Прокуратура у Вінниці саджає туї та журналістів?

Прокуратура у Вінниці саджає туї та журналістів?
За фотографування висаджених під прокуратурою дерев, напередодні перевірки з генпрокуратури, журналіста Артема Фляжнікова провели в цю установу. Відпустили тільки після того, як у ситуацію втрутилася „20 хвилин”

Незалежного журналіста провели в прокуратуру області. Як кажуть там, не затримали, а намагалися з’ясувати, що і з якою метою він фотографував біля будівлі на Володарського, 33. Бо робив це «вже аж надто демонстративно».
У журналіста, який працює незалежно від видань, не було при собі ніяких документів. Більше того, як пояснили потім у прокуратурі, спочатку він відмовився назватися. Казав, що проводить фотозйомку в публічному місці і як звичайний громадянин. Мовляв, хіба це заборонено?
Тоді ж він подзвонив у редакцію RIA та „20 хвилин” і заявив, що його затримали прокурорські працівники. Коли з редакції зателефонували у приймальну прокурора області з питанням: „Чи правда, що затримали журналіста, і через що?”, його швидко відпустили.

"По-другому будем решать...»
- Це не було затримання, - пояснив пізніше начальник відділу роботи з кадрами прокуратури Вінницької області Валерій Ольховий. – Черговий, який відповідає за охорону приміщення, вийшов надвір, коли побачив, як чоловік фотографує коло будівлі. До речі, він вже вдруге це робив за останні кілька днів. Черговий його запитав, хто він і з якою метою проводить фотографування. А той продовжував знімати з іншого боку вулиці. Довго. Демонстративно. Тоді його попросили зайти в приміщення, щоб з’ясувати, хто він і з якою ціллю фотографує.
Розмовляти із запрошеним в середину покликали чергового в той день прокурора Ігоря Совгира. За його словами, чоловік наполягав на тому, що він „пересічний громадянин”, не називався журналістом й ніяких документів не пред’явив; навпаки, вимагав назватися працівників прокуратури, тримаючи в руках диктофон.
Аудіозапис Артема Фляжнікова доповнює картину. Журналіст дійсно спочатку себе назвав громадянином, і трохи згодом – журналістом. Проте у правовій державі різниці між журналістом та простим громадянином існувати просто не може… А ось зафіксована фраза чергового прокурора про «вирішення питання» щонайменше дивує: «Вы не в магазине со мной торгуетесь, - и сейчас мы с вами по-другому будем решать вопрос...».
За словами журналіста, черговий прокурор вимагав вимкнути диктофон. Наполягав на відповіді, з якою метою він проводить фотозйомку об’єкта, що знаходиться під охороною.
У прокуратурі ж кажуть: журналіст поводив себе зухвало та намагався спровокувати співробітників. Про інцидент доклали заступникові прокурора області. Приблизно в цей час і зателефонували з нашої редакції в приймальню.
- Поки ви не подзвонили, ми не знали, що він журналіст, - каже Валерій Ольховий. – Якби він сказав про це, ніяких питань би не виникало. Як тільки ми встановили його особу, він пішов. Припускаю, що журналіст намагався влаштувати провокацію. Він вів себе так, наче хотів, щоб його затримали. Але цього не сталося.

Копав під прокурора Шморгуна?
- Мені довелося почути оперативне припущення, що „папарацци” може бути терористом, тому що навколо стільки замінувань, - каже Артем Фляжников. Цим і пояснює надто пильну, на його думку, увагу до нього з фотоапаратом.
У прокуратурі додають, що обов’язок кожного чергового співробітника – відповідати за безпеку людей у довіреному йому приміщенні. Коли біля будівлі ходить невідомий з тільки йому одному зрозумілими планами, охоронець зобов’язаний його перевірити. Мовляв, нехай би він перед управлінням служби безпеки так походив.
І ще одне правило, яке спрацювало в історії з журналістом, - на подію кличуть чергового прокурора. Коли під стінами прокуратури, мітинг, наприклад, чи інша демонстрація. Демонстративними розцінили прокурори і дії журналіста.
А почалося все... з ялинок. Чи, точніше, туй. Появу яких перед будівлею журналіст пов’язував з майбутньою комплексною перевіркою з генпрокуратури.
Артем Фляжніков намагався провести журналістське розслідування, з якого приводу на клумбах біля прокуратури у десятиградусний градусний мороз почали висаджувати туї.
- Вирізали траншеї для висаджування дерев робочі практично в льоді. За допомогою болгарки. Вивозили шматки тротуарної плити і змерзлої землі на тачці, – розповідає журналіст і стверджує, посилаючись на достовірні джерела: - Рішення про прикрашення ялинками має під більш глибокий мотив, ніж розвинена естетика прокурора області Олександра Шморгуна. Чергова комплексна перевірка з генпрокуратури, запланована на середину березня, може обновити його крісло.

