Війна за Сокілецький млин

Війна за Сокілецький млин
З бульдозерами і міліцією намагаються зайняти Сокілецький млин інвестори, що планують будувати там готель. Всередині приміщень забарикадувалися захисники архітектурної пам'ятки. Місце, де уже кілька років проводять фестиваль "Млиноманія", опинилося в центрі всеукраїнського скандалу.

Поки в судах вирішується, хто правий, у кого прав ще більше, почалися спроби зруйнувати будівлі навколо млина. А на протестуючих міліція спускає собак.
На захист Сокілецького млина, що є архітектурною пам’яткою, стала молодь з Вінниці, Києва та Немирова. Тут зіткнулися інтереси художників, організаторів щорічного фестивалю «Млиноманія», і інвесторів, які планують побудувати у мальовничому місці готельний комплекс.
Інвестори атакують
- Це рейдерська атака і вже далеко не перша, - говорить представник товариства «Сокілецький млин» Володимир Губін. - Сьогодні знову підтягли охорону, приїхав трактор і машина, ми перегородили їм дорогу. Побачивши, що техніка не пройде, вони викликали робітників і стали ломами вибивати вікна і двері.
За його словами, це - далеко не перша спроба захоплення їхньої власності. Спочатку представники інвесторів обрізали лінії електропередач, звалили стовп, знесли навіси. Потім вони взялися за будівлі. Володимир неодноразово звертався до суду, але - безрезультатно. Навіть під час засідань суду підганяли техніку і намагалися зруйнувати будівлі. Єдине, що зупинило - це те, що всередині одного будинку була людина, яка відмовилася виходити. Тому вони наполовину розвалили сусідній дім, потім привезли представники Міністерства з надзвичайних ситуацій і пожежників та намагалися оформити ці будівлі як аварійні і пожежонебезпечні.
Підтримати Володимира в Сокілець приїхали представники «Молоді творчої ініціативи», художники, музиканти і вінницьке молодіжне об'єднання марксистів «Че Гевара».
- Зараз цей плацдарм української молодіжної культури і творчості знаходиться під загрозою знищення, - говорить лідер вінницьких антифашистів Андрій Іванов. - Ми знаємо, що його захоплюють великі бізнесмени, і шансів у нас практично немає. Коли ми сюди приїхали, сюди заїжджали екскаватори. Ми загородили їм проїзд і не дали заїхати на нашу територію. Тоді працівники вийшли з машини і почали ламати будинок просто руками.

Відео дня
>

Міліція спустила собаку на фотографа
Перешкодити руйнації «творчої хатинки» намагалися і районні представники культури. Але їм цього не дала зробити... міліція. За словами протестувальників, коли головний редактор немирівської газети «Мирів» Ірина Кононова намагалася підійти до них, міліція, яка охороняла сусідню територію, її не пропустила і навіть повалила на землю. Коли їй стало зле і вона втратила свідомість, вони не тільки не викликали допомогу, але і не дали нікому до неї підійти. А на хлопця з Немирова Артема Отрощенка, який фотографував усе це, міліція просто спустила собаку, яка вкусила його у стегно.
- Коли приїхала швидка, міліціонер, який спустив собаку, вирішив влаштувати провокацію, - говорить Андрій Іванов. - Він сказав, що: «у нього теж поранення» і з напарником поїхав до лікарні. Хоча його абсолютно ніхто не чіпав і це всі бачили!
Міліція, природно, з цього приводу має свою думку.
- З боку працівників міліції теж є постраждалі, - сказав працівник міліції у цивільному, що відмовився представитися. - Там видно буде, хто винен, а хто - ні. Подивимося, чи має право громадянин штовхати представника міліції під час виконання службових обов'язків!
За «подивимося» справа не стала - після того, як Артема по швидкій доставили в Немирівську районну лікарню, туди ж, своїм ходом, прибув і постраждалий міліціонер. За словами медиків, в Артема - укушена рана нижньої третини лівого стегна. А в міліціонера - подряпина на передпліччі. Відразу ж після надання першої допомоги, Артема забрали в міліцію. У телефонній розмові з міліції Артем сказав, що у нього «все гаразд» і «додому він поїде сам, так що заїжджати за ним не потрібно».
- Залякали Артема, - сказав один з хлопців, що поїхали за ним у лікарню. - Тепер про фотографії можна забути.
Загалом, як практика показала, розбиратися «хто правий, а хто - ні» міліція вміє справно. Не вміє тільки представлятися.
- Міліціонери не показали нам жодного документа, і відмовилися назватися, - говорить Андрій Іванов. - Просто сказали нам: «Відділення міліції у Вінниці на Привокзальній». Мовляв, ідіть і шукайте.

