Маленький Назар помер після щеплення

Маленький Назар помер після щеплення
На п’ятий день після щеплення Назар Клоченко опинився в реанімації. А через дев’ять діб дитини не стало.

Хлопчику із селища Кирнасівка Тульчинського району був тільки рік і 12 днів. Лікарі категорично заперечують той факт, що причиною смерті стало щеплення. «Але чомусь саме після нього ми втратили первістка», - кажуть згорьовані батьки.

Навіть разочок не температурив
- Внучок і разочку не хворів за цей час, - говорить бабуся Любов Василівна. – Його дуже гарно доглядали. Все усміхався. Місяць тому почав ходити. Нащо нам було те щеплення?!
Батько хлопчика – 24-річний Андрій Клоченко працює агрономом у сільгосппідприємстві «Кряж». З дитиною постійно була мати Таїса, їй допомагали батьки Андрія – уже згадана Любов Василівна та Іван Степанович. Вони пенсіонери, часу мають вдосталь.
- Ми давали дитині тільки своє, вирощене на городі – моркву, яблучка із саду, ніяких бананів чи апельсинів, - каже Андрій. – Молочко пив мамине. Сон і харчування - по годинах. Все робили, щоб дитина росла здорова. Бачили, що це на користь Назарчику. По лікарях не ходили. Тому те, що сталося – це таке страшне горе, що не передати.

Відео дня
>


За словами батька, вони самі кожен місяць привозили дитину в селищну лікарню на обстеження. Народжувала Таїса у Вінниці.
- Не тому, що були ускладнення, - продовжує Андрій. - Вирішили, що так буде краще і для породіллі, і для немовляти. Там і лікарі, і умови, принаймні так ми вважаємо, не такі, як у селі чи районі. Я це веду до того, що якби були якісь відхилення у здоров’ї дитини, то нам би у Вінниці одразу сказали. Не чули ми нічого поганого на адресу свого новонародженого синочка.
Коли Назарчику виповнилося півроку, під час чергового обстеження мати звернулася до медсестри, щоб зробили аналіз крові. - Хотіли знати, які там показники, групу визначити, - говорить Андрій. – А медсестра на те: «А хіба ми ще цього не робили?» Дивлюся, перед нею медична карточка відкрита, а вона про таке запитує. Якби не нагадали, то й тоді не зробили б...
Три рази схлипнув уві сні
21 травня батьки знов привезли Назара до селищної лікарні. Цього разу хлопчику робили щеплення проти кору, паротиту та краснухи. Лікарі називають його скорочено – КПК.
- Це нам потім пояснили, що перед цим щепленням дитину обов’язково мав оглянути лікар, - каже батько хлопчика. – Тоді ми про це не знали. Якби знали, наполягли б. А так довірилися медсестрі. Вона зробила свою роботу і одразу відпустила додому. Хоча тепер кажуть, треба було хоча б на півгодини залишити дитину під наглядом медиків.
Спершу ніяких відхилень у стані здоров’я дитини батьки не помітили. Малюк, як завжди, до всіх усміхався.
- На руках не любив сидіти, як інші діти, - каже дід хлопчика Іван. – Все поривався кудись топати ніжками. Я його на руки, а він – пручається, ходити хоче.
Через кілька днів батьки поїхали у Тульчин. Дитину взяли з собою. Залишили на деякий час у родичів, самі пішли в магазин за покупками. Невдовзі зателефонував дядько. Каже, Назар так плаче, що не можуть заспокоїти.
- Ми гайда до дитини, а він уже заснув, бачимо, зовсім кволий, ще три рази схлипнув... Ми за лічені хвилини доставили дитину до лікарні.
Доки в Київ не подзвонили, ліки купували за свої гроші
Дев’ять діб дитина перебувала у комі.
- Ми всі слідом ходили за головним лікарем районної лікарні, - каже Любов Василівна. – Діти, я, сваха – всі просили, щоб викликали спеціалістів з Вінниці, Києва. Він каже, що у перший день викликав професора. А що з того, коли дитині не стає краще. Аж поки не викричалися на нього, тоді при нас знову подзвонив у Вінницю.
- Професор з Вінниці був здивований, коли дізнався, що перед щепленням дитину не оглянув лікар, - каже батько хлопчика. – Хто не приїжджав, кожен ставив новий діагноз. Що причиною захворювання стало щеплення, лікарі відкинули це припущення. Казали, що такого не може бути. Перші два дні ми купували ліки за свої гроші, бігали ледь не кожних півгодини по аптеках – те сказали купити, потім – ще щось. Аж поки в Київ не подзвонили в Міністерство охорони здоров’я. Ми не скаржилися, що за своє купуємо. Просили прислати спеціаліста. Після того медицина для нас стала безплатною.