Відео дня
>

Траншеї для маленьких дерев готові, можна саджати

Правоохоронці забороняють фотографувати "об'єкт під охороною"

Проблема не в туях…
- Тоді, коли журналіст ходив з фотоапаратом, на території працював наш начальник господарчого відділу, - каже Валерій Ольховий. – Якби він до нього підійшов спитатися про ялинки (це, до слова, туї!), то дізнався б, що ремонт приміщення ми почали ще влітку і відтоді облаштовуємо й навколишню територію.
Висаджені в мороз туї, як кажуть у прокуратурі, не прив’язано до якихось подій.
- Ці деревця, чесно кажучи, я до цього випадку навіть не помічав, - говорить начальник відділу роботи з кадрами. - Керівник ставить питання, щоб привабливий вигляд приміщення мало. Це адміністративна будівля, де працюють люди. Що поганого у тому, що наводимо порядок. В даний момент чергову частину облаштовуємо.
А туї і справді радиться висаджувати у холодну пору року. Пізньої осені, ранньої весни, чи навіть взимку. Про це розповіли лісничі з „Віноблагроліс”:
- Саджанці вічнозелених декоративних порід туя, ялівець, самшит, вирощені із закритою кореневою системою, можуть висаджуватися в зимовий період за умов, які дозволяють підготувати ґрунт до посадки.
- Я завжди з великою повагою ставлюся до роботи журналістів, - каже прес-секретар прокуратури області Ірина Вихованець. - Але дії журналіста мені не зрозумілі. Він таким чином тільки скомпрометував себе і видання, на яке послався. Я після того випадку подзвонила Артему. І він сказав, що мав редакційне завдання поцікавитися нашими ялинками. Наполіг, що хотів за офіційним коментарем про них звернутися наступного дня. Коли? У вихідні?

Думка журналіста
- Будь-який громадянин може фотографувати будь-що, якщо інше окремо не заборонено законом. Вінницька прокуратура до секретних об’єктів не відноситься. Затримання ж громадянина, який просто користується своїми правами – це, щонайменше, перевищення службових повноважень. Це – порушення, яке скоєне працівниками вінницької прокуратури – органом, який має відповідати за виконання законів.

Коментар експерта

Валерій Палій, правозахисник
- У понеділок в стінах обласної прокуратури з’явилася комплексна перевірка з Генеральної прокуратури. Перевіряти вінницьку Феміду буде до кінця цього місяця команда з більше, ніж 30 перевіряючих. На порядку денному – в тому числі питання оцінки ефективності роботи прокуратури. По прокурору області Олександру Шморгуну неодноразово ставилося питання про звільнення, про це повідомляла низка видань. Подейкують, що йому цього вдалося уникнути завдяки зв’язкам з екс-генеральним прокурором Олександром Медведьком (ще зі студентських часів), а також завдяки корупційній фінансовій піраміді, яка є невід’ємною складовою української держави. На жаль, мені не вдається підтвердити інформацію про те, що в перший же день роботи комісії з генпрокуратури почала збиратися велика сума грошей для благополучного результату перевірки. Можу тільки сказати, що я глибоко хочу вірити, що насправді - наша правоохоронна система не є такою корумпованою.
 

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (18)
  • Anonymous

    А я вам скажу так: в этой Виннице и прокуроры, и журналисты вапще атуели :))))) Ни за туй придалбываются к первому встречному!
  • Anonymous

    "Коли біля будівлі ходить невідомий з тільки йому одному зрозумілими планами, охоронець зобов’язаний його перевірити. " - т.е. , когда я с бутером купленным чуть выше в макдональдсе, шел мимо прокуратуры и на ходу ел его, то я был как раз тем "невідомий з тільки йому одному зрозумілими планами"- это ж надо было и меня проверить, с какой целью я жую булку перед их зданием)))))

    Anonymous reply Anonymous

    А самое главное не жуёшь ли ты, уважаемый, этот бутерброд повторно или в составе организованной группы.
  • Anonymous

    Расшифровка аудиозаписи раговора в кабинете дежурного прокурора Игоря Совгира с Артемом Фляжниковым: Фляжников: Меня зовут Фляжников Артем Сергеевич, я внештатный журналист газеты РИА. Ко мне подошли ваши сотрудники и запретили проводить съемку. Я хочу узнать, на каком основании я не имею права снимать публичный объект. Мне объяснили, что этот объект находится под охраной. Совгир: Все? Фляжников: Скажите, является ли прокуратура области общественным объектом? Совгир: Це не базар! Фляжников: Любой гражданин Украины имеет право фотографировать. Я бы хотел подчеркнуть это обстоятельство! Прошу вас - представьтесь, пожалуйста... Совгир: Нужно виключити диктофон... Ви прийшли, не ето саме, ви не в магазини, не торгуетесь... Давайте ми з вами зараз по-іншому будемо вирішувати питання.