200 мільйонів доларів проти «Млиноманії»
А, власне, через що такий сир-бор? Невже просто через старовинний млин, який хоч є пам'ятником архітектури, але знаходиться у досить жалюгідному стані? Як виявилося, все набагато цікавіше.
- Це все - власність Фонду держмайна, - говорить голова Немирівської районної адміністрації Петро Михайленко. - Але є підприємство «Геліопарк», якому належить близько півтора десятків готелів і санаторіїв по всьому світу. І вони взяли цей комплекс в оренду і збираються будувати тут чотиризірковий готель і санаторій. Природно, з умовою збереження цієї пам'ятки архітектури. А це інвестиції більше ста мільйонів гривень на район. І якщо ця програма буде розвиватися далі (а переговори йдуть), то протягом трьох-чотирьох років в район може бути проінвестовано 200 мільйонів доларів. А це для району дуже багато значить. Це і 200 робочих місць, і ще непрямих сотні дві, і електрифікація села, і проведення водогонів, комунікацій і навіть у школі вони вже зробили комп'ютерний клас за майже 80 тисяч гривень... До того ж вони останні три з половиною роки сплачують серйозні гроші за оренду, але нічого не можуть зробити. Тому що є пан Губін, який якось примудрився за могорич взяти документ на право власності. Фонд Держмайна відсудив це все назад.
За словами Петра Михайленка, це просто йде планова зачистка території. І ті приміщення, які визнані аварійними, підлягають зносу. Хоча проекту ще немає, а немає проекту - немає і оренди землі під будівництво, яка, до речі, потрапляє в природоохоронну зону! Але на громадських слуханнях місцеві жителі цей проект підтримали і хочуть, щоб комплекс будували.
- Щось будувати потрібно, а не сидіти, як собака на сіні, - говорять місцеві жителі. - Потрібно дати людям роботу, адже воно розвалиться все одно!
А що стосується Губіна і його товариства, то, за словами Петра Михайленка, представники інвесторів неодноразово намагалися з ним домовитися.
- Ми неодноразово намагалися їх звести, - говорить він. - І гроші Губіну пропонували, але щоб щось продати, потрібно щось мати, а у Губіна нічого немає! Але вони були готові і на роботу взяти, оскільки тут планується музей зробити - все що могли пропонували. Безрезультатно.

- За документами, які я бачив, Володимир Губін підписав документи, де він був згоден з будівництвом комплексу, - говорить голова сільради Борис Сердюк. Сам же Володимир стверджує, що його обдурили, збирається підпис відкликати та готується до оборони.
Читайте також:
У Вінницькій області з'явиться водне містечко

"АртПоле" переїхало, "Млиноманія" залишилась!

Как мельницу графа Потоцкого под гостиницу сдали

Слідкуйте за новинами Вінниці у Telegram.

Коментарі (154)
  • Anonymous

    Губін вроджений невдаха і все що пов'язано і хто пов'язаний з ним приречені до провалу, при цьому він жадібний пройдисвіт, який змусив себе повірити стати спадкоємцем роду Потоцьких абсолютно не враховуючи інтереси односельців, предкам яких і їм самим це насправді належить. У нас у Сокільці є таке загальне поняття Губін - невдаха, пройдисвіт, пустоплет і т.п. На латинице

    Anonymous reply Anonymous

    шо да то да в нас дітей лякають губіним.

    Anonymous reply Anonymous

    В Губіна, як і в кожного з нас, є недоліки. Але разом з тим - це людина, в якої є чого повчитись, яка не живе в звичному ритмі життя та тупого споживання "робота-город-телевізор". А на селі дивакуватих та не таких як всі не люблять та намагаються виставити на посміх. Самовдосконалення, розвиток особистості, творчі пошуки, нестандартне мислення - за це Вована і не люблять. Чи я не правий? В Сокільці є інші особистості, якими полякати можна не тільки дітей, а й дорослих))

    Anonymous reply Anonymous

    аж смішно читати)))))
  • Anonymous

    Позаяк, висловлюю вдячність автору статті за неупередженість та цікаву подачу матеріалу! В той час, коли багато інших видань пишуть на замовлення, пан Олег не побоявся об`єктивно висвітлити події. Респект!

