення судів виженуть з України всіх інвесторів. Те, що сьогодні демонструють опоненти - це школа рейдерства… І нехай ми роки проведемо в судах, але ситуація однозначно буде змінена.
Чи готовий Яків Грибов до переговорів із партнером – Олександром Глусем?
- Мій номер телефону не змінюється 20 років. Тобто у будь-який момент, коли надійде пропозиція переговорити, я із задоволенням це зроблю. Без задоволення теж це зроблю.
Так само пан Грибов ще раз готовий зустрітися і з губернатором.
- З Миколою Васильовичем (Джигою – RIA) відбулася не одна зустріч, були телефонні розмови. Я розумію складність ситуації, в якій він знаходиться. З одного боку – за місяць простою заводу в бюджет не отримано понад 100 мільйонів. І ці проблеми «аукнуться» не лише для бюджету Вінниччини. Тому відповідно губернатор докладав зусилля, аби акціонери домовилися. Ми ж не відмовляємося, але має бути якійсь конструктив. Давайте спочатку почуємо відповіді опонентів на мої два запитання. Тим не менш, позиція вінницької влада була нейтральна, однак після нічних подій першого липня… Не могло це відбутися без участі губернатора. Я не знаю, як працює вертикаль влади, але впевнений, що правоохоронні органи не наважилися б на такі дії без згоди. Тому маю намір зустрітися ще раз із губернатором. Якщо Микола Васильович не буде проти…
Можливо, власники «Nemiroff» отримають відповіді від Миколи Джиги. Утім, прокоментувати RIA слова Якова Грибова губернатор поки що відмовляється.
Залишилися без відповіді на засіданні громадської ради запитання члена ради директорів Nemiroff Holdings Ltd. Віктора Кіпіша.
- Я пробув у райвідділі чотири години, давав покази за фактом порушення кримінальної справи після нічного «поновлення» Алли Глусь. І намагався отримати свої особисті речі, але досі не зміг. У міліції мені сказали, що не можуть допомогти це зробити, «оскільки Алла Глусь не хоче вас пускати на завод». То хто конкретно керує у Немирові - Алла Глусь чи представники правопорядку?
Тепер зрозуміло: «вистава» із розбиттям скляних дверей, затриманням порушників порядку була вигідна лише одній стороні. Представник УМВС так і не зміг відповісти Віктору Кіпішу, чи зможе він найняти собі охорону, екіпірувати її спецзасобами і гуляти з нею по місту?
- У міліції претензій до неї не буде? Сумніваюсь… - сказав акціонер.
До речі, Віктор Кіпіш досі так ы не забрав свої речі з підприємства. У понеділок йому зателефонували з райвідділу – «десь загубилася» його заява.
Сьомого липня на підставі рішення суду державний реєстратор вніс зміни до Державного реєстру: генеральний директор - Алла Сигизмундівна Глусь. Того ж дня, він зареєстрував нову редакцію Статуту дочірнього підприємства «Українська горілчана компанія «Nemiroff». Після цього його відсторонили від роботи. Наскільки відомо RIA, за новим статутом єдиний власник дочірнього підприємства «Українська горілчана компанія «Nemiroff» – компанія Nemiroff Holdings Ltd. скасував посаду «голова наглядової ради ДП УГК «Nemiroff», яку займав Олександр Глусь…

Читайте також:

Nemiroff вже працює .

Відео дня
>Війна за Nemiroff: розбиті двері, кров на сходах. Шестеро поранених в лікарні.

У Вінницькій області штурмували "Nemiroff".

Працівники Nemiroff прийшли до власників за правдою

Війна за Nemiroff продовжується.

Nemiroff узяли штурмом: з дубинками, щитами, матами і кров'ю.

 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (23)
  • Anonymous

    козлы они все эти Глуси рабочие завода их не поддерживают, а это значит рабочих не ценят..... не правильная у них политика "гадят" там где живут....
  • Anonymous

    240 косых зарплата. Я мля в шоке! А левак тогда какой!!!? А больные дети умирают из-за отсутствия в семье 20-30 тыс. долларов. Да... не ту страну назвали Гондурасом.

