Тернополянин переміг податкову. На черзі - прокуратура

Тернополянин переміг податкову. На черзі - прокуратура
Три роки триває “війна” держави з тернопільським підприємцем. Податкова уже програла. На черзі - прокуратура, яка „шиє” чоловікові кримінал. У суді він викриває сфабриковані, як сам каже, докази та експертів. Але Феміда не реагує

З судового засідання просто у реанімацію забрала швидка підприємця Віталія Сороколіта у понеділок, 24 січня.
Кримінальну справу за фактом приховування податків в особливо великих розмірах проти нього порушили ще у 2008-му році. Судові слухання тривають досі. На них чоловік захищає себе сам.
Справу порушили безпідставно, а докази фабрикують, стверджує підсудний. Обвинувачення ж наполягає, що він таки мав намір залишити державу “з носом”, а тому повинен понести відповідальність.
“Відверто сфабриковані докази”
Майже три роки тому, у квітні 2008 р., “20 хвилин” опублікувала інформацію податкової про те, що її працівники розкрили махінацію на мільйон гривень у сфері інтелектуальної власності. Йшлося про те, що винуватець нібито приховав податок на прибуток з продажу програмного забезпечення, яке сам винайшов. Він уклав з іноземною фірмою ліцензійну угоду на 10 років. Суму угоди оформили одним платежем, не розтягуючи на весь період.
Днями у редакцію прийшов герой статті. Він розповів, що суди тривають і донині, і виклав свою позицію.
- Мова йде про чималі суми і високопосадовців, зацікавлених мене покарати, - каже Віталій Сороколіт. - Захищаю себе сам, бо не вірю в незалежних юристів. Я законів не порушував. З 2008 року мені вже вдалося довести в адмінсудах законність своїх дій та неправомірність дій податкової. Але кримінальне переслідування триває й далі. На суді ви побачите, як можуть чинити з людиною, яка є автором комп’ютерних програм, вміє легально заробляти, але не дає хабарів. Просто прокуратура плює на авторське право, аби тільки податки здерти та засудити. А це право захищають Конституція та Закони України.
Податкова порахувала, що чоловік має заплатити до бюджету 1 млн 800 тис. грн. Він віддав гроші, але довів, що податківці помилилися. Тепер, за рішенням суду, держава має повернути кошти. Але - ще не зробила цього.
Кримінальну справу проти тернополянина порушили у березні 2008 року. Звинувачують у недотриманні пунктів законодавства, яких, як він з’ясував, взагалі не існує. Справа вже вдруге перебуває у суді першої інстанції.
- На перших слуханнях суд повернув справу на дорозслідування через відсутність доказів, - каже чоловік. - Вдруге прокуратура вирішила подати у суд відверто сфабриковані докази.
Через порушення, яке інкримінують панові Сороколіту, він може сісти у в'язницю на 10 років. Однак наполягає, що звинувачення – безпідставне, а докази - притягнуті “за вуха” або й фальшиві.
Підприємець запросив кореспондента у залу суду.
Доводив, що докази сфабриковані
Отож, вранці 24 січня вирушаємо в Гусятин, де зареєстрований підприємець, на слухання кримінальної справи. Слухань було вже понад десяток, зазначає чоловік. Чим ближче до вироку, тим більше, каже, порушують закони, громадянські права та Конституцію України.
- Я планую оголосити декілька ключових клопотань, які покажуть, що докази - сфабриковані, - каже перед засіданням Віталій Сороколіт. - Також запрошу експерта з податкової, яка нібито здійснювала судово-бухгалтерську експертизу, на якій ґрунтується звинувачення. Насправді вона бездумно переписала “свій” висновок у податківців.
Суддя Людмила Козяр розпочинає слухання. Спочатку пан Сороколіт просить суд звернути увагу на те, що декілька ініційованих прокуратурою експертиз не можна вважати дійсними. Адже він довів та документально підтвердив, що особи, чиї підписи стоять під висновками, насправді нічого не досліджували і не підписували, а виконавцями документів є невідомі особи. Звертає він увагу і на порушення в оформленні й кореспонденції інших документів, на які опирається слідство. Також просить суд дослідити законність ще однієї експертизи, яку провів Харківський НДІ. Вона грунтується на дослідженні 74 аркушів, які підготувала прокуратура: документів, досліджень, результатів розслідування. Проте, як він виявив, цих доказів немає ані в томах кримінальної справи, ані деінде. Так само, як їхнього чіткого переліку.
Як згодом пояснив підприємець, він сподівався, що суддя одразу вилучить зі справи докази. Адже вони є відверто сфабрикованими, що він зміг довести у процесі слухань. Проте клопотання не задовольнили. Прокурор постійно заперечував йому, а суддя лише обіцяла розглянути.
- Ми розглянемо ваші клопотання у протокольному порядку, а результати будуть враховані при винесенні вироку про вашу винність чи невинність, - відповіла суддя. Мовляв, інакше це буде порушенням законного порядку проведення суду.
Поспілкувався чоловік і з експертом - автором судово-бухгалтерського висновку, який обвинувачення взяло в основу своїх тверджень. Фахівець не змогла відповісти на жодне із його запитань (запис спілкування читайте у блоці “Без коментарів” – прим.ред.)
Після суду - два дні реанімації
Судове слухання тривало більше трьох годин. Прокурор запросив експерта у сфері програмно-інформаційного забезпечення, аби дізнатися більше про програму ІСУ “Мелвіс”. Саме вона принесла підприємцеві, її авторові, гроші і проблеми.
Експерт повідомив, що для об'єктивного аналізу програми потрібен абсолютний допуск. Проте Віталій Сороколіт, посилаючись на закони про авторське право, відмовився його надати.
- Я не можу надати програму, бо розкриється вихідний код і порушиться моє авторське право, - заперечив він. - А це неприпустимо і суперечить Конституції та Закону України “Про авторські та суміжні права”.
До речі, сам експерт підтвердив, що якщо підприємець надасть вихідні коди, ними можуть скористатись інші особи. Вони зможуть змінити програму і видати за свою. Тобто пан Сороколіт може втратити авторські права.
Суд мав тривати ще довго, але раптом на очах у кореспондента чоловік зблід, вхопився за голову, а потім майже знепритомнів. Із зали суду його винесли на ношах медики швидкої та доставили в реанімацію районної клініки. Лікарі поставили діагноз - гіпертонічний криз. Два дні його протримали в реанімації, аби нормалізувати тиск та роботу нервової системи. Слухання перенесли.
Про подальший перебіг розгляду справи читайте у наступних номерах “20хвилин”.