    Anonymous reply Anonymous

    Губін, як замурзаний бомж, своїм виглядом він підтверджує "культурну людину". Дивлячись на нього, так і уявляєш, як він може захистити історичну памятку.

    Anonymous reply Anonymous

    Так, панове, прийдуть товаріщі інші - начисто виголені, на крутих тачках, при піджаках та краватках, з начищеними туфлями та запрограмованими думками. І, закохані в рідний край, будуть нести світло Культури Сокільцю. І буде культура бити ключем 100-баксових купюр з-під турбіни Сокілецької ГЕС прямо до сейфів та портфелів нових спрасителів Сокільця. І пробудяться затуркані люде від темряви невігластва. І засвітять прожектори на охороних вежах "Heliopark Waterville", щоб не пустити на територію жодного представника волохатих розмальованих усміхнених людей з гітарами сопілками фарбами та неправильними думками. І залунають мелодії попси, клубняку та шансону, органічно доповнюючи мальовничий краєвид. І буде всім щастя...
  • Anonymous

    Бойцы СМЕРШа против немецких овчарок применяли сухую смесь махорки с молотым перцем, тем этот запах как кувалдой по башке. Ещё хорошо «помогает» варево на основе красного молотого перца - чайную ложку перца запарьте в стакане воды. Затем процедить - и в пульверизатор. В случае атаки распылите эту штуку вокруг себя, направляя струю в землю, получится что-то вроде круга из мела в фильме «Вий» - псы и шарахнутся от вас, как нечистые от святой воды :-)

    Anonymous reply Anonymous

    Свої безглузді поради будиш комусь другому давати!!!! І не стидно називатись Вінничанином???

    Anonymous reply Anonymous

    А Вы кто такой, часом, не юноша с фотки с дубинкой и Бобиком на поводке ?

    Anonymous reply Anonymous

    Всі антирейдерщики мають стати ЧЕРВОНИМИ ПЕРЦЯМИ,щоб відлякувати буржуйських собак!)))
  • Anonymous

    http://www.maidan.org.ua/static/news/2011/1298020066.html

    Anonymous reply Anonymous

    Это возмутительно, то, что описано в статье ! Поэтому, если кто ещё туда поедет, позвольте дать несколько советов.
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Вінниці за сьогодні
12:10 Лабораторія ДІЛА - не лише про дослідження, а про турботу до команди, благодійність та підтримку госпіталів (новини компаній) 12:02 Окупанти втратили ще 870 солдатів та два засоби ППО — Генштаб ЗСУ 11:01 У Вінниці знеструмили 10 вулиць: адреси, де немає світла та причина відключення 11:00 Що таке вініри? Де їх встановити у Вінниці (партнерський проєкт) Від читача 15:02 Skills4Recovery та JA Ukraine провели ярмарок молодіжного підприємництва Junior EXPO-2024 10:10 «Ця картина — не порнографія». Чому через роботу вінницького художника спалахнув скандал photo_camera 09:35 Мікрорайон Слов'янка та ще п'ять вулиць без води. АДРЕСИ 09:05 Наші оборонці вночі знищили ворожий бомбардувальник, 15 ракет та 14 ударних безпілотників 08:40 Вентиляція та димовідведення: як обрати оптимальне обладнання для вашого будинку (Новини компаній) 08:29 Сьогодні вітаємо Івана та Єгора. Історія, заборони та прикмети 19 квітня 21:28 «Це поставить хрест на Буші». Власники екосадиб проти створення кар'єру у заповіднику photo_camera 21:01 Судитимуть браконьєрів, які хотіли поласувати рибкою за 174 тисяч гривень 20:25 «Це конкуренти поширюють чутки, що нас уже нема». Інститут землеустрою продовжує працювати 20:03 Вінниччина готується до сильного вітру: оголосили жовтий рівень небезпеки 19:40 Будівельні та ремонті послуги по дому. Актуальні оголошення від вінницьких компаній 19:17 Суддя з Тульчина наїхав на поліцейського. Покарання винесли лише одному — копу 18:06 У Могилів-Подільському районі під колесами автомобіля Toyota загинула жінка 17:32 Скотомогильник площею у дві тисячі квадратів виявили у Барській громаді 17:03 ТОП-5 пам'яток Вінниці для незабутнього вікенду та подорожі крізь епохи 16:37 Екс-голова лісового управління Бондар вийшов з-під варти за два мільйони гривень застави
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Вінниці Ваші відгуки про послуги у Вінниці
keyboard_arrow_up