Навіть важко уявити, яких страждань зазнали протягом цих дев’яти діб батьки і їхні родичі. Вони ні на хвилину не відходили від лікарні. Їм дозволяли бути в реанімаційному відділенні біля маленького пацієнта. Вдень і вночі йому приділяв увагу завідувач відділення пан Звягін, з усіх сил старалися медсестри. Завідувач відділення ще й знаходив слова підтримки батькам, казав, бувають ще складніші ситуації, але все закінчується добре. Дасть Бог, у вас так само погане минеться. Зовсім інше говорили «світила» з Вінниці. «Від них тільки й чули: готуйтеся, дитина вмирає», - затягується цигаркою Андрій. Третього червня серденько Назарчика зупинилося.
З довідки про причину смерті
«Вроджена малоформація судин м’якої мозкової оболонки з розривом у ділянці стовбура головного мозку». Простіше кажучи, лікарі стверджують, що причиною смерті хлопчика стала уроджена вада судин головного мозку.


Головлікар ще студентом зіткнувся з недбальством медсестри
- Я згоден, що бувають випадки недбальства медиків, бо сам з цим колись зіткнувся, – каже головний лікар Кирнасівської лікарні В’ячеслав Чорний. – Але в даному разі про це не можна говорити. У нас досвідчений лікар-педіатр Надія Тарадайко. Уже проводили розслідування. Вона писала пояснення. Одночасно з дитиною Клоченків робили щеплення ще одній дитині. Там усе гаразд. Взагалі у нас не було жодного смертельного випадку після щеплення КПК. Перед цим померла ще одна дитина у шестимісячному віці. Там теж причиною стали уроджені вади організму.
Завчасно діагностувати хворобу, від якої помер хлопчик Клоченків, на жаль, практично неможливо, – говорить головлікар.
У свій час при виконанні щеплення синові нинішнього головного лікаря медсестра припустилася помилки. Дитину довго довелося рятувати.
- Я тоді був студентом медуніверситету, - розповідає В’ячеслав Чорний. – Медсестра визнала свою помилку, вибачалася. Нині хлопець уже сам лікар. Тільки великий шрам на руці дотепер нагадує про той випадок.
...За маленькою домовиною на цвинтар у Кирнасівці йшло дуже багато людей. Село було шоковане несподіваною смертю хлопчика. На його могилці нарахували аж 40 поминальних вінків! Щиро співчуваємо молодим батькам хлопчика, а також родичам, усім, кому дитятко встигло за такий короткий час подарувати свою щиру усмішку.

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (15)
  • Anonymous

    Що ви на лікарів зводите даремні наклепи.? Згадайте як ви самі навчалися- двієшники, але зараз ви працюєте інженерами, менеджерами, слюсарами, продавцями і ваша непрофесійність та бездарність чомусь очі не колить. А що, зламалось авто чи дім завалився - ну то й що, можна якось полагодити. А у лікарів робота з людьми -доки лікар не буде отримувати 15 - 20 тис., а медсестра 10 тис. грн, діла не буде. А в цьому випадку дійсно фатальне співпадіння. Співчуваю рідним..
  • Anonymous

    z
  • Anonymous

    В нашей стране все разбираются в политике и медицине, по данным комментариям эта тенденция отчетливо прослеживается!
  • Anonymous

    люди что нас ждет в будущем? специалисты только по диплому, а на самом то дели дупель-пусто, посмотрите какие студенты в мед.универе учатся, стоят за углом курят, бухают! за кусок сала и за "наличку в зачетку" получат все необходимые оценки и ксивы! у моего ребенка только одна прививка БЦЖ в роддоме сделана, и больше делать я никаких не буду нам уже год и месяц и слава Богу без прививок нормально живем!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:00 Поліція Вінниччини затримала двох наркоторговців: їм загрожує до 10 років ув'язнення 20:08 «Жирна ціль»: Як військові з вінницьких міні-градів знищили генерала рашистів 20:00 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:00 Воїнам з бригади «Червона калина» передали 20 FPV дронів Від читача 16:51 Кіберполіція запрошує долучитись до соціального проєкту BRAMA 18:44 Тест: 10 каверзних питань з історії Вінниці, які змусять вас подумати 18:00 «На війні найважче – бачити дітей на лінії фронту». Історія поліцейського, який пішов на війну 17:40 Рецепт шоколадної паски з шоколадною глазур'ю від учасниці 13 сезону МастерШеф та ТМ Зерносвіт (партнерський проект) 17:00 Відпочинок та розвантаження: ветеранам та їх родинам влаштували екскурсію до зоопарку та кото-кафе 16:16 У Вінниці та області стрімко поширюється вітрянка. Що про це варто знати батькам 16:00 Що таке лікування зубів під мікроскопом та куди звернутися у Вінниці? (партнерський проєкт) 16:00 На Донеччині загинув 25-річний Владислав Сидорук із Дашківець 15:00 До Музею Вінниці передали ескізи малого та великого гербів міста. Їх створили у 1990-х роках 14:44 Ми порахували, скільки грошей у вінницьких нардепів. Огляд декларацій за 2023 рік 14:05 У Вінниці збирають пропозиції для Програми розвитку безбар’єрного простору громади 14:00 Цілує орден сина… Родинам полеглих Захисників вручили почесні нагороди 13:10 Куди вступити після 11 класу: огляд вищих навчальних закладів Вінниці (партнерський проєкт) 13:00 Незаконне виготовлення марок та збут контрафактної продукції: на Вінниччині викрито масштабну схему 12:08 «Мав багато гарних мрій, які прагнув втілити в життя». Загинув захисник з Барської громади 11:30 Суд взяв під варту вбивцю 21-річного Романа Панянчука
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up