Без коментарів”
“Спілкування” експерта, яка писала незалежний судово-бухгалтерський висновок (основний аргумент обвинувачення) та підсудного

Питання підсудного:
- Поясніть причини ідентичності тексту вашого висновку, аж до символів, з текстом акту перевірки, проведеної податківцями?
Відповідь експерта:
- Акт перевірки підтвердився під час написання висновку експерта. Тому я вважаю, тут придумувати щось не потрібно. Я цілком погоджуюся з тим, що було в акті перевірки.
Питання підсудного:
- Чому у вашому висновку допущені ті ж помилки, що й в акті перевірки?
Відповідь експерта:
- Зараз я не можу пояснити чому. Я вважаю, що ми повинні розглядати саму суть порушення закону підсудним.
Питання підсудного:
- Чому у висновку ви двічі посилаєтесь на пункт закону, який взагалі не існує?
Відповідь експерта:
- Добре, пункту немає, а з чим ви не погоджуєтесь? Що не так написано у висновку експерта?
Питання підсудного:
- Чому у своєму висновку ви використовуєте нормативні документи, які давно втратили свою чинність?
Відповідь експерта:
- Такі документи лише зазначені в переліку літератури, а в самому висновку вони не використовувались.

Стежте за новинами Тернополя у Telegram.

Коментарі (82)
  • Anonymous

    /*.html?view= lunettes ray ban http://lunettesrayban.wehaay.com/
  • Anonymous

    I appreciate you sharing this article post.Really looking forward to read more. Awesome. maillot de foot http://maillotdefootspascher.lunette-desoleil.fr/
  • Anonymous

    I am really thankful to the owner of this site who has shared this wonderful post at at this place. chemise ralph lauren http://chemiseralphlauren.blog.com
  • Anonymous

    Хлопець він інтелігентний.али як би не хотів.та Макаренка метода не підійде до биків!!!!!!!
Найчастіше Найчастіше
Новини за сьогодні
Новини Тернополя за сьогодні
22:20 Поліція розшукує 15-річного хлопця з Чорткова Олександра Мороза 22:00 Дитячу травматологію змінив на артбригаду: історія молодого лікаря-науковця 21:00 У Тернополі прощатимуться із військовослужбовцем Іваном Грицком 20:00 Перетворили пустир на модульне містечко: як переселенці стали стимулом для відбудови Малашівців play_circle_filled Від читача 12:17 Пів мільйона грн компенсацій отримали цьогоріч роботодавці Тернопільщини, які працевлаштували переселенців 19:00 «На щиті» повернувся додому сапер із Теребовлянської громади 18:00 У замку на Тернопільщині організовують толоку 17:00 26-річний тернополянин за 4500 доларів став «батьком» трьох литовських дітей 15:30 Причетному до організації вибухів у Тернополі повідомили про ще одну підозру 15:07 «Афілійований міні-EdCamp Ternopil»: що зібрало у 19 школі майже дві сотні освітян? 14:00 На Тернопільщині мотоцикліст врізався в кам'яну огорожу — є постраждалі 13:30 Патріотична організація «Центурія» проводить набір активної молоді 13:00 На п’ятьох вулицях Тернополя триває поточний ремонт дорожнього покриття 12:33 Кременчанину, який торгував зброєю, повідомили підозру 12:00 На дорогах Тернопільщини вітер повалив понад 20 дерев 11:35 На Тернопільському ставі починається сезон водних прогулянок 11:15 Що таке шале? Про затишні будиночки на природі та хто їх будує (новини компаній) 10:45 1 квітня розпочинається нерестова заборона на вилов риби 10:10 На Оболоня пограбували жінку 09:50 Прямий маршрут Прага-Чоп: Укрзалізниця відкриває нові горизонти (на правах реклами)
Дивитись ще keyboard_arrow_right
Ваші відгуки про послуги у Тернополі Ваші відгуки про послуги у Тернополі
keyboard_arrow_up