    Anonymous reply Anonymous

    да, базарен уровень прокуратуры. Действительно, под СБУ так бы не пофотографировал... К журналисту подошли бы и вежливо пообщались. А установив личность, спросили, нужно ли чем-то помочь и извинились бы, что задержали до установления личности.

    Anonymous reply Anonymous

    Боже ж ты мой какие высокопорядочные люди в СБУ ! Кто только этому поверит?

    Anonymous reply Anonymous

    А дело не в порядочности, а в элементарной хитрости. "Вы хотите фотографий? Вот вам! Наша пресс-служба подготовила, а ваши неумелые, ну куда их, на сайт что ли? Меня зовут Василий Кацапетов, вы со мной общайтесь, а с завхозом не общайтесь, а то скажет что-то не то ненароком, а вы неправильно поймёте, а я вам пресс-релиз дам, его опытные люди готовили, проверенные, здесь мы не только про здание пишем, но и про неравный бой с коррупцией. А про дела наши туёвые я вам всё расскажу, здесь туй есть, а здесь туй только ещё будет, а здесь ни туя не будет, ни ёлки" А в это время специально обученный человек проверяет личность гражданина и за каким туем его сюда принесло.
  • Anonymous

    Бред какой то. Это что тема для сюжета? Под прокуратурой садят деревья. А если и под проверку то и что такого? Зная наших так называемых "журналистов" можно и поверить что человек целенаправленно шел на конфликт ради сюжета.

    Anonymous reply Anonymous

    да 100-пудово так и было!!!!:)......такую АфИгеннуЮ новость из пальца высосать да приукрасить элементами задержания прокуратурой!!! ХА-ХА-ХА

    Anonymous reply Anonymous

    рабтники прокуратуры вели себя как минимум некорректно. максимум - это уголовная статья за препятствие журналистской деятельности. о том что журналист, было установлено сразую он представился громадянином и журналистом. надо было корректно это установить. без распальцовок.

    Anonymous reply Anonymous

    Но тем не менее, вся возня эта вокруг ничего, ну и название для статьи никакое. Называть надо так: "Журналист задержан за фотографию прокурорских туёв?" "Туи в прокуратуре: как это было" "Прокурор говорит: журналист задержан не за туй!" "Другоє рєшеніє вапроса з туями"
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
21:01 На Європейській площі перевіряли цукор, вакцинували, робили тест на ВІЛ photo_camera 20:07 Вода лише в чверті досліджених у Вінниці криниць відповідає санітарно-гігієнічним нормам 19:12 Старі фото Вінниці. Яким було наше місто і його мешканці у 80-х роках минулого століття photo_camera 18:37 Важко зберігати спокій? Є проста техніка дихання для подолання стресу play_circle_filled Від читача 23:38 Благоустрій П'ятничанського парку 18:02 Оголосили підозру та взяли під варту розповсюджувача канабісу play_circle_filled photo_camera 17:25 «Бойові каски замість корони тримали над головами». Дружина поїхала до чоловіка вінчатися на фронт 16:37 Рятувальники отримали нову техніку та медикаменти від благодійників play_circle_filled photo_camera 16:30 Меланома у дітей: причини, фактори ризику та профілактика захворювання 15:56 Електроенергія по годинах: з'явився графік відключень на шість черг 15:03 «Потрібно поспішати жити»: захисник з позивним «Івасик» про життєві цінності 14:21 У Хмільницькому районі під колеса легковика потрапив пішохід. Потерпілий у лікарні photo_camera 13:37 «Депортація досі триває». Історії трьох кримських татар, яких вигнали з рідних будинків photo_camera 13:13 Сьогодні — День боротьби за права кримськотатарського народу 12:16 Підстанція обленерго знеструмлена через падіння уламків ворожого безпілотника 11:57 Зірковий український комік Влад Шевченко вперше стане батьком 11:19 У Гайсині врятували 84-річну жінку та чотирирічну дитину з задимленого під'їзду 10:41 Гучно було і на Вінниччині: вночі ворог знову атакував нас ударними «шахедами» 10:27 Вінниця прощається із полеглим 23-річним воїном Олександром Лєсніком 09:15 Тульчинський захисник Денис Грінзіцький отримав «Хрест хоробрих»
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up