    Anonymous reply Anonymous

    На Немирофф Алла Сигизмундовна начала релрессии проти рабочих, которые выступили на стороне Грибова и Кипиша... Все-таки православные католики Глуси - редкая погань...
  • Anonymous

    Непонятно все как-то получается. Есть у мужика "брачный контракт", жена отказывается его выполнять Что делает мужик с нормальный брачным контрактом - идет в суд. Если мужик в суд не идет, значит не все так хорошо в том контракте, и жена его не просто так с ним не соглашается. Господам Кипишу и Грибову нужно брать бумажки, на которые они все время ссылаются, и идти в суд. Наш суд продажный? В междунароный! И если в бумажках все хорошо, по решению суда вывести неугодную Аллу Сигизмундовну под белы ручки. Если в бумажках не все так хорошо, как они представляют общественности, прекращать будоражить и шантажировать целую область. Со спиртом вообще несладуха получается. НЕ было спирта, а тут БАЦ и незаметно появился с каких-то тайных складов. В тот момент, когда вокруг завода полно народа от обоих сторон конфликта! И никто не заметил, как спиртовозы валили стаей на завод? Смешно.

    Anonymous reply Anonymous

    Грибов и Кипиш хотят решить вопрос мирно, понимая что Глуси контролтруют спиртзавод и директор спиртзавода Солдатенков - человек Глусей и в случае чего Глуси всегда могут терроризировать Немирофф через Укрспирт и спиртзавод. Но Глуси быкуют конкретно, поэтоме думаю скоро будет суд или в Лондоне или на Кипре. А с этими судами Украина считается, поэтому думаю очень скоро и Глуси и их жоподизы - всякие Козоризы, Укрынские, Гладкие и прочие покинут Немирофф...

    Anonymous reply Anonymous

    Учитывая собития 15 мая и 1 июля сложно назвать такое решение вопроса мирным. Нагло и открыто беспредельничать начали Грибов и Кипиш, Глуси же завуалировали беспредел под исполнение судебного решения. Лично у меня, как у стороннего наблюдателя, больше недоверия к Грибову и Кипишу, т.к. мужики вместо суда пошли штурмовать завод. А ведь вопрос об увольнении Глусь через прессу юлозится где-то с февраля месяца, и за это время можно было и подать иски, и получить решения по искам. Почему-то не идут....

    Anonymous reply Anonymous

    Вот про Гладких не надо - Светлана Борисовна одна из лучших руководителей.
  • Anonymous

    это только начало , не зря хотят все прибрать к рукам , скоро и наша земля продастся по выгодной цене китайцам - ждите!

    Anonymous reply Anonymous

    землю скупят местные китайцы, голубые которые (не пи""сы а партия Регионов). Тот же Глусь как политическая проститутка был избран в депутаты от Юли а сейчас активно скупает паи на землю в с Гунька и с Медвежа. Так что через пару лет из-за таких голубых глусей свободной земли не останется...

    Anonymous reply Anonymous

    извините не дописал, в данный момент Степан Карлович Глусь депутат от Партии Регионов...
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
19:43 На Вінниччині три медзаклади надають безкоштовну допомогу передчасно народженим немовлятам 18:07 Дванадцять класів та три роки профільної освіти: як зміниться навчання у вінницьких школах 17:46 Додому «на щиті» повертається Андрій Коценко, який понад рік вважався безвісти зниклим 17:44 Моделі морських дронів і корвету «Вінниця». Фінішував чемпіонат з судномодельного спорту photo_camera Від читача 13:03 EPAM Україна та ГО «Загартовані серця» передали Силам оборони 100 автомобілів 16:33 Через низький рівень вакцинації на Вінниччині зростає кількість хворих на кашлюк 15:50 Найцікавіші відео про Вінницю. Яким наше місто бачать у різних популярних проєктах? play_circle_filled 15:24 До лав Небесного війська приєднався Геннадій Шуліков з Вінниччини 14:12 Уродженця Вінниччини генерала Олександра Яковця призначили головою Адміністрації Держспецтрансслужби 12:42 Наркозбувачка з Вінниці знову попалась на зберіганні наркотиків у великих розмірах photo_camera 11:47 Вінниця в Instagram. Кращі фото за тиждень, що минає photo_camera 11:23 Під час масованої ракетної атаки ворог серйозно пошкодив обладнання на чотирьох ТЕС 10:21 В останню земну путь вінничани проводжатимуть Костянтина Шушкова 09:07 Сьогодні відзначають Всесвітній день ветеринара. Історія, заборони та прикмети 27 квітня 20:44 Вінницькі гімнастки підкорили Грузію. Привезли 21 нагороду з «Keti Cup Tbilisi» photo_camera 20:29 Родичі та бізнес-партнери у вінницьких МСЕК: знайшли багато цікавого в деклараціях членів комісій
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up